Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Στα χέρια της ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών το κείμενο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης

Στα χέρια της ελληνικού Υπουργείου Εξωτε...

«Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Το κείμενο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες περιήλθε σε γνώση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, αυτό δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης. «Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Η συμφωνία αποτελεί αντικείμενο μελέτης του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ σήμερα θα τεθεί προς ψήφιση στην τουρκική βουλή. Την ανακοίνωση για την ψήφιση έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι. Τουρκία και Λιβύη έδωσαν τα χέρια και υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, καθώς και μια άλλη για την επέκταση της συνεργασίας τους στην ασφάλεια και τον στρατιωτικό τομέα.

Η Βουλή των αντιπροσώπων στη Λιβύη -που ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ- απέρριψε τη συμφωνία με την Τουρκία.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «al-Arabiya», ο LNA καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης στη Λιβύη, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και «δεν σέβεται τα έννομα δικαιώματα των υπόλοιπων χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

 
Τι θα γίνει με τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα
Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο απέλασης του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε δώσει μέχρι σήμερα τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, να κάνει γνωστό στη χώρα μας το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη την περασμένη Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη.
Αν τελικά ο Λίβυος πρέσβης δεν παρουσιάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας, θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητο πρόσωπο και θα απελαθεί.

 

Πηγές ΑΠΕ - ΜΠΕ , newsit.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις