Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Στο Λιθογραφείον η "Μήδεια" σε σκηνοθεσία του Πατρινού Δημήτρη Γεωργαλά

Στο Λιθογραφείον η "Μήδεια" σε...

Τον ομώνυμο ρόλο υποδύεται η Τζούλη Σούμα

Η «Μήδεια» που ανέβηκε τον περασμένο Ιούνιο στο ξενοδοχείο Μπάγκειον στην Πλατεία Ομονοίας 19, στο κέντρο της Αθήνας σε σκηνοθεσία του Πατρινού ηθοποιού και σκηνοθέτη Δημήτρη Γεωργαλά θα έρθει στην Πάτρα στο θέατρο Λιθογραφείον στην οδό Μαιζώνος & Τριών Ναυάρχων στις 21, 22 και 23 Νοεμβρίου 2019. Την Μήδεια υποδύεται η εξαίρετη ηθοποιός Τζούλη Σούμα, γνωστή στο ευρύ κοινό από την συμμετοχή της στο επιτυχημένο σήριαλ του Mega, ”Δύο Ξένοι”.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ταλαντούχος Δημήτρης Γεωργαλάς, δουλεύει εδώ και δύο χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα, στην «Μήδεια» του Ευριπίδη και συνεχίζει να πειραματίζεται και να αντλεί καλλιτεχνική έμπνευση από τον λόγο του Ευριπίδη μέσα από την εξαιρετική μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, η οποία επιμένει να ερμηνεύει την ιστορία με ψυχαναλυτική προσέγγιση. Μια μετάφραση, άμεση και ποιητική που εμπεριέχει την προσωπική του θεώρηση και επιχειρεί να πλησιάσει την ψυχή των ηρώων. Το αριστούργημα του Ευριπίδη «Μήδεια» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, πριν δύο χρόνια, στο Εθνικό Θέατρο της Χάγης, STET- the English Theatre, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μήδειας όπου κ για πρώτη φορά ακούστηκε η τραγωδία στα ελληνικά αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Στο πρώτο ανέβασμα τη Μήδεια υποδύθηκε η Μαριάνθη Σοντάκη και η παράσταση χειροκροτήθηκε και στην Αθήνα στο θέατρο Αλκμήνη.

Σκηνοθετικό Σημείωμα:

Η πρώτη φορά που ασχολείσαι με την αρχαία τραγωδία, είναι σαν μια πρώτη εξερεύνηση ενός οικείου –άγνωστου τόπου. Υπάρχουν πολλά να δεις και να σε τραβήξουν μέσα στη δίνη της και πολλά που σου αποκαλύπτονται όταν έχεις φύγει από εκεί και σε κάνουν να θες να ξαναγυρίσεις.

Η Μήδεια δεν είναι η ιστορία ενός άντρα και μιας γυναίκας.

Είναι ο πρώτος πόλεμος ή ο πρώτος Γάμος μεταξύ του άντρα και της γυναίκας.

Είναι η ρήξη μεταξύ δύο ισχυρών πολιτισμών.

Είναι η αναμέτρηση, η καταδικασμένη του ανθρώπου με τη φύση και με το «Θείο».

Είναι, για μένα, ένα αρχέγονο μυστήριο απ’ το οποίο βγαίνεις σοκαρισμένος και καθαγιασμένος. Ο θεός Έρωτας, σαν άλλος Διόνυσος, αποκαλύπτεται και επιβάλλεται μέσα από πράξεις καταλυτικές για την ανθρώπινη ψυχή.

Η παράσταση εκείνη της Χάγης παρουσιάστηκε και στο Μπάγκειον. Από τότε η προσέγγιση οφείλει να έχει πάει πιο βαθιά. Τόσο για μας όσο και για τους θεατές, η «Μήδεια» είναι ο τόπος μέσα μας όπου θα θελήσουμε σίγουρα να ξαναγυρίσουμε.

Παίζου οι ηθοποιοί: Τζούλη Σούμα, Κυριακή Καραλουκά, Γιώργος Σταυριανός, Νίκος Δερτιλής,  Σταύρος Γιαννακόπουλος.

Μετάφραση : Γιώργος Χειμωνάς

Σκηνοθεσία– Επεξεργασία: Δημήτρης Γεωργαλάς

Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης

Κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Χορογραφίες– Επιμέλεια κίνησης: Φαίδρα Σούτου

Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ και φωτογραφία αφίσας Αγγελική Κοκκοβέ.

Δημιουργικό: Ανδρέας Πούρνος.

*Ο Δημήτρης Γεωργαλάς είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture