Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Πάτρα: Παρουσιάζεται το «Ηπειρώτικο μοιρολόι» του Κρίστοφερ Κινγκ

Πάτρα: Παρουσιάζεται το «Ηπειρώτικο μοιρ...

Την Τρίτη 18 Ιουνίου από το «Δόντι» στο αίθριο του Μέγαρου Πραπόπουλου

Μια μοναδική βραδιά με το «Ηπειρώτικο μοιρολόι» του Κρίστοφερ Κινγκ, βραβευμένου μουσικού παραγωγού και μανιώδη συλλέκτη δίσκων γραμμοφώνου, θα απολαύσουν οι Πατρινοί στο αίθριο του Μέγαρου Πραπόπουλου, στην οδό Φιλοποίμενος, την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019, στις 20.30 το βράδυ.

Στην εκδήλωση που συνδιοργανώνεται από το βιβλιοπωλείο «Το Δόντι» του Ανδρέα Τσιλίρα και τις εκδόσεις «Δώμα», με την υποστήριξη του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Ηπειρώτικο μοιρολόι» στο οποίο ο Κινγκ μας ξεναγεί στον σκληρό αλλά μαγικό τόπο της Ηπείρου, όπου η μουσική γίνεται ένα με την ποίηση, τον χορό και τη γιορτή.

Στη διάρκεια της βραδιάς, ο Κινγκ θα συζητήσει για την Ήπειρο, στην οποία η μουσική παίζει ακόμα τον θεραπευτικό της ρόλο. Παράλληλα θα διαλέξει ο ίδιος μουσική, συστήνοντάς μας παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια μέσα από εξαιρετικά σπάνιες ηχογραφήσεις και δίσκους βινυλίου.

Στο «Ηπειρώτικο μοιρολόι» ο Κινγκ γράφει για την ιστορία της Ηπείρου και το μεγαλείο του τοπίου, για τα πανηγύρια, τα τσίπουρα και τους Τσιγγάνους οργανοπαίχτες, για τα συλλογικά βιώματα και τις κοινές αναμνήσεις. Μας μιλά για τη μουσική σαν θρήνο, σαν νανούρισμα και σαν παρηγοριά. Μας μιλά γι’ ανθρώπους που ξέρουν να πενθήσουν και ξέρουν να γλεντήσουν.

«To Ηπειρώτικο Μοιρολόι συνεχίζει να κατευοδώνει αυτούς που φεύγουν και να "βιώνει" τα καρδιοχτύπια της ξενιτιάς, συμμερίζοντας παράλληλα τους πόθους της επιστροφής για όσους μένουν πίσω. Καημός, μαράζι, λύπη, αλλά και λαχτάρα και προσμονή είναι τα συναισθήματα εκείνα του Ηπειρώτη που κάνουν έκδηλα τη χαρμολύπη μέρος της ζωής μας. Και όλα τούτα υπό την ξεχωριστή αδιάσπαστη συνέχεια της μουσικότητας φωνών και οργάνων που έρχονται από τα βάθη των αιώνων, και μας ταξιδεύουν στην άπειρο χώρα, την Ήπειρο», λέει σχετικά με το βιβλίο ο πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών Αλέξανδρος Χάιδας.

*O Κρίστοφερ Κινγκ (Christopher C. King) έχει γεννηθεί το 1971 στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, όπου και ζει. Σπούδασε φιλοσοφία στο Radford University και στο Virginia Tech. Έχει επιμεληθεί, επεξεργαστεί και εκδώσει πολλές μουσικές ανθολογίες, κατά βάση προπολεμικής μουσικής. Το 2002 βραβεύτηκε με Grammy για τη δουλειά του ως μουσικού παραγωγού, ενώ στη συνέχεια έλαβε άλλες πέντε υποψηφιότητες για το ίδιο βραβείο.

Γράφει τακτικά στο Paris Review και στο Oxford American.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture