Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πανηγυρίζει ο ναός του Παντοκράτορα με αφορμή την εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Πανηγυρίζει ο ναός του Παντοκράτορα με α...

Ο Μητροπολίτης Πατρών θα ευλογήσει και τα σταφύλια που μετά θα μοιραστούν στους πιστούς

Πλησιάζει η μεγάλη δεσποτική εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που τιμάται από την εκκλησία μας στις 6 Αυγούστου. Στην Πάτρα την ημέρα αυτή πανηγυρίζει εκτός του ναού που βρίσκεται κοντά στα Δεμένικα & την Οβρυά, και ο ιστοριικός ιερός ναός Παντοκράτορος στην άνω πόλη όπου την παραμονή, την Δευτέρα 5/8/2019 στις 11 το πρωί, θα γίνει η έξοδος της ιεράς εικόνας και θα τελεστεί δέηση προκειμένου να ξεκινήσει το προσκύνημα από τους πιστούς.

Το απόγευμα στις 19.00 θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ.κ. Χρυσάνθου, ο οποίος θα κηρύξει και το Θείο λόγο ενώ στις 22.00 το βράδυ θα τελεστεί ιερά αγρυπνία ιερουργούντος του πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, αρχιμανδρίτου Αρτεμίου Αργυρόπουλου, ηγούμενου της ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Τριταίας.

Aνήμερα της μεγάλης αυτής εορτής, την Τρίτη 6 Αυγούστου 2019 το πρωί στην πανηγυρική Θεία λειτουργία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος και μιλήσει σχετικά με τον συμβολισμό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ενώ προς της απολύσεως θα τηρηθεί και φέτος το έθιμο που είναι η ευλογία από τον κ.κ. Χρυσόστομο, των σταφυλιών μιας και η περίοδος αυτή είναι αμπελουργική. Τα σταφύλια αναμένεται στη συνέχεια να διανεμηθούν στο εκκλησίασμα.

Τέλος στις 19.00 το απόγευμα θα τελεστεί μεθεόρτιος εσπερινός και η ιερά ακολουθία του μικρού παρακλητικού κανόνα στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι ένα σημαντικό γεγονός από τη ζωή του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, κατά το οποίο ο Χριστός, ύστερα από ανάβαση πάνω σε ένα βουνό που σύμφωνα με την παράδοση ήταν το όρος Θαβώρ, μαζί με τους μαθητές του Πέτρο, Ιωάννη και Ιάκωβο, μεταμορφώθηκε και φωτοβολούσε με δόξα.

Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, κι όπως διαβάσαμε στην Wikipedia, ο Ιησούς μαζί με τρεις από τους αποστόλους, τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, ανέβηκαν στο όρος της Μεταμορφώσεως, το οποίο παραδοσιακά αναγνωρίζεται ως το όρος Θαβώρ για προσευχή. Επάνω στο βουνό οι τρεις απόστολοι έκατσαν να ξεκουραστούν και κοιμήθηκαν. Όταν ξύπνησαν είδαν τον Ιησού να φωτοβολεί με λαμπρό φως και τα ρούχα του είχαν γίνει λευκά. Μαζί του βρίσκονταν και συνομιλούσαν δύο άντρες, ο Μωυσής και ο Προφήτης Ηλίας. Στη συνέχεια τους κάλυψε νέφος και ακούστηκε μια φωνή από τον ουρανό να αναφέρει «Οὗτος ἐστὶν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός· αὐτοῦ ἀκούετε», δηλαδή αυτός είναι ο γιος μου, να τον ακούτε.

*Να προσθέσουμε πως πανηγυρίζει και ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Σκαγιοπούλειο, στην Πάτρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις