Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εάν, ο Πέτρος Τατσόπουλος είχε την ατυχία να την πάθει στην Πάτρα...

Εάν, ο Πέτρος Τατσόπουλος είχε την ατυχί...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Ανενεργή εδώ και δύο χρόνια η καρδιοχειρουργική του ΠΓΝΠ, μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Δουγένη

Πάνω από δύο χρόνια έχουν περάσει από την αποχώρηση του Δημήτρη Δουγένη από την Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών (Απρίλιο 2017), ο οποίος ήταν διευθυντής της και ακόμα δεν έχει καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία της. Αυτό σημαίνει ότι ασθενείς από την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα αν χρειαστεί να υποβληθούν άμεσα σε καρδιοχειρουργική επέμβαση πρέπει να μετακινηθούν είτε στην Αθήνα, είτε στα Γιάννενα με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας τους ή και της ίδιας της ζωής τους. Το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά από τη σοβαρή περιπέτεια υγείας του συγγραφέα και πρώην βουλευτή Πέτρου Τατσόπουλου, ο οποίος ενώ βρισκόταν στον τηλεοπτικό αέρα ένιωσε αδιαθεσία και διαγνώσθηκε με διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής και εισήχθη εκτάκτως στο χειρουργείο. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του thebest.gr δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την άμεση λειτουργία της καρδιοχειρουργικής κλινικής και χρειάζονται ακόμα στάδια για να επαναλειτουργήσει. Με αφορμή την περιπέτεια υγείας του Πέτρου Τατσόπουλου δυο πατρινοί γιατροί που ασχολούνται με τα κοινά, ο Χαράλαμπος Μπονάνος και ο Θρασύβουλος Μαυρομάτης, με αναρτήσεις τους στο facebook επισημαίνουν ότι ολόκληρη η δυτική Ελλάδα είναι ακάλυπτη στον συγκεκριμένο τομέα. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο πρώην βουλευτής Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης.

Δύο χρόνια χωρίς Καρδιοθωρακοχειρουργική στο ΠΓΝ Πατρών μετά την αποχώρηση Δουγένη κι ο γιατρός χειρουργεί στο… Ιπποκράτειο

Ο γιατρός και νυν Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος σχολίασε μέσω ανάρτησής του στο facebook

“Το έχω ξαναπεί αλλά ουδείς συγκινείται
Η περίπτωση Τατσόπουλου είναι η ίδια με την περίπτωση Καλπαξη
Το τριτοβάθμιο πανεπιστημιακό μας νοσοκομείο εδώ και δυο χρονια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το διαχωριστικό ανεύρυσμα και χρειάζεται διαδρομή θανάτου στην Αθηνα γιατί η ΚΘΧ δεν λειτουργεί
Με αλλά λόγια ολόκληρη η δυτική Ελλάδα είναι ακάλυπτη και ο πολίτης αν προλάβει που δύσκολα προλαβαίνει πρέπει να πάει Αθηνα
Επιτέλους πρέπει η καρδιοχειρουργική κλινική να λειτουργήσει !!!!!!
Ποσό πιο επίσημα να το γράψω θα συγκινηθεί κάποιος;;;;;;”

O γιατρός και πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αχαΐας ΝΔ Θρασύβουλος Μαυρομμάτης μέσω fb σχολίασε επίσης:

διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής...
οξύτατο καρδιαγγειακό σύμβαμα με ισχυρό οπισθοστερνικό πόνο, μεγάλη πτώση της Α/Π και βαρύ λιποθυμικό επεισόδο από παλίνδρομο διαχωρισμό (σκίσιμο) των τοιχωμάτων του αγγείου με δραματικές συνέπειες αν δεν προφτάσει και δεν χειρουργηθεί άμεσα σε ειδική καρδιοχειρουργική μονάδα...
δυστυχώς στο δικό μας το παν/κό νοσοκομείο του Ρίου και μετά από 30 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας του, δεν λειτουργεί ακόμα καρδιοχειρουργική μονάδα...!!!
τι έφταιξε και ΝΑ ΜΗΝ ΣΟΥ ΤΎΧΕΙ..!!!

Ο πρώην βουλευτής Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης επεσήμανε με ανάρτησή του

Εαν, ο Π. Τατσόπουλος είχε την ατυχία να την πάθει στην Πάτρα ή οπουδήποτε στη Δυτ. Ελλάδα, ήδη θα "έκοβε ρόδα μυρωμένα", αφού, εδώ και χρόνια, στην "υγειονομική ναυαρχίδα" όλου του δυτικού άξονα και στο τρίτο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, , ΔΕΝ λειτουργεί Καρδιοχειρουργική/Θωρακοχειρουργική μονάδα.
"Τυχερέ" Πέτρο!!

 Πού βρισκόμαστε σήμερα

 Η θωρακοχειρουργική κλινική λειτουργεί με Διευθυντή τον Ευστράτιο Κωλλέτση. Το τμήμα της καρδιοχειρουργικής είναι αυτό που παραμένει ανενεργό (πρόκειται για κοινή κλινική) και για το οποίο χρειάζεται ιατρικό, νοσηλευτικό και εξιδεικευμένο προσωπικό αλλά και υποδομές (κλίνες, χειρουργικά τραπέζια). Στην καρδιοθωρακοχειρουργική έχει προσληφθεί ο καρδιοθωρακοχειρουργός, επιμελητής Α΄ και αναπληρωτής Διευθυντής του Α' Καρδιοχειρουργικού Τμήματος του «Ερρίκος Ντυνάν» Γιάννης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος χειρουργεί στην Αθήνα, στο Ιπποκράτειο  μέχρι να επαναλειτουργήσει η καρδιοθωρακοχειρουργική  γιατί αποδείχτηκε ότι  ένας «κούκος δεν φέρνει την άνοιξη» για τη λειτουργία μιας κλινικής.

Η διοικήτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Γιούλη Μαμμή μιλώντας στο thebest.gr επεσήμανε ότι χθες είχε συνάντηση με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη με τον οποίο συζητήθηκε το θέμα ώστε  να καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία της κλινικής και πως υπάρχει ενδιαφέρον για το ζήτημα. Η κ. Μαμμή επισημαίνει ότι έχουν εκπαιδευτεί δύο αναισθησιολόγοι οι οποίοι προέρχονται από το ΠΓΝΠ και δύο εξωσωματιστές και πως η αδυναμία που υπάρχει σε νοσηλευτικό προσωπικό μια και λείπουν αρκετά άτομα, θα γίνει με τη διαδικασία πρόσληψης επικουρικού προσωπικού και από άλλες πηγές, που θα διερευνήσει ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ.

 Ο διευθυντής της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής Ευστράτιος Κωλλέτσης

«Όσον αφορά στη θωρακοχειρουργική κλινική λειτουργεί κανονικά, όπως περίπου λειτουργούσε στο παρελθόν» αναφέρει στο thebest.gr ο κ. Κωλλέτσης ο οποίος διευκρινίζει για το καρδιοχειρουργικό τμήμα πως πέρα από τον κ. Παναγιωτόπουλο, που χειρουργεί στο  μεταξύ στο Ιπποκράτειο , υπάρχει ένας ακόμα καρδιοχειρουργός στο ΠΓΝΠ ο οποίος εν τω μεταξύ βοηθά στη θωρακοχειρουργικη ενώ αναμένεται η επιλογή ενός ακόμα καρδιοχειρουργού (αναπληρωτή καθηγητή) . Για τη θέση έχουν υπάρξει υποψήφιοι και είμαστε στη φάση της εκλογής.

Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη να τρέχουν γρήγορα και παράλληλα με τον διορισμό του καθηγητή, οι διαδικασίες που απαιτούνται σε όλα τα επίπεδα για την επαναλειτουργία της κλινικής. «Είναι πολλά στάδια και θα πρέπει να γίνονται με σοφία, επιμονή, αγώνα και αγαστή συνεργασία και έχει μεγάλη σημασία αυτός που θα αναλάβει την ηγεσία της καρδιοχειρουργικής».

Παράλληλα τονίζει την ανάγκη στο μεσοδιάστημα να   στηριχθεί και η θωρακοχειρουργική και να λειτουργήσει με περισσότερα χειρουργεία, περισσότερη αποδοτικότητα, ώστε να μπορέσει να στηρίξει ενδεχομένως και τα Γιάννενα. Μεγαλώνει πολύ το βάρος. Δεν υπάρχει στην Πελοπόννησο αλλού κανένας, στα νησιά, στη Στερεά».

Από την πλευρά του ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης ανέφερε ότι κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο ΠΓΝΠ  του ετέθη το θέμα και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια. Είμαι ήδη σε επαφή με τη Διοίκηση του νοσοκομείου και την επιστημονική κοινότητα εκεί ώστε να κατατεθούν οι σχετικές προτάσεις για να επαναλειτουργήσουμε την κλινική. Άμεσα θα ξεκινήσω και τις ενέργειες με το Υπουργείο».

Σύντομο ιστορικό

Μετά την αποχώρηση του κ. Δουγένη  τον καλοκαίρι  του 2017 ήρθε στην κλινική Έλληνας καρδιοχειρουργός από την Αγγλία, λίγες εβδομάδες μετά αποχώρησε όμως.

Ο τότε διοικητής Θ. Πισιμίσης είχε υποστηρίξει ότι ο ίδιος του το ζήτησε.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 προκηρύσετται στο ΦΕΚ η πρόσληψη του Ιωάννη Παναγιωτόπουλου. Όμως οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό ήταν μεγάλες κι έτσι ο γιατρός από την ώρα που ήρθε στο ΠΓΝΠ παρέμενε παροπλισμένος. Έτσι η 6η Υγειονομική Περιφέρεια αποφάσισε τους πρώτους μήνες του 2019 να τον αποσπάσει προσωρινά στο Ιπποκράτειο της Αθήνας όπου μπορεί να χειρουργεί κανονικά και να παραμείνει «ζεστός» μέχρι να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στην Πάτρα και καταστεί δυνατόν να γίνονται και πάλι επεμβάσεις στο ΠΓΝΠ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις