Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Κ.Υ. Χαλανδρίτσας: Έξυπνες λύσεις για το περιβάλλον

Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλο...

22ο Forum Ανάπτυξης

 

Έξυπνες λύσεις για το περιβάλλον παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, 

 

Διακεκριμένοι καθηγητές παρουσίασαν το μοντέλο της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, την αξιοποίηση των παραπροϊόντων και την ανάγκη της κυκλικής οικονομίας που εκμηδενίζει σχεδόν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά και την χρήση των δορυφορικών συστημάτων για την επεξεργασία δεδομένων που αφορούν στις πυρκαγιές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος Καθηγητής Διευθυντής Εργαστηρίου Τεχνολογίας του Περιβάλλοντος, του τμήματος  Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, τόνισε πως η χώρα μας έχει πολύ χαμηλό ποσοστό ανακύκλωσης απορριμμάτων και έως το 2025 το ποσοστό πρέπει να φθάσει το 55%, το οποίο όπως εκτίμησε είναι μάλλον πρακτικώς αδύνατον. Απέδωσε τα χαμηλά ποσοστά σε έλλειμμα πολιτικής και επεσήμανε πως το υφιστάμενο σύστημα «εθελοντικής ανακύκλωσης» δεν δύναται να αυτοσυντηρηθεί και πρέπει να αντικατασταθεί από το σύστημα «ανταποδοτικής ανακύκλωσης», το οποίο δύναται να αυτοσυντηρηθεί.

Μάλιστα, όπως είπε το σύστημα «ανταποδοτικής ανακύκλωσης» υποστηρίζεται από το Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων.

«Με τις ποικίλες δράσεις, έξυπνες, καινοτόμες και περιβαλλοντικά φιλικές  που αναλαμβάνει η ανταποδοτική ανακύκλωση, διαμορφώνει την περιβαλλοντική συνείδηση και κοινωνική ευθύνη, ενώ αναπτύσσει ευαισθησία, εθελοντισμό και φιλανθρωπία στους δημότες», υποστήριξε και παρουσίασε παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Από την πλευρά του, ο Βίκτωρας Στιβανάκης Λέκτορας στο τμήμα Χημικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών παρουσίασε τις προσπάθειες αξιοποίησης των παραπροϊόντων της κυκλικής οικονομίας, λέγοντας πως πρέπει να αποκτήσουμε πλανητική συνείδηση.

Όπως ανέφερε, σε κάθε παραγωγική δραστηριότητα οτιδήποτε παράγεται εκτός του κυρίου προϊόντος θεωρείται παραπροϊόν και μέχρι τη δεκαετία του ’80 ονομάζονταν απόβλητα. Ωστόσο, μετά και τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι επιστήμονες για την αξιοποίησή τους αποδείχτηκε ότι τα παραπροϊόντα έχουν όλο και μεγαλύτερη αξία, καθώς απ’ αυτά προκύπτουν: ενέργεια, χρήσιμες πρώτες ύλες και εν τέλει οικονομική αξία.

Ακόμη, ο κ. Στιβανάκης παρουσίασε το μοντέλο για την μετάβαση από την γραμμική στην κυκλική οικονομία, που όπως τόνισε απαιτεί συγκεκριμένη ιεραρχία στην χρήση παραπροϊόντων και έφερε ως παράδειγμα την κατανάλωση χαρτιού από τους μαθητές. Όπως είπε, κάθε μαθητής καταναλώνει 150 με 200 κιλά χαρτί τον χρόνο με αποτέλεσμα να του «αντιστοιχούν» πέντε έως οκτώ δέντρα!

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Τέλος, ο Νίκος Κούτσιας αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Πατρών παρουσίασε στοιχεία για τις δασικές πυρκαγιές και πώς μπορούν οι τεχνολογίες να αποτρέψουν την εκδήλωσή τους. Ο κ. Κούτσιας κάνοντας μια αναδρομή σε στατιστικά στοιχεία για τις πυρκαγιές, ανέφερε πως υπάρχει σαφής επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα χαρακτηριστικά του καθεστώτος πυρκαγιάς κατά τον περασμένο αιώνα, ότι η βροχόπτωση μερικές φορές ευνοεί κι άλλες αποθαρρύνει την πρόκλησή τους, ενώ και η κοινωνική συνιστώσα επηρεάζει σημαντικά.

Κλείνοντας την ομιλία του , ανέφερε πως «τ περιβάλλον μπορεί να μεταφερθεί στον υπολογιστή και να μελετηθεί. Δεδομένα και μέσα επεξεργασίας υπάρχουν διαθέσιμα με σχετικά μικρό ή και μηδαμινό κόστος. Για τα θέματα των δασικών πυρκαγιών έχουμε μάθει πολλά, όμως απομένει να μάθουμε ακόμη περισσότερα».

Την εκδήλωση συντόνισαν ο Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ιωάννης Χαριτάντης και ο Αρχιτέκτων Μηχανικός και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, Γρηγόρης Κουτρόπουλος.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις