Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Θα μας "κάψουν" φέτος τα ξύλα; ΔΕΙΤΕ τις τιμές σε Πάτρα-Αχαΐα

Θα μας "κάψουν" φέτος τα ξύλα;...

Ξεκίνησε η κίνηση

Περίπου στις ίδιες τιμές με πέρυσι πωλούνται φέτος στην Πάτρα και την Αχαΐα τα ξύλα για το τζάκι και τις σόμπες, μια επιλογή που μέσα στα χρόνια της κρίσης κάνουν αρκετοί πολίτες.

Η κίνηση στα μαγαζιά που εμπορεύονται ξυλιά τα χρόνια της κρίσης έχει αυξηθεί κατακόρυφα καθώς η καύση ξύλων θεωρείται πολύ πιο φτηνή μέθοδος θέρμανσης από ότι το πετρέλαιο. Το ρεπορτάζ του thebest.gr καταδεικνύει όμως ότι στην αχαϊκή πρωτεύουσα διακινούνται τεράστιες ποσότητες ξύλων στη μαύρη αγορά.

Ο γνωστός συστήνει τον γνωστό και από στόμα σε στόμα χιλιάδες τόνοι φθάνουν στα σπίτια παράνομα, χωρίς κανείς να γνωρίζει πώς και από πού κόπηκαν και φυσικά χωρίς κανένα επίσημο παραστατικό. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα κατά πόσο τα ξύλα προέρχονται από νόμιμη υλοτομία, ενώ τα έσοδα που χάνει το δημόσιο καθώς η αγοροπωλησία γίνεται χωρίς αποδείξεις, είναι ανυπολόγιστα.

Όσο αφορά στην κίνηση στα νόμιμα καταστήματα εμπορίας καυσόξυλων αυτή ανέβηκε μόλις την εβδομάδα που διανύουμε καθώς μέχρι τώρα στην περιοχή μας δεν έχει κάνει έντονο κρύο με αποτέλεσμα οι αγορές και οι παραγγελίες να έχουν μετατεθεί χρονικά. Ως προς τις τιμές τώρα ένα κυβικό ελιάς πωλείται περίπου 100 ευρώ, μπορεί να φτάσει και τα 110, ενώ στη «μαύρη αγορά» η τιμή πέφτει περίπου στα 90 ευρώ.

Η δρυς ξεκινάει από τα 95 ευρώ και μπορεί να φθάσει μέχρι 110 ευρώ το κυβικό. Η οξιά πωλείται περίπου στα 90 ευρώ το κυβικό, ενώ το πουρνάρι στην αγορά της Πάτρας μπορείτε να το βρείτε περίπου στα 110 ευρώ το κυβικό. Μια οικογένεια με ένα μετρίου μεγέθους σπίτι χρειάζεται περίπου 1,5 με 2 κυβικά ξύλα (ανάλογα με την χρήση) κάτι που καθιστά αυτή την επιλογή φθηνότερη από το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο πωλείται αυτή την εποχή περίπου 1-1,1 ευρώ το λίτρο. Με άλλα λόγια για μισό τόνο πετρέλαιο απαιτούνται περίπου 500-550 ευρώ, μείων την επιδότηση θέρμανσης που μπορεί να δικαιούνται κάποιο νοικοκυριό.

Φυσικά το ξύλο από τα διάφορα δέντρα έχει και άλλη συμπεριφορά κατά την καύση γι΄ αυτό και υπάρχει η σχετική διακύμανση στην τιμή. Σε γενικές γραμμές όπως διαβάζουμε στο xyla.gr τα βασικά χαρακτηριστικά των προαναφερόμενων δέντρων είναι τα εξής:

Ελιά

Είναι μεγάλης πυκνότητας άρα και βραδύκαυστο. Κατά την καύση του αφήνει στην ατμόσφαιρα ένα ωραίο άρωμα ξύλου σε συνδυασμό με γλυκιά γεύση λαδιού! καίγεται ο κορμός του για καυσόξυλο, αλλά έχει το μοναδικό προνόμιο σαν ξύλο να μπορεί να καίγεται και η ρίζα του. Προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας φλόγα, άρωμα, διάρκεια. Θεωρείται ο Βασιλιάς των καυσόξυλων μαζί με το πουρνάρι.

Οξιά

Η οξιά είναι το ξύλο της φλόγας, είναι χαμηλής πυκνότητας καίγεται σχετικά εύκολα και αφήνει λίγα υπολείμματα στάχτης στην εστία. Ο Θεός της φλόγας!

Δρυς

Το δρυς (βελανιδιά) είναι και αυτό βραδύκαυστο μεγάλης πυκνότητας μοιάζει με την ελιά στην καύση με την διαφορά ότι αφήνει εξαιρετικά καλό κάρβουνο στη συνέχεια, μπορεί δε να κρατήσει τόσο πολύ το κάρβουνό του που και την επόμενη μέρα μπορείς να ανάψεις από την εστία ένα άλλο ξύλο χωρίς την βοήθεια προσανάμματος. 

Πουρνάρι

Το πουρνάρι είναι ο μεγάλος αδερφός του δρυός, είναι βασιλικής καύσης ξύλο και δυσεύρετο. Όπως η ελιά εξαιρετικό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις