Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτ. Ελλάδα: Βιασμοί και ξύλο - Ο χάρτης των επιθέσεων σε γυναίκες

Δυτ. Ελλάδα: Βιασμοί και ξύλο - Ο χάρτης...

Οι καταγραφές αρχίζουν από το 2010 και φτάνουν μέχρι τη στυγερή δολοφονία της Σούζαν Ίτον

Η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα εντάσσονται στις πόλεις όπου έχουν καταγραφεί διάφορες μορφές επίθεσης σε γυναίκες. Τον χάρτη των επιθέσρων κατά των γυναικών στην Ελλάδα έχει κάνει  η οργάνωση SexHarassMap, με στόχο την καταγραφή περιστατικών σεξιστικής και έμφυλης βίας σε πανελλαδικό επίπεδο.

Τα περιστατικά που καταγράφει η οργάνωση τα χωρίζει στις εξής κατηγορίες- και απεικονίζονται με το ανάλογο χρώμα, στον χάρτη:

γυναικοκτονία (μαύρο)
βιασμός/ξυλοδαρμός (μπορντώ)
ενδοοικογενειακή βία (μωβ)
σεξουαλική παρενόχληση (πορτοκαλί σκούρο)
λεκτική παρενόχληση (πορτοκαλί ανοιχτό)
παρενόχληση στα social media (καφέ)
διάκριση/παρενόχληση στον χώρο εργασίας (γκρι)
άδικη δικαστική απόφαση (τιρκουάζ)
trafficking (μπλε)
Οι καταγραφές αρχίζουν από το 2010 και είναι ενημερωμένες πλήρως, περιλαμβάνοντας μέχρι και τη δολοφονία της βιολόγου Σούζαν Ίτον στην Κρήτη.

Μπορείτε να δείτε τον χάρτη εδώ.

«Σκοπός του SexHarassMap είναι η καταγραφή περιστατικών σεξιστικής και έμφυλης βίας σε πανελλαδικό επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε να βάλουμε τέλος στην ανοχή της σεξιστικής και έμφυλης βίας, αναδεικνύοντας καθημερινά βιώματα κοριτσιών και γυναικών στο δρόμο, στο σπίτι, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά, στα λεωφορεία, στο μετρό, κλπ. Βιώματα που αποτελούν συμπτώματα της πατριαρχίας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, αλλά δεν απασχολούν σχεδόν ποτέ τη δημόσια συζήτηση, παρά μόνο εάν εξελιχθούν σε ακραία βία, όπως η γυναικοκτονία, οπότε και παρουσιάζονται ως «μεμονωμένα περιστατικά», «εγκλήματα πάθους» ή «οικογενειακά δράματα».

Θέλουμε να μπορούμε να καταγγείλουμε τη βία της καθημερινότητάς μας χωρίς ντροπή και φόβο, χωρίς ενοχή, χωρίς να υποτιμηθεί ή να απαξιωθεί αυτή η εμπειρία, για να αντιδράσουμε συλλογικά απέναντι σε αυτό το φαινόμενο που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις» αναφέρουν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις