Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μακελειό στη Μπουρκίνα Φάσο: 115 νεκροί σε σφοδρή μάχη με Τζιχαντιστές

Μακελειό στη Μπουρκίνα Φάσο: 115 νεκροί ...

Ο πρόεδρος Ροκ Μαρκ Καμπορέ κήρυξε διήμερο εθνικό πένθος

Επτά στρατιωτικοί, 35 άμαχοι — ανάμεσά τους 31 γυναίκες — και 80 «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον στρατιωτικού αποσπάσματος στην Αρμπιντά, στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της χώρας.

Χθες Τρίτη το πρωί, «μεγάλος αριθμός τρομοκρατών επιτέθηκε ταυτόχρονα εναντίον στρατιωτικού αποσπάσματος και αμάχων στην Αρμπιντά», στην επαρχία Σουμ, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του επιτελείου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης «σπάνιας σφοδρότητας», η οποία διήρκεσε «πολλές ώρες», η «αποφασιστικότητα και η τόλμη των στοιχείων του αποσπάσματος, που αποτελείτο από δυνάμεις του στρατού ξηράς και της χωροφυλακής επέτρεψαν να εξουδετερωθούν 80 τρομοκράτες», συνεχίζει το κείμενο του επιτελείου.

«Οι ημέτερες δυνάμεις δυστυχώς θρηνούν επτά νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων στρατιωτικών και τριών χωροφυλάκων και περίπου είκοσι τραυματίες (...) Καταμετρήθηκαν επίσης πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων», αναφέρει το επιτελείο.

Κατασχέθηκαν «περίπου εκατό μοτοσικλέτες» καθώς και «μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών».

Μετά τη μάχη άρχισε «καταδίωξη των τρομοκρατών», οι οποίοι «τράπηκαν σε υποχώρηση», σε συντονισμό «με αεροπορικές δυνάμεις», σύμφωνα πάντα με το επιτελείο.

Ο πρόεδρος της χώρας Ροκ Μαρκ Καμπορέ κήρυξε διήμερο πένθος μετά την επίθεση, σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη.

Τη 16η Δεκεμβρίου, ο στρατός είχε ανακοινώσει πως «εξουδετέρωσε» τέσσερις «τρομοκράτες» στην Μπελουρό, επίσης στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο.

Από τις αρχές Νοεμβρίου, οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας της χώρας έχουν ανακοινώσει πως σκότωσαν περίπου εκατό τζιχαντιστές σε διάφορες επιχειρήσεις. Οι απολογισμοί που δημοσιοποιεί το επιτελείο στην Ουαγκαντούγκου είναι αδύνατο να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

Η Μπουρκίνα Φάσο, η οποία γειτονεύει με το Μαλί και τον Νίγηρα, έχει μετατραπεί σε θέατρο συχνών επιθέσεων τζιχαντιστών από το πρώτο τρίμηνο το 2015, όπως και οι γειτονικές χώρες στο Σαχέλ.

Πλήττονται κυρίως το βόρειο και το ανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ στην πρωτεύουσα έχουν διαπραχθεί τρεις επιθέσεις.

Από το 2015, οι επιθέσεις τζιχαντιστών στη Μπουρκίνα Φάσο, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 700 ανθρώπους, ενώ έχουν μετατρέψει περίπου 560.000 πολίτες σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, κατά στοιχεία του ΟΗΕ.

Σπανίως αναλαμβάνεται η ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές. Οι αρχές προσάπτουν την ευθύνη σε διάφορες τζιχαντιστικές οργανώσεις, που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, είτε στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Αναλυτές εκτιμούν ότι τουλάχιστον εν μέρει η κλιμάκωση της βίας στην Μπουρκίνα Φάσο οφείλεται στη «διάχυση» της σύγκρουσης στο γειτονικό Μαλί, όπου η δράση τζιχαντιστικών και εγκληματικών οργανώσεων έχει δημιουργήσει χαοτική κατάσταση. Τμήματα της Μπουρκίνα Φάσο, άλλοτε συγκριτικά σταθερής χώρας, είναι πλέον πέραν κάθε ελέγχου της κυβέρνησης.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις