Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Λευκές μαργαρίτες & κόκκινα γαρύφαλλα στο μνημείο του Γεωργίου Α. Σαμούρη στο Α' Νεκροταφείο

Λευκές μαργαρίτες & κόκκινα γαρύφαλλ...

Η οικογένεια του τέλεσε και φέτος τρισάγιο στη μνήμη του 23χρονου φοιτητή που δολοφονήθηκε το 1973 στο Πολυτεχνείο

Λίγες λευκές μαργαρίτες και κόκκινα τριαντάφυλλα μαζί με το αναμμένο καντήλι και μερικά κεράκια στόλιζαν τις μέρες αυτές το μνήμα του Γιώργου Σαμούρη, στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο Πατρών, του Πατρινού φοιτητή που ήταν μεταξύ των θυμάτων του αντιδικτατορικού αγώνα, στην εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου του 1973. Ήταν μόλις 23 ετών και η μαρμάρινη πλάκα στον τάφο του γράφει ακριβώς αυτό «Γεώργιος Α. Σαμούρης, ετών 23, δολοφονηθείς εις το Πολυτεχνείον».

Ο Γιώργος Σαμούρης, παιδί, γνωστής ιατρικής οικογένειας των Πατρών, (αδελφός του είναι ο ιατρός μαιευτήρας Δημοσθένης Σαμούρης ενώ ιατρός ήταν και ο πατέρας του), σκοτώθηκε στην Αθήνα την περίοδο εκείνη και ενώ φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο. Από την πρώτη κιόλας επέτειο του Πολυτεχνείου, ο Γιώργος Σαμούρης αποτέλεσε σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα για την Πάτρα. Το θλιβερό νέο τότε είχε συγκλονίσει την Πατραϊκή κοινωνία.

Ο Γιώργος Σαμούρης ήταν πτυχιούχος της Παντείου και φοιτητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα μεσάνυχτα της 16ης προς την 17η Νοεμβρίου, βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου (στην οδό Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων), καθώς μετείχε στην εξέγερση των φοιτητών της Αθήνας. Μέσα στη νύχτα, ένας πυροβολισμός τον έριξε νεκρό. Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε, τα πυρά προέρχονταν από αστυνομικές δυνάμεις και το θανάσιμο πλήγμα βρήκε τον άτυχο φοιτητή στον τράχηλο. Ο Γιώργος Σαμούρης μεταφέρθηκε από συμφοιτητές του στο πρόχειρο ιατρείο του Πολυτεχνείου, ωστόσο το πλήγμα ήταν θανάσιμο και κατέληξε.

Αργότερα, η σορός του Γιώργου Σαμούρη μεταφέρθηκε στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. εκεί κοντά όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ο χαμός του ήταν ένα ισχυρό πλήγμα για την οικογένεια του και κυρίως για την αγαπημένη του μητέρα, Αρετή Σαμούρη, η οποία έφυγε από τη ζωή σε μεγάλη ηλικία χωρίς όμως ποτέ να ξεπεράσει τον θάνατο του παιδιού της. Αν ζούσε σήμερα ο Γιώργος Σαμούρης θα ήταν 69 ετών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις