Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Δελτίο Ειδήσεων Κορωνοϊός Πανελλήνιες Εξετάσεις 2020 Αγιά Σοφιά ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Εξάπλωση κορωνοϊού Χάρτης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Βέλγος φιλέλληνας που μετά την πρώτη του επίσκεψη στο Κατάκολο, διοργανώνει συναυλίες κι ενισχύει με πετρέλαιο ελληνικά σχολεία!

Ο Βέλγος φιλέλληνας που μετά την πρώτη του επίσκεψη στο Κατάκολο, διοργανώνει συναυλίες κι ενισχύει με πετρέλαιο ελληνικά σχολεία!

«Οι 12 ώρες για την Ελλάδα» και τα 25.000€ ευρώ για τα σχολεία της βόρειας Ελλάδας

Περισσότερα από 25.000 ευρώ θα δοθούν σε σχολεία της Bόρειας Ελλάδας από τις Βρυξέλλες κι όχι από Ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά από τη διοργάνωση «12 Ώρες για την Ελλάδα», που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του Βέλγου Τζίμι Τζαμάρ, του μέχρι πέρυσι επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Μαζί με την οργανωτική του ομάδα, την οποία αποτελούν οι Γιάννης Δήμας, Αγγελική Καλλιάνου, Ανδρέας Στεμπίλης, Ιωάννα Συναδινού - Τζαμάρ και Μιχάλης Βλαχογιάννης, ο Τζίμι Τζαμάρ υποδέχθηκε φέτος την Ελένη Βιτάλη, τον Κώστα Χατζή και τον Παναγιώτη Μάργαρη. Μαζί τους ο Γιώργος Παγιάτης και η Μαρία Αλεξίου. Η Salle de la Madeleine, λίγα μέτρα πάνω από την Grand-Place, ήταν κατάμεστη το βράδυ του Σαββάτου, κυρίως από Έλληνες που ήθελαν να ακούσουν ελληνική μουσική, αλλά και πολίτες του κόσμου που θέλησαν να βοηθήσουν την Ελλάδα και τον Τζαμάρ στο εγχείρημά του.

Παρούσα και η Ελληνική Χορωδία Βρυξελλών, υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Γκακούδη, που συνόδευσε τον Κώστα Χατζή και τον Παναγιώτη Μάργαρη, αλλά και απέτισαν φόρο τιμής στον φίλο των «12 ωρών για την Ελλάδα» που έφυγε νωρίς, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Από το 2012, όταν διοργανώθηκε για πρώτη φορά η εκδήλωση, στόχος ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για την υποστήριξη οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και της καταπολέμησης της φτώχειας.

Τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος των «12 ωρών» συνεργάζεται στην Ελλάδα με το Ίδρυμα International Foundation for Greece, με σκοπό τη στήριξη ενός από τους στόχους του Ιδρύματος, και συγκεκριμένα το πρόγραμμα «Fuel for Schools».

Την πρώτη χρονιά τα έσοδα έγιναν δωρεά στο ”Χαμόγελο του Παιδιού”. Τη δεύτερη, με τους ”Γιατρούς Χωρίς Σύνορα”, το Ιδρυμα ”Κάνε μια Ευχή” και τον ΕΛΕΠΑΠ, τα χρήματα πήγαν σε ένα σχολείο για ανάπηρα παιδιά. Τον επόμενο χρόνο τα 30.000 ευρώ που μαζέψαμε πήγαν και με τη βοήθεια του Ιδρύματος Λεβέντη- σε 40 σχολεία από την Αλεξανδρούπολη και το Διδυμότειχο μέχρι την Ξάνθη και τη Φλώρινα.

Είναι ανεξήγητο πόσο και γιατί αγαπάει την Ελλάδα. Ούτε ο ίδιος, 48 χρόνια μετά, δεν μπορεί να το εξηγήσει. «Ημουν μόλις 16 ετών όταν το κρουαζιερόπλοιο όπου περνούσα τις καλοκαιρινές μου διακοπές μαζί με την οικογένειά μου "έδεσε” στο Κατάκολο Ηλείας.

Ακόμη θυμάμαι τη μυρωδιά από το γιασεμί και τα άνθη πορτοκαλιάς. Και ενώ ήμουν μόλις μικρό παιδί, σκέφτηκα αμέσως ότι "αυτή η χώρα θα γίνει πατρίδα μου”. Πώς και γιατί ένα αγόρι σε τέτοια ηλικία μπορεί να σκεφτεί κάτι τέτοιο; Ακόμη δεν ξέρω».

Μεταξύ άλλων, ο 67χρονος Βέλγος προμήθευσε με πετρέλαιο θέρμανσης το 1ο Δημοτικό Σχολείο Φερών Έβρου και το Γυμνάσιο-Λύκειο Σαμοθράκης.

Παρότι τότε δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την Ελλάδα, ο Τζίμι Τζαμάρ το είπε και το έκανε. Αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν έχτισε στενές σχέσεις με τη χώρα: παντρεύτηκε Ελληνίδα, απέκτησε ένα σπίτι στη Φολέγανδρο, έγραψε γράμματα στον λόρδο Βύρωνα μέσω ενός βιβλίου του και έζησε από κοντά τη σύγχρονη Οδύσσειά της.

*με στοιχεία από ethnos

Ειδήσεις