Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Έρχεται ο Πολωνός σκηνοθέτης Γέρζι Σκολιμόφσκι έρχεται στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας

Έρχεται ο Πολωνός σκηνοθέτης Γέρζι Σκολι...

Θα τιμηθεί για το σύνολο του έργου του ενώ θα προβληθεί και η ταινία του "Στο Φως του Φεγγαριού - Moonlighting" με τον Τζέρεμι Άιρονς

Ένας από τους κορυφαίους και βετεράνους πλέον σκηνοθέτες του ευρωπαϊκού σινεμά θα τιμήσει με την παρουσία του το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας για να παραστεί στην προβολή της κλασικής του ταινίας «Στο Φως του Φεγγαριού» παραγωγής του 1982, με πρωταγωνιστή τον Τζέρεμι Άιρονς.

Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός, ποιητής, ζωγράφος και πυγμάχος, ο πολυσχιδής Γέρζι Σκολιμόφσκι θα έρθει στην Ελλάδα προσκεκλημένος του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, το οποίο και θα τιμήσει τον σπουδαίο δημιουργό για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο ενώ όπως προείπαμε, θα προβάλει & το εξαιρετικό φιλμ «Στο Φως του Φεγγαριού» («Moonlighting», 1982) με πρωταγωνιστή τον Τζέρεμι Άιρονς που έχει βραβευτεί στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Ο Πολωνός σκηνοθέτης Γέρζι Σκολιμόφσκι έχει πάνω από 20 ταινίες στο ενεργητικό του και πολλές διακρίσεις όπως την Χρυσή Άρκτο του Φεστιβάλ Βερολίνου.

Ο Γέρζι Σκολιμόφσκι, ηγετική φυσιογνωμία της γενιάς του αναγεννησιακού πολωνικού σινεμά του ‘60, όπως γράφει το cinemagazine.gr, σπούδασε σκηνοθεσία στην ονομαστή σχολή του Λοτζ με μέντορα τον Αντρέι Μουνκ και συνεργάστηκε σεναριογραφικά με τον σπουδαίο Αντρέι Βάιντα στο «Innocent Sorcerers» (1960) και με τον Ρομάν Πολάνσκι στο θρυλικό «Μαχαίρι στο Νερό» («Knife In The Water», 1962).

Το 1967 κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου με την «Αναχώρηση» («Le Départ»), ενώ ταινίες του έχουν προβληθεί και βραβευθεί, μεταξύ άλλων, στη Βενετία και στις Κάννες. Μετά από 50χρονη εξορία, ζει πλέον στην Πολωνία.

«Στο Φως του Φεγγαριού» («Moonlighting», 1982)

Προϊόν άμεσης αντίδρασης του σκηνοθέτη απέναντι στο στρατιωτικό πραξικόπημα που έπληξε την Πολωνία τον Δεκέμβρη του 1981, το «Moonlighting» αποτέλεσε μια αυθόρμητη και σχεδόν αυτόματη προσωπική του κατάθεση που γράφτηκε μέσα σε απειροελάχιστο χρόνο, γυρίστηκε σε διάστημα μόλις δύο μηνών με ολιγάριθμο συνεργείο και πρόλαβε τις ημερομηνίες του τότε φεστιβάλ Καννών, όπου και κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου.

Σε έναν από τους ωραιότερους ρόλους του, ο Τζέρεμι Άϊρονς υποδύεται έναν Πολωνό που έχει μετακομίσει προσωρινά σε λονδρέζικο έδαφος και δουλεύει ως εργάτης, μαζί με τρεις συμπατριώτες του, στην κατασκευή ενός διαμερίσματος. Μόλις τα νέα της πολιτικής αναταραχής που συμβαίνει στην χώρα του φτάσουν στα αυτιά του, ο ήρωας κάνει οτιδήποτε μπορεί προκειμένου να μην μάθουν τίποτα οι υπόλοιποι σύντροφοί του και ταυτόχρονα καταφεύγει σε μικροπαρανομίες προκειμένου να τους εξοικονομήσει χρήματα.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, και χωρίς ασφαλώς να το αντιληφθεί, ο ήρωας θα γίνει ψεύτης, παραχαράκτης της αλήθειας, λογοκριτής και δυνάστης, όλα σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια επιβίωσης. 

Από το πανέξυπνο αυτό εύρημα ξεκινά ο Γέρζι Σκολιμόφσκι την κωμικοτραγική και θεσπέσια ειρωνική διήγησή του για μια ομάδα αντρών που απομένουν ξαφνικά χωρίς πατρίδα και καταλήγουν παντελώς ξένοι σε μια ξένη χώρα, έρμαια ενός μοντέρνου κόσμου όπου η Ιστορία κινείται πάντα ερήμην και συνήθως εις βάρος του ατόμου. Στα χέρια του Πολωνού σκηνοθέτη η οδύσσεια αυτή αποκτά μια σχεδόν συγκινητική ανθρωπιά, προικίζεται με καλόκαρδο χιούμορ και καταλήγει σε ένα αξέχαστο φινάλε.

Το φετινό πλήρες πρόγραμμα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα ανακοινωθεί σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019, στον πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η επετειακή 25η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2019.

Μεγάλος Χορηγός του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας είναι η COSMOTE TV.

www.aiff.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture