Back to Top

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ανακοινώνεται το απόγευμα η νέα κυβέρνηση - Ποιοι Υπουργοποιούνται

Ανακοινώνεται το απόγευμα η νέα κυβέρνηση - Ποιοι Υπουργοποιούνται

Οι τελευταίες πληροφορίες για τα πρόσωπα του νέου υπουργικού συμβουλίου

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν μιλάει σε κανέναν για τη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου και ακόμη και κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. επιμένουν ότι δεν τους έχει κάνει καμία συζήτηση, τουλάχιστον όχι για συγκεκριμένα υπουργεία.

Ο ίδιος έχει περιγράψει ένα «σφιχτό σχήμα» με στοχοθεσίες και μηχανισμό αξιολόγησης των υπουργών οι οποίοι στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης (αμέσως μετά την ορκωμοσία τους) θα πάρουν και από έναν φάκελο με το νομοθετικό έργο και τις προτεραιότητες ανά υπουργείο.

Έχει μιλήσει ακόμη για υφυπουργό που θα εποπτεύει τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης και προανήγγειλε ότι θα έχει πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς υφυπουργούς «με εξειδικευμένη γνώση και από τις Βρυξέλλες».

Στο Μαξίμου διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού με αρμοδιότητες υποστήριξής του, όπως θα περιγράφεται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για τη δομή και τη λειτουργία της κυβέρνησης, θα αναλάβει ο Γρηγόρης Δημητριάδης.

Συντονιστής του κυβερνητικού έργου θα αναλάβει ο Ακης Σκέρτσος, γενικός διευθυντής του ΣΕΒ μέχρι πρόσφατα.

Αυτά πρέπει να είναι και τα μόνα ονόματα που έχουν «κλειδώσει», αν και στο Μαξίμου φαίνεται ότι θα έχει κάποιο ρόλο και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μένει να φανεί αν αυτός θα είναι σε ρόλο συμβούλου, ή αν θα είναι ο υφυπουργός (παρά τω πρωθυπουργώ) που θα εποπτεύει τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης.

Ερώτημα παραμένει αν ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. και επίσης υποψήφιος στο Επικρατείας της Ν.Δ. Τάκης Θεοδωρικάκος θα βρίσκεται στο Μαξίμου, ή αν θα κάνει τη μετάβαση σε υπουργική θέση (ακούγεται για το υπουργείο Εσωτερικών). Επίσης, διακριτό ρόλο αναμένεται να έχει ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

Ερώτημα παραμένει και η προεδρία της Βουλής, κοντά στην οποία φαίνεται να είναι, πάντως, ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας.

Από κει και πέρα, όλα μοιάζουν σχεδόν με tabula rasa, ή μάλλον, με πίνακα που γράφεται διαρκώς, πλην, πάντως, των δύο υπερυπουργείων που θα δημιουργήσουν οι συγχωνεύσεις: Το Προστασίας του Πολίτη, όπου θα μεταφερθεί τόσο το Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και η αρμοδιότητα των φυλακών και το Εσωτερικών που θα συγχωνευθεί με το Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Για το πρώτο ακούγεται έντονα το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Για το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι έχει κλειδώσει ο Χρήστος Σταϊκούρας, με αναπληρωτή τον διευθυντή του γραφείου του κ. Μητσοτάκη Στέλιο Πέτσα (αν ο δεύτερος δεν ακολουθήσει τον κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου). Για το Επενδύσεων (Οικονομίας) ακούγεται έντονα το όνομα του Αδωνι Γεωργιάδη, αν και κάποιοι μιλούν για τον Κωστή Χατζηδάκη.

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται ο Νίκος Δένδιας και για το υπουργείο Aμυνας ο Βασίλης Κικίλιας. Εκεί, ακούγεται ότι υφυπουργός θα είναι ο τέως αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής. Στο υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι θα κατευθυνθεί η αρμόδια τομεάρχης Νίκη Κεραμέως με υφυπουργό τη Σοφία Ζαχαράκη –χωρίς, πάντως, να αποκλείεται και η συμμετοχή ενός ακαδημαϊκού–και για το υπουργείο Τουρισμού η Oλγα Κεφαλογιάννη. Στο υπουργείο Μεταφορών φαίνεται να οδεύει ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ενώ άγνωστο παραμένει, τι έχει κατά νου ο κ. Μητσοτάκης για το υπουργείο Πολιτισμού. Πάντως, κάποιες πηγές κάνουν λόγο ακόμη και για την κ. Κεραμέως, ενώ πληροφορίες θέλουν εκεί ως υφυπουργό τη Λίνα Μενδώνη. Για το Δικαιοσύνης ακούγεται το όνομα του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Κλειδωμένος θεωρείται ως υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και εξ αυτού Ψηφιακής Πολιτικής ο Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά πάσα πιθανότητα με δύο υφυπουργούς.

Τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελούν ερωτήματα. Σε ένα από αυτά, πάντως, δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν ο Κώστας Τσιάρας και ο Γιώργος Γεωργαντάς. Υπουργοποίηση ακούγεται και για τον νυν γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη, χωρίς να είναι σαφές σε ποιο υπουργείο.

*με στοιχεία από kathimerini

Σχόλια

Ειδήσεις