Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Ο Μάνος Καρατζογιάννης σκηνοθετεί το "Άνθρωποι και Ποντίκια" στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας - Ξεκίνησαν οι πρόβες

Ο Μάνος Καρατζογιάννης σκηνοθετεί το &qu...

Την θεατρική μεταφορά του έργου έχει αναλάβει ο Σταύρος Τσακίρης

Γνωστοποιήθηκε τελικά ποιος θα σκηνοθετήσει την παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, οι πρόβες οι οποίας ξεκίνησαν την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019 με την πρεμιέρα να προγραμματίζεται για λίγο πριν τα Χριστούγεννα στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.

Την πολυαναμενόμενη παράσταση θα σκηνοθετήσει ο Μάνος Καρατζογιάννης ενώ τη νέα θεατρική μεταφορά του κλασικού έργου του Τζον Στάινμπεκ υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Σταύρος Τσακίρης.

Στην Αμερική του μεσοπολέμου, του μεγάλου κραχ, ο γιγαντόσωμος κι απλοϊκός Λένι και ο μικρόσωμος κι έξυπνος Τζορτζ γυρνούν από τόπο σε τόπο, πλάνητες, αναζητώντας δουλειά. Ο Λένι δεν μπορεί να ξεχωρίσει το σωστό απ' το λάθος και του αρέσει ν' αγγίζει τα απαλά πράγματα - τη γούνα ενός ζώου, τα μαλλιά μιας κοπέλας. Οι δυο αταίριαστοι αλλά αχώριστοι φίλοι πιάνουν δουλειά σ' ένα αγρόκτημα, και εκεί, με αφορμή την όμορφη γυναίκα του μοχθηρού Κέρλι, που είναι ο γιος του αφεντικού, ξετυλίγεται μία τραγωδία

Το Άνθρωποι και ποντίκια είναι μια σκληρή μα και βαθιά ανθρώπινη ιστορία διαψευσμένων ονείρων. Από το 1937 που εκδόθηκε, έχει παρουσιαστεί αρκετές φορές στο θέατρο, έχει διασκευαστεί για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και θεωρείται από τα αριστουργήματα της αμερικανικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα.

Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί: Διονύσης Βούλτσος, Γεράσιμος Ντάβαρης, Πάνος Τρουμπουνέλης, Δημήτρης Βαμβακάς,  Γεωργία Αντωνοπούλου, Γιάννης Θανασούλιας.

Στους Φωτισμούς θα είναι ο Νίκος Σωτηρόπουλος.

Η επιλογή του Μάνου Καρατζογιάννη για τη σκηνοθεσία εντάσσεται στο νέο στίγμα που θέλει να δώσει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας μέσα από τη δουλειά και την καλλιτεχνική άποψη νέων, ταλαντούχων δημιουργών και φωνών.

Να θυμίσουμε πως ο Μάνος Καρατζογιάννης σκηνοθέτησε τον περασμένο Ιούλιο την παράσταση «Ξένες Πόρτες» - Μάνος Ελευθερίου, στο Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς, Χώρος Ε.

Επρόκειτο για τη διήγηση της γιαγιάς του, Ευαγγελίας Πίσσα (όνομα του τελευταίου συζύγου της), στην οποία ανιχνεύονται θραύσματα όλης της θεματολογίας του έργου του, όπως η σκληρότητα της επαρχίας, η κοινωνική αδικία, η μελαγχολία και ο φόβος του θανάτου. Ένα έργο βαθιά προσωπικό για το σπουδαίο δημιουργό, με φόντο τη Σύρο και ερμηνεύτρια τη Νένα Μεντή. Τη σκηνοθεσία όπως προείπαμε, είχε υπογράψει ο Μάνος Καρατζογιάννης, ένας νέος δημιουργός που έχει ήδη διανύσει μία αξιόλογη πορεία  στο χώρο του θέατρου, αλλά που κυρίως έχει ξεχωρίσει για την βαθιά του αγάπη και πίστη στο νεοελληνικό έργο, όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε για εκείνον.

Με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ο Μάνος Καρατζογιάννης έχει ξανασυνεργαστεί το καλοκαίρι του 2018, στην παράσταση αρχαίου δράματος «Οιδίπους - Ο μύθος της ιστορίας του κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες» που είχε σκηνοθετήσει ο Σταύρος Τσακίρης.

Αριστούχος της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης Νέου Ελληνικού Θεάτρου του Γιώργου Αρμένη, ο Μάνος Καρατζογιάννης έχει ήδη ξεχωρίσει στο χώρο του θεάτρου. Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν δύο φορές υποψήφιος για το βραβείο καλύτερης ερμηνείας νέου ηθοποιού Δημήτρης Χορν, για το έργο «Μια εποχή στην Κόλαση» του Α. Ρεμπώ σε σκηνοθεσία Θάνου Αναστόπουλου (2009, Θέατρο του Νέου Κόσμου) και για το ρόλο του Κρίστοφερ στο έργο «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» του Simon Stephens σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά (2015 Θέατρο Θησείον, Αγγέλων Βήμα).

Όπως έγραψε πρόσφατα το περιοδικό Αθηνόραμα γι’ αυτόν, έχουν περάσει 2 χρόνια από τη στιγμή που ο Μάνος Καρατζογιάννης ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεάτρου Σταθμός στην Βίκτωρος Ουγκώ στην Αθήνα. Ένας νέος άνθρωπος που έχει καταφέρει με την μοναδική δημιουργική ενέργεια που τον διακρίνει να έχει ήδη μια αξιοπρόσεκτη πορεία ως ηθοποιός, ενώ έχει κάνει στιβαρά βήματα και ως σκηνοθέτης. Στο περιοδικό Αθηνόραμα ο Μάνος Καρατζογιάννης μίλησε για τις «Φυλές» της Νίνα Ρέιν όπου πρωταγωνιστεί σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά και φέτος επιστρέφουν για δεύτερη συνεχή χρονιά με ανανεωμένο καστ (στο πλευρό των Βαγγελιώς Ανδρεαδάκη, Δημήτρη Κουρούμπαλη, Ελένης Μολέσκη θα δούμε τους Νίκο Γεωργάκη και Καλλιόπη Παναγιωτίδου). Στην παράσταση αυτή παίζει το ρόλο του Μπίλι, ενός νέου άνδρα που είναι κωφός, ο οποίος προσπαθεί να ενσωματωθεί στο πατρικό του σπίτι, έχοντας μόλις επιστρέψει από το πανεπιστήμιο. Στο Αθηνόραμα ο Μάνος Καρατζογιάννης μίλησε και για τη Λούλα Αναγνωστάκη, που τη θεωρεί, όπως είπε από τις σπουδαιότερες φωνές του νεοελληνικού θεατρικού έργου, με έργα ολοκληρωμένα, με χαρακτήρες, με δομή, με ρυθμό, με σχέσεις.

Η παράσταση «Φυλές» παίζεται στο θέατρο Σταθμός στην οδό Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο, Αθήνα.

Παραστάσεις : Πέμ., Σάβ. 9 μ.μ., Κυρ. 6 μ.μ.

Τιμή : € 15-10.

Μέχρι τις 26/1/2020.

*Την Τρίτη 19/11/2019 στις 12 το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στο Μπάρρυ για το νέο πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.  Θα είναι παρών και ο Μάνος Καρατζογιάννης και ο νέος υπεύθυνος σπουδών στην σχολή δραματικής τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ, Περικλής Μουστάκης.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture