Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Από «σαράντα κύματα» περνάει το αποτεφρωτήριο νεκρών στην Πάτρα

Φωτογραφία από το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκ...

Φωτογραφία από το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στη Ριτσώνα

Βγενόπουλος Φάνης

Αποτεφρωτήριο νεκρών ακούμε, αλλά αποτεφρωτήριο δεν βλέπουμε

Από «σαράντα κύματα» έχει περάσει η υπόθεση κατασκευής και λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου νεκρών στην Πάτρα. Το έργο ήταν ένα από τα πρώτα που έθεσε σε προτεραιότητα η δημοτική Αρχή Πελετίδη, ήδη από την αρχή της προηγούμενης θητείας της, αλλά μέχρι σήμερα όλα βρίσκονται στα… χαρτιά.

Μάλιστα, είχε διατυπωθεί η άποψη πως το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στην Πάτρα, θα ήταν το πρώτο στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αποτελεί κύρια επιλογή όσων επιθυμούν να αποτεφρωθεί η σορός τους και οι οποίοι έχουν ως μοναδική λύση αυτή της Βουλγαρίας.

Ωστόσο, τα πράγματα ήρθαν αλλιώς καθώς εδώ και λίγες ημέρες να λειτουργεί το πρώτο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών, όχι στην Πάτρα, αλλά στη Ριτσώνα κοντά στη Χαλκίδα.

Το thebest.gr απευθύνθηκε στο νέο αρμόδιο αντιδήμαρχο της Πάτρας Μιχάλη Αναστασίου, για να μάθει σε ποια φάση βρίσκεται το έργο κατασκευής του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στην αχαϊκή πρωτεύουσα, αλλά και να μας δώσει τη δική του προσέγγιση για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν, μιας και η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, έχει ληφθεί από το 2016.

Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασίου, ήδη έχει ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική πρόταση για τη διαμόρφωση του κτιρίου, στο χώρο του Βιοτεχνικού Πάρκου, το οποίο θα λειτουργεί ως Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών και Αποτέφρωσης Οστών Νεκρών, η οποία προέκυψε μετά από διαγωνισμό ιδεών που είχε προκηρύξει η δημοτική αρχή της Πάτρας τον Νοέμβριο του 2018.

Η πρόταση της αρχιτεκτονικής ομάδας που κέρδισε τον διαγωνισμό, βρίσκεται στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Εντάσεων και Αντιρρήσεων για την τελική έγκριση και στόχος της δημοτικής Αρχής είναι να εντάξει το έργο στο προϋπολογισμό του Δήμου Πατρέων για το 2020.

Απαντώντας στο ερώτημα για το πώς η ιδιωτική εταιρεία που λειτουργεί στο αποτεφρωτήριο στη Ριτσώνα, κατάφερε να «τρέξει» τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού - Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δόμησης και Δημοτικής Περιουσίας Μιχάλη Αναστασίου, είπε χαρακτηριστικά ότι στην περίπτωση της Πάτρας, επί δύο χρόνια, η αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, δεν μπορούσαν να δώσουν απάντηση για το ποιος είναι αρμόδιος για το θέμα.

«Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασίου.

 Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στη Ριτσώνα έλαβε περιβαλλοντική αδειοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Πέρα από την έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου, απομένουν η μελέτη και η έκδοση άδειας για την κατασκευή του.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του αποτεφρωτηρίου της Πάτρας, η δημοτική Αρχή θα ζητήσει κρατική χρηματοδότηση, όπως εξηγεί ο Αντιδήμαρχος. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ότι έχει εξασφαλιστεί η θετική απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης.

Πάντως, στη δημοτική Αρχή της Πάτρας δηλώνουν ότι η κατασκευή και λειτουργία του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών παραμένει σε προτεραιότητα, αν και ακόμη δεν είναι ορατό το πότε, επιτέλους, θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει….

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις