Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Προτομές κι ανδριάντες διάσπαρτοι στην Πάτρα -Ξέρουμε ποιους απεικονίζουν;

Προτομές κι ανδριάντες διάσπαρτοι στην Π...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Δείτε ΦΩΤΟ

Η Πάτρα είναι μια από τις πόλεις που τους ευεργέτες της ή τους ανθρώπους που έχουν αφήσει το σημάδι τους στην τοπική ιστορία τους τιμά. Διάσπαρτες σε σημεία της πόλης υπάρχουν προτομές προσωπικοτήτων που έχουν συμβάλει από το δικό τους μετερίζι στην εξέλιξη της πόλης. Κάποιες από αυτές δεν είχαν ...καλή τύχη αφού πολλές φορές έχουν λεηλατηθεί, άλλες πάλι στάθηκαν πιο τυχερές.

 

Στην αρχή της οδού Βότση στο ύψος της Όθωνος Αμαλίας βρίσκεται η προτομή του Δημάρχου Δημητρίου Βότση. Αρχικά η προτομή είχε τοποθετηθεί στην Πλατεία Τριών Συμμάχων και στη συνέχεια μεταφέρθηκε, το 2000, στην πλατεία που υπάρχει στο κάτω μέρος της οδού που φέρει το όνομα του.

Η προτομή του Γρηγορίου Ε' βρίσκεται στην πλατεία της Παντάνασσας. 

Η προτομή του Ζώη Ζακυνθινού-Ταγματάρχη βρίσκεται στην πλατεία «Αγωνιστών του 1940», απέναντι από το νεκροταφείο της Αγίας Αλεξιώτισσας.

Το άγαλμα του ευεργέτη Βασίλειου Μαραγκόπουλου βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Στρατιωτικού νοσοκομείου 409.

Η προτομή του Θεόδωρου Τριάντη στο παρελθόν είχε κλαπεί...

Η προτομή του μέγα ευεργέτη της Πάτρας Παναγιώτη Σκαγιόπουλου βρίσκεται μπροστά στην είσοδο του αίθριου χώρου, του ορφανοτροφείου.

Η προτομή του ιστορικού και συγγραφέα Στέφανου Θωμόπουλου βρίσκεται απέναντι από την είσοδο της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα (παλιά)

Το άγαλμα του κλέφτη Κωνσταντίνου Γιαννιά ευρίσκεται στην πλατεία δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου.

Το άγαλμα του Νικόλαου Πολυκράτη κοσμεί την πλατεία Ελευθερίας στα προσφυγικά. Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2005 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του στην πλατεία Ελευθερίας στα Προσφυγικά της Πάτρας. Ο ανδριάντας κατασκευάστηκε από τον γλύπτη Στάθη Λεοντή με πρωτοβουλία του Παμμικρασιατικού συλλόγου Πάτρας του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ στην Πάτρα και του συλλόγου φίλων απογόνων της εθνικής αντίστασης. 

Η προτομή του Καποδίστρια βρίσκεται στην πλατεία Μαρκάτου Πάτρας.

Στην Πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού, βρίσκεται η προτομή του τελευταίου μητροπολίτη Τραπεζούντος και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρυσάνθου. Ο Μητροπολίτης Τραπεζούντας Χρύσανθος (Φιλιππίδης) είναι ίσως η σπουδαιότερη προσωπικότητα της νεώτερης ιστορίας του Πόντου.

Στην Πλατεία μπροστά στο γήπεδο της «ΠΑΝΑΧΑΙΚΗΣ» βρίσκεται η προτομή του Σεμπαστιάν Φρανσίσκο ντε Μιράντα Ροντρίγκες. Ο Φρανσίσκο Ντε Μιράντα, ο “πρόδρομος” των επαναστάσεων στη Λατινική Αμερική “επέστρεψε” στην Ελλάδα με τη μορφή ανδριάντα, τον οποίον δώρισε η Πρεσβεία της Βενεζουέλας στο Δήμο της Πάτρας. Η τελετή έγινε στο Δημαρχείο με τον Πρέσβη της Βενεζουέλας Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο και τον Δήμαρχο Πάτρας Ανδρέα Φούρα. O ανδριάντας έχει ύψος 2,24 μέρα και βάρος 600 κιλά. Το έργο φιλοτεχνήθηκε από τον Βενεζολάνο Νέλσον Βερμούδες.

Στην πλατεία Αγίας Λαύρας βρίσκεται η προτομή του Αλέξανδρου Ζαΐμης (9 Νοεμβρίου 1855-15 Σεπτεμβρίου 1936)  Έλληνας νομικού, πολιτικού, διπλωμάτη και τραπεζίτη, γόνου της ιστορικής οικογένειας των Ζαΐμηδων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις