Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη έπαιρνε βραβείο από τα χέρια της Κατίνας Παξινού

Όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη έπαιρνε βραβεί...

Το φετινό επετειακό Φεστιβάλ γυρίζει πίσω στο 1960 όταν 5 ελληνικές ταινίες ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν

Τις πέντε ελληνικές ταινίες που κέρδισαν τα βραβεία στο πρώτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, οι οποίες παραμένουν αγέραστα συναρπαστικές θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το σινεφίλ κοινό 59 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη τους προβολή, στη διάρκεια του 60ου επετειακού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε στις 31/10 και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019.

Όπως διαβάσαμε σ’ ένα ωραίο αφιέρωμα του περιοδικού του Φεστιβάλ, Πρώτο Πλάνο, ένα απ’ αυτά τα φιλμ είναι το εμβληματικό πλέον Ελληνικό φιλμ νουάρ «Έγκλημα στα παρασκήνια» σε σκηνοθεσία Ντίνου Κατσουρίδη και σενάριο Γιάννη Μαρή με τον Αλέκο Αλεξανδράκη στο ρόλο του δημοσιογράφου και μαζί του τον Τίτο Βανδή, την Μάρω Κοντού και τη Ζωρζ Σαρή που τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου β’ γυναικείου ρόλου.

Διαχρονική αποδεικνύεται και η γοητεία της ταινίας του σπουδαίου Νίκου Κούνδουρου «Το ποτάμι» όπου το σενάριο υπέγραφε ο ίδιος μαζί με τους σημαντικούς λογοτέχνες μας Αντώνη Σαμαράκη και Ιάκωβο Καμπανέλλη ενώ η μουσική που πλημμύριζε τις εικόνες του φιλμ με λυρισμό ήταν του Μάνου Χατζιδάκι. Το συγκεκριμένο φιλμ απέσπασε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης μουσικής της Πρώτης Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης το 1960.

Στα φιλμ που ξεχώρισαν και το υποβλητικό ντοκιμαντέρ του Τάκη Κανελλόπουλου «Μακεδονικός Γάμος» που απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους παρουσιάζοντας έναν παραδοσιακό γάμο στο Βελβεντό της Κοζάνης συγκλονίζοντας με την ποίηση των εικόνων του μέσα σε μόλις 23 λεπτά που διαρκούσε η ταινία.

Στους κερδισμένους του 1ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και μία ταινία που είχε γυριστεί στην Πάρο, το «Μια του κλέφτη» του Δημήτρη Ιωαννόπουλου, μία δροσερή αισθηματική κομεντί που κέρδιζε επιπλέον πόντους χάρη στο καστ της, τον υπέροχο Δημήτρη Χορν, ο οποίος και κέρδισε το βραβείο του πρώτου ανδρικού ρόλου και την Κάκια Αναλυτή.

Τέλος στα φιλμ που βραβεύτηκαν στη Θεσσαλονίκη το μακρινό 1960 ήταν και η περίφημη «Μανταλένα» του Ντίνου Δημόπουλου, μία ταινία που έχει αφήσει βαθύ ίχνος στο συλλογικό ασυνείδητο του λαού μας. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη που τραγούδησε Χατζιδάκι μέσα στη βάρκα της, είναι μία εικόνα ανεξίτηλα χαραγμένη στο εθνικό φαντασιακό, όπως γράφει το Πρώτο Πλάνο.

Η συγκεκριμένη ταινία, γυρισμένη στην Αντίπαρο, έφυγε από το πρώτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1960 έχοντας αποσπάσει το βραβείο σεναρίου (Γιώργος Ρούσσος), του α’ γυναικείου ρόλου στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία μάλιστα παρέλαβε το βραβείο της από τα χέρια της μεγάλης Κατίνας Παξινού που ήταν στην κριτική επιτροπή και το βραβείο καλύτερου β’ ανδρικού ρόλου που κέρδισε ο συγκινητικός Παντελής Ζερβός που υποδυόταν στην ταινία τον παπά που βοηθούσε το ορφανό, την Μανταλένα.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν πολύ περήφανη γι' αυτή την σημαντική διάκριση στην καριέρα της ενώ θεωρούσε και την "Μανταλένα" από τις πιο αγαπημένες ταινίες της.

Μέλος της κριτικής επιτροπής του 1ου Φεστιβάλ ήταν και ο συγγραφέας Στρατής Μυριβήλης.

Το 60ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης λοιπόν ανοίγει το άλμπουμ των αναμνήσεων με οδηγό τις ιερές μορφές του ελληνικού σινεμά.  

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Η φωτ. είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight