Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Με μείον 103 γιατρούς από Δευτέρα τα Νοσοκομεία της Αχαΐας, εκτός αν...

Με μείον 103 γιατρούς από Δευτέρα τα Νοσ...

Λύση της τελευταίας στιγμής αναζητά το Υπουργείο

«Βόμβα» στα θεμέλια των Δημόσιων Νοσοκομείων της Αχαΐας και συνολικότερα της χώρας μπορεί να βάλει η υπόθεση με τους επικουρικούς γιατρούς οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 30 του Νοέμβρη.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται μέχρι και την Παρασκευή η στάση εργασίας των Αναισθησιολόγων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση καθώς εξαιτίας της αναβάλλονται όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία. Αναφορικά με τους επικουρικούς γιατρούς που πληρώνονται μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος (ΕΣΠΑ) το οποίο λήγει στα τέλη του μήνα η αγωνία είναι μεγάλη.

Και τούτο γιατί στην Αχαΐα αφορά συνολικά 103 γιατρούς (σε όλη την χώρα αγγίζουν τις 2.500) η παρουσία των οποίων κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.  

Αυτοί την στιγμή τους περισσότερους συμβασιούχους επικουρικούς απασχολεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας όπου εργάζονται 53, στον Άγιο Ανδρέας υπηρετούν 32, στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων 11, στο Νοσοκομείο του Αιγίου 6 και σε εκείνο των Καλαβρύτων ένας.

Σε όλα αυτά τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα υπάρξουν προβλήματα εάν δεν βρεθεί λύση ενώ στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση εκτιμάται ότι θα προκληθεί μεγάλο θέμα με την Ορθοπεδική Κλινική του Καραμανδανείου όπου εργάζονται δύο εξ αυτών των επικουρικών. Με την αποχώρησή τους θ’ απομείνουν μονάχα ένας μόνιμος γιατρός και δύο επικουρικοί, που δεν επαρκούν για την πλήρη κι εύρυθμη λειτουργία της Κλινικής.

Μέχρι στιγμής, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη λήξη των συμβάσεων η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για το τι θα συμβεί και η ανησυχία τους είναι έκδηλη. Ζητούν δεν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να σταματήσει τα «μπαλώματα» και να λυθεί οριστικά το πρόβλημα με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του thebest.gr έχει γίνει προεργασία για να καλυφθούν τα κενά και όπου οι Διοικητές των Νοσοκομείων έχουν δεσμεύσει τα κονδύλια για τη μισθοδοσία των γιατρών αυτών δεν θα δημιουργηθεί, θεωρητικά τουλάχιστον, μεγάλο χρονικό κενό. Με την λήξη των συμβάσεών τους οι θέσεις θα επανπροκηρυχθούν και είναι εφικτό σε λίγες ημέρες να επιστρέψουν οι ίδιοι οι άλλοι που βρίσκονται στην σχετική λίστα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ΠΓΝΠ η δέσμευση του απαιτούμενου κονδυλίου από τη Διοικήτρια Παναγούλα Μαμμή έχει γίνει και η ίδια εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Ως προς την στάση εργασία των αναισθησιολόγων του ίδιου Νοσοκομείου αυτή θα συνεχιστεί μέχρι τουλάχιστον την Παρασκευή με αποτέλεσμα να αναβάλλονται όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία και να εκτελούνται μόνο τα έκτακτα.

Οι γιατροί δεν πείσθηκαν από τις διαβεβαιώσεις του Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη και της κυρίας Μαμμή και θεωρούν ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τέτοιες που επιβάλλουν την συνέχιση της κινητοποίησης.

Από την πλευρά της η κυρία Μαμμή σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα αναφέρει τα εξής:

"1.Η επαναπροκήρυξη θέσεων επικουρικών έχει ξεκινήσει από τις 27-8-2019 από το νοσοκομείο (2 αναισθησιολόγοι για το Αναισθησιολογικό Τμήμα και ΜΕΘ) και προωθήθηκε στο Υπουργείο 09-09-2019 από την Υ.ΠΕ. Έχει ήδη ενημερωθεί το Υπουργείο και αναμένεται εντός των ημερών η έγκριση, για να προσληφθούν δύο  επικουρικοί.

2.Οι θέσεις των επικουρικών με ΕΣΠΑ που θα φύγουν (2 Αναισθησιολόγοι) στις 30-11-2019 θα επαναπροκηρυχθούν άμεσα.

3.Όσον αφορά τις οργανικές θέσεις μία θέση Αναισθησιολόγου εκκρεμεί να δημοσιευτεί (ΦΕΚ) και δύο θέσεις Αναισθησιολόγων είναι στο Συμβούλιων Κρίσης στο στάδιο 2ης ανάρτησης δηλαδή σε εξήντα μέρες περίπου θα δοθούν τα ονόματα στων επιτυχόντων στο Υπουργείο για δημοσίευση.

4.Από 21-08-2018 έχουν σταλεί στο Υπουργείο 2 θέσεις οργανικές για προκήρυξη και από 23-5-2019 άλλες δύο (2) θέσεις ακόμα.

Σε σύνολο 17 θέσεων Αναισθησιολόγων είναι καλυμμένες  12 θέσεις και οι υπόλοιπες 5 έχουν ήδη δρομολογηθεί ή προκηρυχθεί δηλαδή δεν υπάρχει καμία κενή οργανική θέση για προκήρυξη.

Να σημειωθεί ότι ο Διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ κ. Γ. Καρβέλης επιβεβαίωσε όλα τα ανωτέρω και επιπρόσθετα υποσχέθηκε επιχορήγηση για μια επιπλέον θέση επικουρικού Αναισθησιολόγου.

Τα υπόλοιπα αιτήματα, μετατροπή θέσεων επικουρικών ιατρών σε οργανικές αφορούν το Υπουργείο Υγείας και η τήρηση της νομοθεσίας για ασφαλή χορήγηση αναισθησίας αφορά την Διεύθυνση του τμήματος».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις