Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Συγκίνηση για το θάνατο του Κύπριου σκηνοθέτη Χρίστου Σιοπαχά στα 72 του χρόνια

Συγκίνηση για το θάνατο του Κύπριου σκην...

Είχε γυρίσει αξιόλογες ταινίες όπως "Το φτερό της μύγας" και "Η Κάθοδος των Εννέα"

Θλίψη και συγκίνηση προξένησε στο σινεφίλ κοινό η δυσάρεστη είδηση ότι πέθανε στα 72 του χρόνια ο Κύπριος σκηνοθέτης, γνωστός από την ταινία «Κάθοδος των Εννέα» αλλά και από τη θητεία του στο θέατρο.

Η «Κάθοδος των Εννέα» του 1984, είχε βασιστεί στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Θανάση Βαλτινού και είχε διακριθεί στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας (1985) καθώς και με το Βραβείο του Ιδρύματος της Γαλλίας στο Φεστιβάλ της Εξ-αν-Προβάνς ενώ είχε κατακτήσει και το Βραβείο Σκηνοθεσίας Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1984.

Ο Χρίστος Σιοπαχάς ήταν γνωστός και από τη θεατρική του θητεία στην Κύπρο.

Δυστυχώς προδόθηκε από την καρδιά του και πέθανε σε ηλικία 72 ετών από ανακοπή στο Φρέναρος της Αμμόχωστου όπου και είχε γεννηθεί το 1947.

Όπως αναφέρει η ανάρτηση στο flix.gr, ο Κύπριος σκηνοθέτης σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, Υποκριτική στην περίφημη  Σχολή Λυκούργου Σταυράκου και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου - Τηλεόρασης στο Πανενωσιακό Κρατικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Μόσχας (M.A.) στο εργαστήρι του Γιoύρι Γιεγκόροφ.

Εκανε πρακτική στην ΜΟΣΦΙΛΜ κοντά στον σκηνοθέτη Μιχαήλ Σβέϊτσερ. Δούλεψε σαν σκηνοθέτης στο ραδιόφωνο, τηλεόραση, θέατρο και κινηματογράφο. Έχει γράψει κριτική θεάτρου και κινηματογράφου για εφημερίδες και σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Είχε διακριθεί με το Βραβείο Σκηνοθεσίας για τη μεσαίου μήκους ταινία του «Κόκκινο στο Ασπρο» στο 12ο Φεστιβάλ Φοιτητών Κινηματογράφου στη Μόσχα το 1978.

Το 1995 η ταινία του «Το φτερό της μύγας», από τις πιο γνωστές και καλύτερες του, έλαβε Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Το 2003 σκηνοθέτησε την ταινία «Κόκκινη Πέμπτη» (2003). Η τελευταία του ταινία με τίτλο «Πέντε Σελίνια Νάιλον» ολοκληρώθηκε το 2016 αλλά δεν έχει προβληθεί εξαιτίας νομικών διαφορών με τον παραγωγό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture