Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Δελτίο Ειδήσεων Άγριες Μέλισσες Κορωνοϊός Πανελλήνιες Εξετάσεις 2020
Εξάπλωση κορωνοϊού Χάρτης

ΒΙΒΛΙΟ

/

Στην Πάτρα η Σώτη Τριανταφύλλου που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο μυθιστορήματος

Στην Πάτρα η Σώτη Τριανταφύλλου που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο μυθιστορήματος

Για την εκδήλωση παρουσίαση του πιο νέου της βιβλίου που θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα

Η πολυγραφότατη Σώτη Τριανταφύλλου που τη διακρίνει και η τόλμη να λέει δυναμικά δημοσίως τη γνώμη της ακόμη και για ευαίσθητα κοινωνικοπολιτικά θέματα ήταν η συγγραφέας που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2018 για τις εκδόσεις του έτους 2017. Το βραβείο όπως ανακοινώθηκε, απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Σώτη Τριανταφύλλου για το έργο της «Το τέλος του κόσμου σε αγγλικό κήπο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Σύμφωνα με την περιγραφή του στόρι του βιβλίου, αυτή είναι η ιστορία του Λούσιους Πρέσκοτ, ράφτη και στρατιώτη στον αγγλικό εμφύλιο πόλεμο, που πέθανε δυο φορές. Ο συγγραφέας είμαι εγώ, ο Βενέδικτος Σίλκοξ· είναι και δική μου ιστορία· το χρονικό της νιότης μου· το πώς έκαψα το κερί του χρόνου κι από τις δυο του άκρες· το πώς αρρώστησα κι έγινα πικρόχολος. Δεν περιμένω να με συμπαθήσετε· είμαι συνηθισμένος άνθρωπος· ούτε καλός ούτε κακός· έχω αδυναμία στο κλαρέτ και στα τυχερά παιχνίδια – γράφω αυτό το βιβλίο για να ξεπληρώσω τα χρέη μου· και για να λυτρωθώ από τα λάθη μου.

Δεν μου απομένουν παρά λίγοι μήνες ζωής, άρα, σκέφτομαι, μπορώ να μην εξοφλήσω τους δανειστές μου. Όποιος έχει δύο χιτώνες, ας πουλήσει τον έναν κι ας αγοράσει αυτό το βιβλίο: έχω ανάγκη από λάβδανο και είναι ακριβό. Κι ο εκδότης, ο κύριος Α.Χ. Σίντνεϋ, πρέπει να βγάλει τουλάχιστον τα έξοδά του. Αν δεν τα βγάλει, θα με καταριέται μέχρι τον άλλο κόσμο.

Η Σώτη Τριανταφύλλου, συνεργάτιδα και της Athens Voice, έχει γεννηθεί στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε φαρμακευτική στην Αθήνα, ιστορία και πολιτισμούς στο Παρίσι, ιστορία της αμερικανικής πόλης στη Νέα Υόρκη καθώς και γαλλική φιλολογία στην Αθήνα. Έχει γράψει συλλογές διηγημάτων ("Μέρες που έμοιαζαν με μανταρίνι", "Το εναέριο τρένο στο Στίλγουελ", "Άλφαμπετ Σίτυ"), βιβλία για τον κινηματογράφο ("Κινηματογραφημένες πόλεις", "Ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου 1976-1992", "Νέος αγγλικός κινηματογράφος", "Σύγχρονος γαλλικός κινηματογράφος", "Φρανσουά Τριφό", "Τζων Κασσαβέτης". "Μίκαελ Χάνεκε", κ.α.), μυθιστορήματα όπως τα "Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης", 1996, "Αύριο, μια άλλη χώρα", 1997, "Ο υπόγειος ουρανός", 1998, "Το εργοστάσιο των μολυβιών", 2000, "Φτωχή Μάργκο", 2001, "Άλμπατρος", 2003, "Κινέζικα κουτιά", 2006, "Λίγο από το αίμα σου", 2011, "Για την αγάπη της γεωμετρίας", 2012, "Σπάνιες γαίες", 2013 και "Το τέλος του κόσμου σε αγγλικό κήπο", το 2017, τα περισσότερα εκ των οποίων έγιναν μπεστ σέλερ. Η Σώτη Τριανταφύλλου έχει γράψει και τις νουβέλες: "Γράμμα από την Αλάσκα", "Θάνατος το ξημέρωμα", "Η φυγή", "Συγχώρεση", "Πιτσιμπούργκο", "Η ταφή της Οφηλίας", "Μηχανικοί καταρράκτες", τα αυτοβιογραφικά βιβλία: "Ο χρόνος πάλι", "Αστραφτερά πεδία", βιβλία για παιδιά όπως "Η Μαριόν στα ασημένια νησιά και τα κόκκινα δάση", "Γράμμα από ένα δράκο", "Η Μιλένα και το φρικτό ψάρι", "Οι αρχαίοι Έλληνες χώνουν τη μύτη τους παντού", κ.α.

Να θυμίσουμε ότι το εξαιρετικό της βιβλίο «Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης» θεωρείται ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα της δεκαετίας του ’90. Πρόκειται για μια ιστορία φιλίας, απώλειας και ενηλικίωσης που εκτυλίσσεται στο κέντρο του δυτικού κόσμου και συγχρόνως στην άκρη του, στις φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, η Σώτη Τριανταφύλλου που αναμένεται σε λίγο καιρό να βγάλει το νέο της βιβλίο, θα έρθει στις 27 Νοεμβρίου 2019 στην Πάτρα για την εκδήλωση παρουσίασης του καινούριου της μυθιστορήματος. Την εκδήλωση διοργανώνει το βιβλιοπωλείο «Η Γωνιά του Βιβλίου» της οικογένειας Παπαχρίστου.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Culture