Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Στο "Θάνατο του Εμποράκου" πλάι στον Δ. Καταλειφό η Αιγιώτισσα Μαρία Καλλιμάνη

Στο "Θάνατο του Εμποράκου" πλά...

Η παράσταση παρουσιάζεται στο θέατρο Εμπορικόν στην Αθήνα

Το αριστουργηματικό έργο του Αμερικανού συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ «Ο Θάνατος του Εμποράκου» σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύας, ο οποίος υπογράφει και τη μετάφραση & δραματοτουργική επεξεργασία, παίζεται στην Αθήνα στο θέατρο Εμπορικόν στου Ψυρρή.

Ο σημαντικός ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός υποδύεται τον ρόλο του Γουίλι Λόμαν, ενός ηλικιωμένου πλέον άνδρα που εργάστηκε ως πλανόδιος πωλητής. Όπως έγραψε το περιοδικό Αθηνόραμα, άψογο δείγμα της Αμερικανικής δραματουργίας, ο «Θάνατος του Εμποράκου» πραγματεύεται την οδυνηρή πτώση του αμερικάνικου ονείρου μέσα από μία συνταρακτική ιστορία που χάρισε στον Άρθουρ Μίλερ το βραβείο Πούλιτζερ.

Αξίζει να σημειωθεί φέτος συμπληρώθηκαν εβδομήντα χρόνια από την πρώτη παρουσίαση του έργου, το 1949, στη Νέα Υόρκη.

“Ο Θάνατος του εμποράκου” είναι η ιστορία του Γουίλι Λόμαν, ενός ηλικιωμένου πωλητή, ενός περιοδεύοντος πλασιέ, που έφαγε τα πόδια του στο δρόμο και τώρα αισθάνεται ότι είναι άχρηστος. Πάντα υπήρχε κάτι το “ ασταθές ” στον χαρακτήρα του και τη δουλειά του. Αλλά ξαφνικά αυτή η “αστάθεια“ γίνεται καθολική και τον συντρίβει. Όταν ήταν νέος, φαινόταν ορμητικός, ευχαριστιόταν την συναναστροφή με τους άλλους ανθρώπους – το αστείο, το πείραγμα, τη δουλειά.

Στις αρχές των εξήντα του χρόνων, ο Γουίλι βλέπει τη δουλειά του να πηγαίνει χειρότερα από ποτέ. Το ζωηρό βήμα έφυγε και μαζί το χαμόγελο από το πρόσωπό του και η εγκάρδια ζεστασιά από την προσωπικότητά του. Είναι τελειωμένος. Η ζωή του στοίχειωσε και τον πρόλαβε. Ξαφνικά δεν είναι τίποτα. Κανένας δεν τον ξέρει πια. Στήριξε όλη του την πορεία πάνω στην άποψη ότι αν οι άλλοι σε συμπαθούν, είναι σίγουρο ότι θα πετύχεις. Το να είσαι αρεστός, σου εξασφαλίζει την επιτυχία και μπορεί να σε κάνει σπουδαίο. Τις ίδιες ιδέες εμφύσησε και στους δυο γιους του και τώρα περιμένει απ’ αυτούς να εκπληρώσουν όλα όσα ο ίδιος δεν κατάφερε να κάνει στη ζωή του.

Στα όρια της νευρικής κατάπτωσης, αγωνίζεται να αποδείξει στον εαυτό του και στους άλλους πως είχε δίκιο, πως οι αρχές του και όλα όσα πίστευε στη ζωή του ήταν σωστά. Πασχίζοντας να συλλάβει την αιτία που τα πράγματα πήγαν στραβά, βυθίζεται στο παρελθόν. Τα παιχνιδίσματα του νου - οι αναμνήσεις, οι φαντασιώσεις, η ονειροπόληση, οι παραισθήσεις - προσφέρουν ένα απατηλό καταφύγιο από την σκληρή αλήθεια της πραγματικότητας που του είναι αβάσταχτη.

"Ο θάνατος του εμποράκου" θεωρείται το κορυφαίο έργο του συγγραφέα και χάρισε στον Άρθουρ Μίλλερ το βραβείο Πούλιτζερ. Το Αμερικάνικο όνειρο, το κυνήγι του χρήματος, ο καταναλωτισμός και τα υλικά αγαθά, η οικογένεια και οι σχέσεις πατέρα- γιου, ο μύθος της φυγής με στόχο τον γρήγορο πλουτισμό, είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται το έργο, καθιστώντας το συγκλονιστικά επίκαιρο στην εποχή μας.

Πλάι στον Δημήτρη Καταλειφό παίζουν η Αιγιώτισσα ηθοποιός Μαρία Καλλιμάνη, ο Γιώργος Νούσης, ο Γιώργος Ζιόβας, ο Χρήστος Ευθυμίου, η Χαρά Μάτα Γιαννάτου και οι Τάσος Λέκκας, Δημήτρης Αποστολόπουλος, Γιώργος Πατεράκης, Χρύσα Γκινίκη, Ιοκάστη-Αγαύη Παπανικολάου.

Θέατρο Εμπορικόν Σαρρή 11, Αθήνα

Τηλέφωνο : 210-3211750

Ημέρες – ώρες παραστάσεων:

Τρίτη: 20:30

Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο : 20:30

Τετάρτη & Κυριακή : 19:00

Διάρκεια: 160 λεπτά

Εισιτήρια : από 15 ευρώ

Παραγωγή: ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ Α.Ε.

Κρατήσεις – αγορά εισιτηρίων: Viva.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture