Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Δώδεκα περιζήτητες παραστάσεις στο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Πάτρας

Δώδεκα περιζήτητες παραστάσεις στο Φεστι...

Η αρχή γίνεται στις 23/6/2019 με την "Νεράιδα και το Παλικάρι" στο αίθριο του Εργοστασίου Τέχνης στην Ακτή Δυμαίων

Δώδεκα εκδηλώσεις εκ των οποίων οι δέκα θεατρικές και οι άλλες δύο μουσικές καταρτίζουν το πρόγραμμα του 38ου Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων που ξεκινά την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019 στον υπαίθριο χώρο του Εργοστασίου Τέχνης (πρώην Εργοστάσιο Λαδόπουλου) όπου θα παρουσιαστεί η παράσταση «Η νεράιδα και το παλικάρι» του Γιώργου Βάλαρη με την Μαρία Κορινθίου, τον Παναγιώτη Πετράκη, τον Σταύρο Νικολαίδη, την Ευτυχία Φαναριώτη, τον Κοσμά Ζαχάρωφ, τον Τάσο Κωστή & την Μαρία Φιλίππου.

Ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο φουαγιέ του Λιθογραφείον, φέτος προέκυψε ένα θέμα με το Εθνικό Θέατρο λόγω κάποιων εσωτερικών, διαδικαστικών ζητημάτων του θεάτρου όπου οι συμβάσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή & του αναπληρωτή έχουν λήξει και ανανεώθηκαν μέχρι τέλη Αυγούστου με συνέπεια να έχει αποφασιστεί μία πολύ περιορισμένη περιοδεία για τις φετινές καλοκαιρινές παραγωγές του Εθνικού, τις «Ικέτιδες» σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθηνού με την Κάτια Δανδουλάκη στον πρώτο της δραματικό ρόλο στην Επίδαυρο, και την «Ορέστεια» με τρεις διαφορετικές σκηνοθέτιδες να υπογράφουν τα τρία μέρη της τραγωδίας και συνολικά 80 άτομα να απαρτίζουν την διανομή και τους τεχνικούς. Το Φεστιβάλ Πάτρας όπως μας είπε ο κ. Ανδριόπουλος, είναι σε συνεχή επαφή με το Εθνικό Θέατρο ώστε να λάβει μία τελική απάντηση αν τουλάχιστον η μία παραγωγή, οι «Ικέτιδες» καταστεί εφικτό να μεταφερθεί και στην Πάτρα. Υπάρχουν όπως μας είπε, κρατημένες ημερομηνίες.

Ο Ανδρέας Ανδριόπουλος συνεχίζει το έργο του πατέρα του Ανδρέα Δ. Ανδριόπουλου που εν έτει 1981 σύστησε και δημιούργησε το θεσμό του Φεστιβάλ Πάτρας που σε λίγο σαρανταρίζει και γι’ αυτό υπάρχει η σκέψη και το πλάνο να εκδοθεί ένα επετειακό λεύκωμα με όλες τις δραστηριότητες και φωτογραφίες και προγράμματα του Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια (το κόστος φυσικά που φτάνει τα 10.000 ευρώ είναι απαγορευτικό αν δεν βρεθεί κάποιος χορηγός). Στη συνέντευξη Τύπου τον Ανδρέα Ανδριόπουλο πλαισίωσαν ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Ροδίτης, μέλος του ΔΣ του ΟΚΠΕ και υπεύθυνος Τύπου και ο Δημήτρης Νικολάου, επίσης μέλος του ΔΣ.

Ο κ. Ροδίτης αναφέρθηκε στην πολιτιστική κληρονομιά του Φεστιβάλ Πάτρας που εδώ και τόσα χρόνια κράτησε το όνειρο ζωντανό καθώς και στην αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας και αλληλουποστήριξης που έχει δημιουργηθεί με το κοινό.

Ο Ανδρέας Ανδριόπουλος ακόμα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πλέον το Υπουργείο Πολιτισμού έχει σταματήσει να επιχορηγεί θεσμούς που δεν παράγουν πρωτογενή αποτελέσματα και ως εκ τούτοις το Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ έχει εδώ και χρόνια να λάβει κάποια ενίσχυση (η τελευταία φορά ήταν το 2011) ενώ αναφέρθηκε και στις αλλαγές που πλέον υφίστανται στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο όπου και θα φιλοξενηθούν όλες σχεδόν οι εκδηλώσεις. Οι θέσεις πια θα είναι αυστηρά έως για 1063 άτομα ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο να υπάρχει μία οδός διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, από τα μπροστινά διαζώματα. Ακόμα για το αν θα δίνεται το μνημείο για τη φιλοξενία εκδηλώσεων η απόφαση θα λαμβάνεται πλέον τοπικά από την εδώ τοπική εφορεία αρχαιοτήτων βάσει του νέου νόμου.

Μετά την «Νεράιδα και το παλικάρι», το 38ο Φεστιβάλ Πάτρας στις 29 Ιουνίου (ακριβώς 38 χρόνια μετά τις 29/6/1981 που είχε γίνει η 1η εκδήλωση του 1ου Φεστιβάλ με τα Εθνικά Μπαλέτα & την Ορχήστρα της Ρουμανίας) θα φιλοξενηθεί στο Αρχαίο Ωδείο η παράσταση «Κατερίνα» από το βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη με τη Λένα Παπαληγούρα και στις 28 και 29 Ιουλίου στο Αρχαίο Ωδείο θα παιχθεί η παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη με τον Δημήτρη Λιγνάδη στον ρόλο του Οιδίποδα. Ακολουθεί την 1η Αυγούστου η «Ρένα» του Κορτώ με την Υρώ Μανέ σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη, στις 21/8 η πολύ επιτυχημένη κωμωδία «Toc Toc» επίσης στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο με Κώστα Σπυρόπουλο και Δημήτρη Σταρόβα και στις 22 και 23/8 το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια με τον Αιμίλιο Χειλάκη, την Αθηνά Μαξίμου, την Πατρινή Λένα Δροσάκη και τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη.

Στις 29 Αυγούστου το 38ο Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ θα μας φέρει στο Αρχαίο Ωδείο την κωμωδία «Οι Γαμπροί της Ευτυχίας» με τους Γιάννη Μπέζο, Δάφνη Λαμπρόγιαννη και τον Πατρινό ηθοποιό Γιάννη Στόλλα ενώ στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2019 θα παιχθεί η «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη στον κεντρικό ρόλο, τον Αργύρη Αγγέλου, την Ελένη Καστάνη, κ.α.,σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη.

Στις 7/9 στο Αρχαίο Ωδείο η Ευανθία Ρεμπούτσικα με καταγωγή από την Κάτω Αχαΐα θα δώσει μία μοναδική συναυλία με τίτλο «Μια Βραδιά στην Πόλη» και στις 9/9 θα παιχθεί η θεατρική παράσταση «Δον Ζουάν» του Μολιέρου με τον γοητευτικό Νίκο Κουρή, την Ζέτα Μακρυπούλια και τον Μάκη Παπαδημητρίου σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη.

Το 38ο Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος ανακοίνωσε και δύο ακόμα εκδηλώσεις για τον Σεπτέμβριο, την παράσταση «Ριχάρδος ο Β’ –Το ρέκβιεμ ενός βασιλιά» με τον Τάσο Νούσια  σε σκηνοθεσία-δραματουργία-σκηνογραφία και επιμέλεια κίνησης: Marlene Kaminsky (στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2019 στο Αρχαίο Ωδείο) και την συναυλία στις 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης της Μαρίας Κάλλας, που θα είναι αφιερωμένη στον αείμνηστο Πατρινό τενόρο Γιάννη Χριστόπουλο, πρόεδρο της χορωδίας Ορφέας, με τη συμμετοχή των χορωδιακών σχημάτων Ορφέας, Αντηχώ και της χορωδίας των Καθολικών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (στο Αρχαίο Ωδείο).

Ο κ. Ανδριόπουλος τόνισε τέλος την μεγάλη υποστήριξη της Dur AE (μάλιστα η οικογένεια Δούρου έχει παραχωρήσει και μία αίθουσα φύλαξης του πλούσιου και πολύτιμου αρχείου του Φεστιβάλ ενώ ντύνει και τους εθελοντές του Φεστιβάλ) ενώ ζήτησε από όποιο συμπολίτη πιθανόν έχει φυλάξει τα έντυπα προγράμματα των ετών 1988 και 1989 να τα φέρει στο φεστιβάλ, να ψηφιοποιηθούν και στη συνέχεια θα επιστραφούν.

Επίσης και φέτος θα τυπωθεί μία συλλεκτική αφίσα που θα μοιράζεται στους θεατές στο τέλος των παραστάσεων.

Kείμενο – ρεπορτάζ: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ  

Ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος στη διάρκεια τ...

Ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Λιθογραφείον.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture