Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πρόσκοποι κι εθελοντισμός με αφορμή την 5η Δεκεμβρίου

Πρόσκοποι κι εθελοντισμός με αφορμή την ...

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το 1o Σύστημα Προσκόπων Αγρινίου με αφορμή την 5η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, αναφέρει τα εξής:

«Κάθε χρόνο, στις 5 Δεκεμβρίου, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει θεσπίσει να γιορτάζεται η «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού». Έτσι δίνεται η ευκαιρία σε εκατομμύρια εθελοντές σε όλον τον κόσμο να γιορτάσουν την άτυπη δέσμευσή τους για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου.

Οι Πρόσκοποι, η μεγαλύτερη κίνηση για νέους στον Κόσμο με πάνω από 50.000.000 μέλη σε 170 χώρες και 25.000 ενεργά μέλη στην Ελλάδα, αποτελούν πρωτεργάτη του εθελοντισμού στη χώρα, έχοντας στο ενεργητικό τους μια ιστορία 109 χρόνων συνεχούς και αδιάλειπτης εθελοντικής προσφοράς στο παιδί και την κοινωνία. Όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτά χωρίς την εθελοντική και υπεύθυνη προσφορά των 8.000 Ενηλίκων Εθελοντών τους, οι οποίοι, με αφοσίωση στον Προσκοπισμό, αφιερώνουν πάνω από 6.500.000 ώρες εθελοντικής εργασίας ετησίως υλοποιώντας πάνω από 1.200 δράσεις κοινωνικής παρέμβασης και ευαισθητοποίησης.

Καθημερινά ,σε κάθε μία από τις 350 γειτονιές στις οποίες δραστηριοποιούνται προσκοπικά συστήματα, τα ανήλικα μέλη από την ηλικία των 7 ετών, υπό τις οδηγίες ενηλίκων εκπαιδευμένων εθελοντών, ανακαλύπτουν ικανότητες και αναπτύσσουν δεξιότητες που θα τους είναι χρήσιμες για το υπόλοιπο της ενήλικης ζωής τους. Κυριότερο «εργαλείο» τους το ομαδικό παιχνίδι και οι βιωματικές δραστηριότητες στη φύση!

Οι Πρόσκοποι στην Ελλάδα, ως πρεσβευτές του εθελοντικού κινήματος, τροφοδοτούν την ελληνική κοινωνία με νέες και νέους που δραστηριοποιούνται στα κοινά, λειτουργούν ως υπεύθυνοι πολίτες και έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν και να αναλάβουν ενεργό ρόλο μέσα σε αυτήν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Πρόσκοποι στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζουν έμπρακτα μέσα από τα προγράμματά τους και τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. ευαισθητοποιώντας παιδιά, εφήβους και νέους.

Πρόσφατη έρευνα, αναδεικνύει τον τεράστιο θετικό αντίκτυπο που έχει ο εθελοντισμός στη ζωή των ίδιων των εθελοντών. Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των εθελοντών ανέφερε ότι από τότε που ξεκίνησαν να προσφέρουν υπηρεσίες ως εθελοντές έχει βελτιωθεί η ικανοποίηση που αντλούν από τη ζωή (κατά 70%) και η αυτοεκτίμησή τους (κατά 66%), ενώ έχουν μειωθεί τα συναισθήματα της μοναξιάς(κατά 42%) και του στρες (κατά 33%). Επίσης, σύμφωνα με άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2018 για λογαριασμό των Ελλήνων Προσκόπων, υπάρχει θετική στάση της νεολαίας απέναντι στην εθελοντική δράση, κυρίως από γυναίκες και νέους ηλικίας 21 έως 29ετών, και, επίσης, ικανή γνώση αρκετών εθελοντικών οργανώσεων. Μάλιστα, 1 στους 3 συμμετείχαν σε εθελοντική δράση τον τελευταίο χρόνο.

Ο Γενικός Έφορος των Ελλήνων Προσκόπων, Χριστόφορος Μητρομάρας, δήλωσε: «Σήμερα γιορτάζουμε και αναγνωρίζουμε τον εθελοντισμό σε όλες του τις εκφάνσεις και αποδίδουμε ιδιαίτερο φόρο τιμής στην πολύτιμη συνεισφορά όλων εκείνων των νέων, που μέσω της εθελοντικής τους προσφοράς δρουν ως φορείς αλλαγής στις κοινότητες τους. Είμαστε περήφανοι γιατί τα τελευταία χρόνια πρωτοστατούμε και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας για την ανάγκη ύπαρξης ενός θεσμικού πλαισίου για τις εθελοντικές οργανώσεις και τον εθελοντισμό γενικότερα.»

Τέλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, οι Έλληνες Πρόσκοποι θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τους χιλιάδες εθελοντές, που ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες δρουν στην κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτής της γιορτής οι ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΑΓΡΙΝΙΟΥ μαζευόμαστε στο δασάκι της οδού ΔΥΡΟΥ που φυτέψαμε πριν από 30 χρόνια  ώστε να το καθαρίσουμε και να το καλλωπίσουμε με σκοπό να το "υιοθετήσουμε" .

Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στις 10:30 το πρωί θα είμαστε εκεί !!!

οποίος εθελοντής θέλει να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια  είναι ευπρόσδεκτος.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις