Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η 90χρονη "μαμά" Παναγιώτα Λάζαρη αφήνει την "Φωλιά του Παιδιού" της Πάτρας

Η 90χρονη "μαμά" Παναγιώτα Λάζ...

Η συνταξιούχος δασκάλα αφοσιώθηκε εθελοντικά και με μεγάλη αγάπη & τρυφερότητα στο να μεγαλώσει κοντά διακόσια ορφανά ή παρατημένα παιδιά

Συγκίνηση προξένησε η είδηση ότι έφτασε η ώρα που η «Φωλιά του Παιδιού», η θαλπωρή αυτή για δεκάδες ορφανά παιδιά στη γωνία της οδού Μαιζώνος και Γκότση στην Πάτρα θα κλείσει και η 90χρονη πια, συνταξιούχος δασκάλα, η «μεγάλη μάνα» αυτής της γωνιάς, θα επιστρέψει μετά από δεκαετίες στο πατρικό της σπίτι.

Το κτίριο όπου για πολλά χρόνια η Παναγιώτα Λάζαρη, απηύθυνε μια τεράστια αγκαλιά στα παιδιά που είτε έμειναν  ορφανά, είτε τα είχαν εγκαταλείψει οι γονείς τους, είτε αντιμετώπιζαν μεγάλες οικογενειακές δυσκολίες, ανήκει στο Δήμο Πατρέων και όπως έγραψε η εφημερίδα «Πελοπόννησος», είναι θέμα ημερών η μετακόμιση της Παναγιώτας Λάζαρη προκειμένου να μπορέσει ο Δήμος να εκτελέσει τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης του κτιρίου αυτού που στέκει εκεί απέναντι από το παλιό Αρσάκειο. 

Στην "Φωλιά του Παιδιού" το ίδρυμα που έφτιαξε και έκανε η ίδια στόχο της ζωής της, η Παναγιώτα Λάζαρη αφοσιώθηκε από τις αρχές του 1970 με αγάπη και ενδιαφέρον. Η γυναίκα αυτή, ένας άνθρωπος ευαίσθητος, καλλιεργημένος και με φιλάνθρωπα αισθήματα, αποφάσισε να αναλάβει εθελοντικά το δύσκολο έργο της λειτουργίας της «Φωλιάς του Παιδιού» όπου συνήθως μεταφέρονταν παιδάκια από το Δημοτικό Βρεφοκομείο που δεν είχαν υιοθετηθεί από κάποια οικογένεια.

Η Παναγιώτα Λάζαρη όλο αυτόν τον καιρό παρά τις δυσκολίες έγινε η μεγάλη αγκαλιά και η "οικογένεια" σε κοντά διακόσια παιδιά, τα οποία τα μεγάλωσε, τα στήριξε, τα δίδαξε τις αρχές του ήθους, της ευπρέπειας και της ευγένειας και εκείνα μετά ενήλικα πια έβρισκαν τον δρόμο τους φτιάχνοντας τις δικές τους οικογένειες και ακολουθώντας τους δικούς επαγγελματικούς δρόμους.

Όλα αυτά τα χρόνια όποιος περνούσε έστω και απέξω από τη «Φωλιά του παιδιού» μπορούσε να αντιληφθεί το σημαντικό έργο που επιτελείτο μέσα, την θαλπωρή όπως προείπαμε, που βρήκαν εδώ τα παιδιά για να μπορέσουν μετά να βγουν δυνατά στην κοινωνία και στην μάχη της ζωής και της καθημερινότητας.

Όπως είχε πει με καμάρι και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος που είχε συναντήσει πολλές φορές την Παναγιώτα Λάζαρη, «δεν υπάρχει μάνα με τόσα παιδιά και γιαγιά με τόσα εγγόνια»!

Όπως είχε γράψει και παλαιότερα το thebest.gr, ένα από τα παιδιά της, ο Σταύρος είχε πει, "θέλει να μας δει όλους σπουδαγμένους, παντρεμένους και αποκατεστημένους. Μόνο έτσι νιώθει ήσυχη. Σε μας έχει αφιερώσει όλη τη ζωή της σαν εθελόντρια. Αυτά που έκανε και κάνει για μας είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα κάνει μια βιολογική μάνα για τα παιδιά της. Αυτή ξαγρύπνησε στο προσκεφάλι μας όταν ήμασταν άρρωστοι, αυτή πανηγύρισε μαζί μας στις επιτυχίες μας και μας κράτησε το χέρι στα δύσκολα, αυτή μας τραγουδούσε, μας χάιδευε, μας κρατούσε στην αγκαλιά της. Δεν νιώσαμε ποτέ ορφανά, δεν νιώσαμε ποτέ παραπεταμένα".

Τέλος αυτό που προκαλεί συγκίνηση είναι το γεγονός πως όλα τα παιδιά της όσο μακριά και αν ζουν φροντίζουν να της ανταποδίδουν την τρυφερότητα και την αγάπη που απλόχερα εκείνη τους έδωσε. Δεν την ξεχνούν και όσο πιο τακτικά μπορούν γυρίζουν στο οίκημα αυτό (που σε λίγο θα είναι παρελθόν) για να την δουν και πάλι από κοντά και να της σφίξουν με ευγνωμοσύνη το χέρι.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις