Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι Αμερικανοί ζητούν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής

Οι Αμερικανοί ζητούν δράση κατά της κλιμ...

Το ποσοστό φτάνει το 70%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε στις 11-14 Ιουνίου 2019

Σχεδόν το 70% των Αμερικανών, ανάμεσά τους και η πλειονότητα των Ρεπουμπλικάνων, θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να αναλάβουν «επιθετική» δράση για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή -- αλλά μόνο το ένα τρίτο θα υποστήριζε έναν επιπλέον φόρο 100 δολαρίων τον χρόνο για να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου, σύμφωνα με δημοσκόπηση των οργανισμών Reuters/Ipsos που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν μια κρίσιμης σημασίας πρόκληση για τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι επιδιώκουν να βάλουν τέλος στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ με τις εκλογές της επόμενης χρονιάς. Πολλοί θα πρέπει να εξισορροπήσουν τις εκκλήσεις τους για αυστηρές περιβαλλοντικές κανονιστικές ρυθμίσεις με ένα πειστικό επιχείρημα ώστε να πείσουν ότι οι αλλαγές είναι καλές για τους φορολογουμένους και την οικονομία.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή έχει προκύψει ως ένα σημαντικό ζήτημα σ' αυτές τις εκλογές», λέει ο Γκ. Τέρι Μαντόνα, Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής και Δημοσίων Υποθέσεων στο Franklin and Marshal College. «Όταν όμως ερχόμαστε στο θέμα του πώς θα πληρώσεις, αυτό μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά».

Σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν υποστηρίξει τον στόχο της ταχείας εξάλειψης των αμερικανικών εκπομπών άνθρακα αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα με καθαρή ενέργεια.

Όμως τα σχέδιά τους δεν είναι φθηνά. Ο Τζο Μπάιντεν, για παράδειγμα, που είναι το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών, έχει ανακοινώσει ένα σχέδιο 1,7 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για να εκμηδενισθούν οι εκπομπές μέχρι το 2050, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει με την κατάργηση των περικοπών στους φόρους στις οποίες προέβη ο Τραμπ. Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, στο μεταξύ, έχει ανακοινώσει ένα σχέδιο 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα καλυφθούν μέσω αύξησης της φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ρεπουμπλικάνοι και μερικοί συνδικαλιστές έχουν χαρακτηρίσει τις ιδέες αυτές απειλή για τις θέσεις απασχόλησης και μη εφικτές σε μια χώρα που έχει γίνει ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο.

Οι Αμερικανοί εν γένει υποστηρίζουν τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών για επείγουσα δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα μεγαλύτερο των 3.000 ανθρώπων στο διάστημα από τις 11 έως τις 14 Ιουνίου. Η πλειονότητα πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να περάσουν σε 100% καθαρή ενέργεια μέσα σε μια δεκαετία και πως η καθαρή ενέργεια «θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη», αντί «να πλήξει τις θέσεις εργασίας και την οικονομία».

Όμως τα σχέδια χάνουν γρήγορα υποστήριξη, όταν οι ψηφοφόροι αισθάνονται πως θα να καταβάλουν προσωπικά ένα τίμημα, όπως να πληρώσουν επιπλέον φόρους και υψηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ή να αλλάξουν το αυτοκίνητο που έχουν σήμερα μ' ένα ηλεκτρικό, έδειξε η δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 69% των Αμερικανών --περιλαμβανομένων του 56% των Ρεπουμπλικάνων και του 71% των ανεξάρτητων-- πιστεύουν πως οι ΗΠΑ χρειάζεται να αναλάβουν «επιθετική» δράση για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.

Περίπου 78% πιστεύουν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύσει περισσότερα χρήματα για να αναπτύξει πηγές καθαρής ενέργειας όπως η ηλιακή, η αιολική και η γεωθερμική, περιλαμβανομένων του 69% των Ρεπουμπλικάνων και του 79% των ανεξάρτητων.

Περίπου 65% των Αμερικανών δηλώνουν Ρεπουμπλικάνοι ή Δημοκρατικοί, ενώ 23% δηλώνουν ανεξάρτητοι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς υποστηρίζουν λιγότερο ή περισσότερο την ιδέα να σταματήσει πλήρως μέσα σε 10 χρόνια η χρήση ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ. Ανάμεσά τους και το ένα τρίτο των Ρεπουμπλικάνων και το 57% των ανεξάρτητων.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν πως μια τέτοια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα είναι καλή για την οικονομία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Περίπου 58% πιστεύουν ότι θα παραγάγει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, ενώ μόλις 14% πιστεύουν πως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα καταργήσει θέσεις εργασίας και θα βλάψει την οικονομία.

Μεταξύ αυτών που πιστεύουν πως η καθαρή ενέργεια μπορεί να είναι καλή για τις θέσεις εργασίας και την οικονομία είναι το 43% των Ρεπομπλικάνων και το 62% των ανεξάρτητων, έδειξε η δημοσκόπηση.

Η υποστήριξη τέτοιων αλλαγών μειώνεται ωστόσο δραματικά, όταν στους Αμερικανούς τίθεται η ερώτηση αν είναι πρόθυμοι να αναλάβουν ορισμένα κόστη για την επίτευξή τους.

Μόνο 34% δηλώνουν πως είναι πολύ ή κάπως πιθανό να πληρώσουν επιπλέον 100 δολάρια τον χρόνο σε φόρους για να βοηθήσουν, περιλαμβανομένων του 25% των Ρεπουμπλικάνων και του 33% των ανεξάρτητων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Μόνο 38% λένε ότι είναι πιθανό να βοηθήσουν χρησιμοποιώντας για παράδειγμα μέσα δημόσιας μεταφοράς ή το σύστημα του συνεπιβατισμού (carpooling) και 33% θα ήταν πρόθυμοι να αλλάξουν το αυτοκίνητό τους με ηλεκτρικό όχημα, ενώ 42% λένε ότι θα ήταν πιθανό να εγκαταστήσουν ηλιακούς συλλέκτες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις