Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

H Πάτρα μισό αιώνα πριν - Στοιχεία μιας άλλης ζωής μέσα από το περίφημο αρχείο Δωρή

H Πάτρα μισό αιώνα πριν - Στοιχεία μιας ...

Η έκθεση φιλοξενείται στη δημοτική πινακοθήκη

Στα 1969, ο αρχιτέκτων Μιχάλης Δωρής, που ήταν τότε 34 ετών, είχε περιλάβει την Πάτρα στη μεγάλη φωτογράφιση του ελλαδικού χώρου που προχωρούσε βήμα βήμα.

Ηταν ένα φιλόδοξο και εν πολλοίς μοναχικό όραμα που οργάνωνε μαζί με τη γυναίκα του, Ελένη Δωρή: η αποτύπωση της όψης του αστικού χώρου σε μια εποχή που ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον των ελληνικών πόλεων.

 Στην Πάτρα μόνο, ο Μιχάλης Δωρής έβγαλε εκατοντάδες μαυρόασπρες φωτογραφίες και κατέλιπε έναν θησαυρό 1.759 αρνητικών, που σήμερα, 50 χρόνια μετά, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη.

Η Πάτρα διέσωζε το 1969 ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της παλαιάς όψης της, όλου εκείνου του αστικού πυκνώματος που αποτέλεσε ένα φαινόμενο εξαστισμού στην Παλαιά Ελλάδα.

Στην Πάτρα (ακόμη και σήμερα) βλέπει κανείς κορυφαίες στιγμές του ελληνικού νεοκλασικισμού και ο Δωρής κατάφερε να αποτυπώσει τα πάντα, τις πτυχές της ζωής από τη λόγια αρχιτεκτονική και τα μέγαρα των αστών ως την πηγαία έκφραση και τα λαϊκά σπίτια και από τα δημόσια οικοδομήματα ως την τομή μέσα στη σάρκα της τοιχοποιίας κάθε οικοδομήματος.

Μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό επιβεβαιώνεται η ακμή της Πάτρας και η εξέλιξή της έως τον Μεσοπόλεμο ως μια πόλη αστικού κάλλους.

Αδύνατον να εστιάσει κανείς μόνο στην πληροφορία των φωτογραφιών, καθώς το καδράρισμα, η στόχευση, ο υπόγειος σχολιασμός και η παράλληλη ιστόρηση πέραν των φαινομένων, εκβάλλουν σε μια ψυχογραφική ανάγνωση μιας πόλης σε μια ιστορική καμπή.

Πολλά από τα κτίρια που είχε καταγράψει ο Μιχάλης Δωρής έχουν έκτοτε κατεδαφιστεί.

Εντυπωσιάζει ο πλούσιος μαρμαρόγλυπτος διάκοσμος της οικίας Βουρλούμη με τα αγάλματα στα Ψηλά Αλώνια, όπως και η νεογοτθική έπαυλη Μπίρκφελδ (στη σημερινή Ηρώων Πολυτεχνείου).

Λεπτομέρεια από την έπαυλη Μπίρκφελδ

Λεπτομέρεια από την έπαυλη Μπίρκφελδ

Από το 2014, η οικογένεια του Μιχάλη Δωρή συμφώνησε να παραχωρήσει το δικαίωμα στον Δήμο Πατρέων να προχωρήσει στην ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του αρχείου που παραδόθηκε από τον δημιουργό του στον Δήμο Πατρέων κάποια στιγμή στη δεκαετία του ’70 και έκτοτε αποτελεί συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Είναι η πρώτη φορά που αξιοποιείται. Η θέασή του προκαλεί βαθύτατο ενδιαφέρον, καθώς το 1969 είχε αρχίσει στην Πάτρα η ανοικοδόμηση εις βάρος του ιστορικού αποτυπώματος του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

 

Από το 2014, η οικογένεια του Μιχάλη Δωρή συμφώνησε να παραχωρήσει το δικαίωμα στον Δήμο Πατρέων να προχωρήσει στην ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του αρχείου που παραδόθηκε από τον δημιουργό του στον Δήμο Πατρέων κάποια στιγμή στη δεκαετία του ’70 και έκτοτε αποτελεί συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Αυτή την περίοδο, ο Δήμος Πατρέων, στον οποίο έχει παραχωρηθεί το αρχείο, παρουσιάζει την έκθεση «Πόλισμα δόμων και πολιτισμού. Η Πάτρα πριν από μισό αιώνα με τον φακό του αρχιτέκτονα Μιχάλη Δωρή».

Είναι η πρώτη φορά που αξιοποιείται αυτό το αρχείο. Η θέασή του προκαλεί βαθύτατο ενδιαφέρον, καθώς το 1969 είχε αρχίσει στην Πάτρα η ανοικοδόμηση εις βάρος του ιστορικού αποτυπώματος του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

Η έκθεση (που συνοδεύεται και από αντίστοιχο λεύκωμα) παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη (Μαιζώνος 110) με χορηγία της βιβλιοθήκης του κληροδοτήματος Γ. Οικονομόπουλου και είναι οργανωμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε ο επισκέπτης να κατανοεί την εξέλιξη της πόλης μέσα από την οργάνωση του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου, τα υλικά, τη μορφολογία, τις ισόγειες στοές, τη θέα της πόλης, χωρίς αναφορά δρόμων και συγκεκριμένης ταυτότητας κτιρίων.

Είναι μια αρχιτεκτονική επαναδιοργάνωση ενός πλουσιότατου υλικού, που με κόπο διαλογής και επιλογής και αγάπη προς το αντικείμενο μελέτησε η επιμελήτρια και αρχιτέκτων Βασιλική Φαρμάκη. Η κ. Φαρμάκη με ξενάγησε μαζί με τον κ. Βασίλη Παππά (ο οποίος μαζί με την αρχιτέκτονα Κατερίνα Ζησιμοπούλου αποτελούν την επιστημονική ομάδα).

Στο λεύκωμα που συνοδεύει την έκθεση περιλαμβάνονται κείμενα του Κώστα Πελετίδη, δημάρχου Πατρέων, του Τάκη Πετρόπουλου, προέδρου Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, της Κατερίνας Κούρου, βιβλιοθηκονόμου και ιστορικού, προϊσταμένης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών και της Βασιλικής Φαρμάκη, αρχιτέκτονος και επιμελήτριας της έκθεσης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture