Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Έσβησε η Ιταλίδα ηθοποιός Βαλεντίνα Κορτέζε

Έσβησε η Ιταλίδα ηθοποιός Βαλεντίνα Κορτέζε

Για την "Αμερικάνικη Νύχτα" του Τριφό προτάθηκε το '75 για το Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου

Στα 96 χρόνια της έφυγε από τη ζωή η διάσημη Ιταλίδα ηθοποιός Βαλεντίνα Κορτέζε, έχοντας ζήσει μια πλούσια ζωή και μια καριέρα γεμάτη μοναδικές ανατροπές.

Η Μιλανέζα Βαλεντίνα Κορτέζε ξεκίνησε να παίζει στο σινεμά το 1940 και ήταν μια όμορφη, δροσερή κοπέλα κι έτσι κατάφερνε να παίρνει ρόλους ενζενί, με επιτυχία. Μόνο που η Βαλεντίνα είχε πολύ πιο φιλόδοξους στόχους για την πορεία της.

Μετά τον πόλεμο, το 1949, πρωταγωνίστησε στο βρετανικό μελόδραμα «The Glass Mountain», ως μια Ιταλίδα που διασώζει (κι ερωτεύεται, φυσικά), έναν πιλότο της RAF ο οποίος, ως μουσικοσυνθέτης, της γράφει και της αφιερώνει μια όπερα. Η Κορτέζε, μ' αυτό το ρόλο της, τράβηξε την προσοχή των Αμερικανών παραγωγών και, γρήγορα, έβαλε πόδι στο Χόλιγουντ, όπως αναφέρει το flix.gr.

Το χαρακτηριστικό της ήταν δεύτεροι ρόλοι σε σπουδαίες ταινίες: στο «Cagliostro» δίπλα στον Όρσον Γουελς, στο «Άνθρωποι του Αίματος» του Ζιλ Ντασέν, στο «Malaya», δίπλα στον Σπένσερ Τρέισι και τον Τζέιμς Στιούαρτ, στο «The House on Telegraph Hill» του Ρόμπερτ Γουάιζ, το 1951, δίπλα στον Ρίτσαρντ Μπέιζχαρτ, τον οποίο και παντρεύτηκε για μια δεκαετία  κι έκανε μαζί του το γιο της, Τζάκι. Ένα χρόνο αργότερα, συμπρωταγωνίστησε με την Οντρεϊ Χέπμπορν στο βρετανικό θρίλερ κατασκοπείας, «Secret People».

Τα μέσα της δεκαετίας του '50 την έφεραν πίσω στην Ιταλία και στην «Ξυπόλητη Κοντέσα» του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς, ως συμπρωταγωνίστρια των Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Άβα Γκάρντνερ. Τότε κράτησε και το ρόλο της Νένε στο «Le Amiche» του Μικελάντζελο Αντονιόνι, ενώ η καριέρα της την οδήγησε στο σινεμά του Τέρι Γκίλιαμ, με τις «Περιπέτειες του Βαρόνου Μιγχάουζεν» αλλά και σε μια σειρά από συνεργασίες με τον Φράνκο Τζεφιρέλι (είχε παίξει και στον "Ιησού από τη Ναζαρέτ) που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Στους περισσότερους σινεφίλ πάντως η Βαλεντίνα Κορτέζε - Valentina Cortese μένει αναλλοίωτη ως Σεβερίν, στην περίφημη «Αμερικανική Νύχτα» του Φρανσουά Τριφό, του 1973, όπου με εκπληκτική φινέτσα και ευμετάβλητο πρόσωπο, υποδύθηκε εκπληκτικά μια αλκοολική, παρηκμασμένη ντίβα. Μάλιστα για το ρόλο της αυτό, έγινε μια από τις ελάχιστες ηθοποιούς που προτάθηκαν για Όσκαρ παίζοντας σε ξενόγλωσση ταινία, όπως θυμίζει το flix.gr. Προτάθηκε τότε για το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου όπως και για την Χρυσή Σφαίρα – Golden Globe καλύτερου β’ γυναικείου. Το τελευταίο φιλμ Αμερικανικής παραγωγής στο οποίο συμμετείχε ήταν το 1980 στο φιλμ καταστροφής «When Time Ran Out» σε σκηνοθεσία James Goldstone όπου έπαιξε πλάι στον Πολ Νιούμαν, τον Γουίλιαμ Χόλντεν και την Ζακλιν Μπισέ.

Οι προθέσεις της να είναι τολμηρή στις ερμηνείες της, άλλωστε, είχαν φανεί από τα πρώτα της βήματα όταν, το 1948, στους «Άθλιους» του Κάρλο Πόντι ανέλαβε και τους δυο γυναικείους πρωταγωνιστικούς ρόλους, της Φαντίν και της Κοζέτ. Ήταν μια αληθινή ντίβα του σινεμά, με μια μεγάλη ζωή και μεγάλα επιτεύγματα και με το βλέμμα της πάντα, σαγηνευτικό, στραμμένο στην κάμερα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture