Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Eκδήλωση - αφιέρωμα στον μακαριστό Νικόδημο έγινε στη Νάξο

Eκδήλωση - αφιέρωμα στον μακαριστό Νικόδ...

Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Πατρών που εκοιμήθη το 2008 καταγόταν από το χωριό Καλόξυλος της Νάξου

Mία ξεχωριστή εκδήλωση - αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε στην όμορφη Νάξο των Κυκλάδων για τον μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Πατρών Νικόδημο με πρωτοβουλία του Συλλόγου Καλοξυλιτών Νάξου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αοίδιμος Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος Βαλληνδράς (1915-2008) καταγόταν από το χωριό Καλόξυλος της Νάξου.

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019, στις 9 το βράδυ, στον αυλόγυρο του περικαλλούς Ι. Ναού Αγίας Τριάδος Καλοξύλου, παρουσία του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου.

Πολύς κόσμος είχε κατακλύσει τον αύλειο χώρο του Ναού και τους γύρω δρόμους για να παρακολουθήσει την εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε με χαιρετισμό του φιλολόγου καθηγητού Σπύρου Γαβαλά, εκ μέρους του Συλλόγου Καλοξυλιτών.

Στη συνέχεια, ο Πατρινός θεολόγος και μουσικός Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, μίλησε για τη σχέση του μακαριστού Μητροπολίτου Νικοδήμου Βαλληνδρά με την Νάξο και τον Καλόξυλο, τόπο των προγόνων του, και παρουσίασε συνοπτικώς την προσωπικότητα του εκλιπόντος ιεράρχη και την προσφορά του στην Εκκλησία. Ακόμα ο κ. Ανδριόπουλος αναφέρθηκε στο πλούσιο μουσικό έργο του κυρού Νικοδήμου.

Ο Π. Ανδριόπουλος παρουσίασε μέσω προβολής σχετικού οπτικοακουστικού υλικού, τις σημαντικές ηχογραφήσεις εκκλησιαστικής μουσικής που πραγματοποίησε επί σειρά ετών ο Μητροπολίτης Νικόδημος Βαλληνδράς, στο μεγάλο πρόγραμμα ηχογραφήσεων κορυφαίων ψαλτών του 20ού αιώνα, το οποίο εμπνεύστηκε, υλοποίησε και εξέδωσε ο Δρ Μανόλης Χατζηγιακουμής.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Στέφανος Ήμελλος, ο οποίος μίλησε βιωματικά για τον μακαριστό Πατρών Νικόδημο, όπως τον έζησε από την πολύχρονη συνεργασία τους στην Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών και στην Εταιρεία Πελοποννησιακών Σπουδών.

Ακολούθως, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος αναφέρθηκε αναλυτικά στην εκκλησιαστική προσωπικότητα του αειμνήστου Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου, εξαίροντας τα πολλά τάλαντα που του έδωσε ο Θεός και τα οποία καλλιέργησε και επηύξησε προς δόξαν της Εκκλησίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με 3 ύμνους μελοποιημένους από τον μουσικολογιότατο Μητροπολίτη Νικόδημο, που απέδωσε κλιμάκιο του Χορού Ψαλτών Νάξιοι Μελιστές, υπό τον πρωτοψάλτη Δημήτριο Παπάνη. Τα μέλη του χορού: Γεώργιος Κλουβάτος, Αντώνιος Ρώτας, Ιωάννης Ρώτας, Εμμανουήλ Σπανός.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις