Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

H περφόρμερ Διονυσία Σουλελέ στο thebest.gr: "Ο χορός ήταν το μόνο φάρμακο απέναντι στον καρκίνο"

H περφόρμερ Διονυσία Σουλελέ στο thebest...

Μετά από ένα πολυχειρουργείο και επίπονες θεραπείες ο Θεός πρώτα & ο χορός με βοήθησε ψυχολογικά και σωματικά να αντιμετωπίσω το πρόβλημα υγείας μου, ανέφερε

Η χορογράφος performer και πρωταθλήτρια χορού Διονυσίας Σουλελέ μίλησε στο thebest.gr. Η επαγγελματίας δημιουργός έχει διακριθεί επανειλημμένα με πολλά βραβεία και εργάζεται ως καθηγήτρια χορού με ειδίκευση στο χορό για ΑΜΕΑ. Όπως είπε στο thebest.gr, αντιμετωπίζει με θάρρος και γενναιότητα την αναπηρία διδάσκοντας την ιδιαίτερη τέχνη του χορού χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις. Η Διονυσία Σουλελέ αναφέρθηκε ακόμα στη δική της περιπέτεια και στο ότι έχει νικήσει τον καρκίνο 4 φορές.

Ακολουθεί η συνέντευξη στη δημοσιογράφο Άνθη Ροδοπούλου:

Πήγα να δω μια παράσταση που κάτι μέσα μου έλεγε ότι θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Για μία ώρα είχα απέναντί μου άτομα με σωματικές δυσκολίες πάνω σε αναπηρικά καροτσάκια να αναμετρώνται με το χορό και το χρόνο, με τη βαρύτητα, τη ζωή και τα πηγαία συναισθήματα που «ανάβλυζαν» μέσα από την επίδραση της χορευτικής τέχνης στην καθημερινότητά τους. Χέρια δυνατά, με κινήσεις που φαίνονται απλές και αέρινες αλλά κρύβουν τόση αντοχή, προετοιμασία και τεχνική. Κορμιά που δεν καταλαβαίνεις ότι είναι ημιτελή, αέναες ψυχές που έχουν προσωπικότητα και φανερώνουν χαρακτήρες μοναδικούς που στροβιλίζονται στους ρυθμούς της μουσικής, δουλεμένα άψογα.

Η Διονυσία Σουλελέ αντιμετωπίζει με θάρρος και γενναιότητα την αναπηρία διδάσκοντας χορό χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις. Ένα πραγματικό μάθημα ζωής από μια επαγγελματία χορεύτρια με εκατοντάδες βραβεία, διακρίσεις και μετάλλια αλλά κι από μια γυναίκα που μόνο χαμογελά, ίσως, επειδή έχει καταλάβει βιωματικά, μέσω της προσωπικής δοκιμασίας της, ποιο είναι το πραγματικό νόημα της ζωής. Είναι χορογράφος, performer και καθηγήτρια χορού με ειδίκευση στο χορό για ΑΜΕΑ. Μέλος σε πολλές διεθνείς χορευτικές ομοσπονδίες, λαογραφικά σωματεία και παραδοσιακά χορευτικά τμήματα, προετοιμάζει επαγγελματίες χορευτές στο αγωνιστικό κομμάτι του πρωταθλητισμού.

Μιλήσαμε για τις δυσκολίες με το χορό σε καρότσι, για τη δύναμη ψυχής αυτών των ατόμων, για την αδυναμία των ανθρώπων να αποδεχτούν το διαφορετικό, για το ανάλγητο πρόσωπο του κράτους απέναντι στα άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες.

             Είστε χορεύτρια, performer, χορογράφος, καθηγήτρια. Πού νιώθετε περισσότερο ο εαυτό σας;

 Μετρώντας πολλά χρόνια χορού σε επαγγελματικό επίπεδο, με εμπειρίες μεγάλων και σημαντικών διοργανώσεων και συμμετοχών μου, μπορώ να πω με σιγουριά ότι κάθε τομέας είναι ξεχωριστό και ιδιαίτερο κομμάτι του εαυτού μου. 

             Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το χορό; Πώς προέκυψε ο πρωταθλητισμός; 

O χορός, υπήρξε φυσική καθημερινή συνήθεια στη ζωή μου. Μεγαλώνοντας, μου έγινε ανάγκη να είμαι μέσα σε κίνηση και αίθουσες χορού, ανακαλύπτοντας - την ομορφιά του, αλλά  και τις δικές μου ανθρώπινες πτυχές και δυνατότητες που εξωτερικεύονταν μέσα από την   εκπαίδευση  και τις προπονήσεις. Ο αγωνιστικός χορός και κατ’ επέκταση, ο πρωταθλητισμός είναι και πρέπει να είναι το φυσικό ακόλουθο για την εξέλιξη ενός χορευτή. Χρειάζονται ατέλειωτες ώρες και χιλιόμετρα προπονήσεων και εμφανίσεων σε παρκέ χορού για να μπορείς να έχεις το επίπεδο και τη δυνατότητα μέσα από τη γνώση και τις εμπειρίες για να το παρουσιάσεις και να το διδάξεις σωστά.

             Ποιο είναι το κόστος και ποιες οι απαιτήσεις του πρωταθλητισμού των χρυσών μεταλλίων και των βραβείων;

Kόστος, θα θεωρούσα μόνο το οικονομικό, το οποίο είναι πιο υψηλό όταν μπαίνεις σε επαγγελματικό και αγωνιστικό επίπεδο και ειδικά όταν κινείσαι  σε αγώνες ομοσπονδιών με στόχο το εξωτερικό ,όπου τα πράγματα είναι πιο επίσημα και εξελιγμένα. Πειθαρχία, σεβασμός, υγιής  ανταγωνισμός, συνεργασία, πρόγραμμα προπονήσεων, θέληση, προσπάθεια και κυρίως αγάπη και πάθος.

             Ο χορός ήταν για εσάς, μια προσπάθεια να πετύχετε κάτι καινούριο στη ζωή σας ή μια απόδραση από την καθημερινότητα;

O χορός υπήρξε η κινητήριος δύναμη να καταφέρω να βγω νικήτρια από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισα. Το  2006 διαγνώσθηκα με μια σπάνια μορφή καρκίνου. Μετά από ένα δύσκολο πολυχειρουργειο και επίπονες θεραπείες μηνών, ο Θεός πρώτα και ο  χορός, ήταν το μόνο φάρμακο που με βοήθησε ψυχολογικά αλλά και σωματικά λόγω κίνησης, να καταφέρω να το αντιμετωπίσω δυναμικά.

             Ο χορός μπορεί να ενέχει και την έννοια της ψυχοθεραπείας στη ζωή ενός χορευτή; Ψυχο-θεραπεύω δε σημαίνει μόνο γιατρεύω την ψυχή, αλλά την «υπηρετώ» κιόλας…

O χορός είναι από τα κύρια θεραπευτικά εργαλεία του ανθρώπου. Η μουσική και η κίνηση ενεργούν σαν  ασπίδα την οποία  χρειαζόμαστε σαν αμυντικό στοιχείο του εαυτού μας στις πιέσεις της καθημερινότητας. Ο χορός δεν έχει μόνο αθλητικό χαρακτήρα αλλά και κοινωνικό , διασκεδαστικό, θεραπευτικό εκπαιδευτικό. Είναι ένας άλλος κόσμος, μαγικός, που ο καθένας μας του δίνει τη μορφή που χρειάζεται.

             Τι είναι αυτό που σας εξιτάρει και σας ωθεί να συνεχίσετε;

Mε εξιτάρει το ταλέντο που ανακαλύπτω σε κάθε παιδί. H βασική ώθηση είναι η ανάγκη να μπορέσω να δώσω αλλά και να βγάλω το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και σε κάθε άνθρωπο που θέλει να μάθει χορό.

             Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν να ασχοληθείτε με το World Paradance (χορός για ΑΜΕΑ); Ποια ήταν τα δικά σας κίνητρα;

Έχω την τιμή και τη χαρά να έχω στη σχολή μου, άτομα με ιδιαιτερότητες που μου έχουν δώσει χαρές και ειλικρινή συναισθήματα και τη δύναμη να προσπαθώ μεσα από την εκπροσώπηση στο χορό , να πετύχω το καλύτερο για αυτούς γιατί το διεκδικούν με δύναμη και θάρρος και το αξίζουν. Πρόσφατα μια μαθήτρια μου στο διεθνή διαγωνισμό Mediterranean Cup -ParaDance κέρδισε δυο χρυσά μετάλλια στις κατηγορίες ευρωπαϊκό τανγκό και International rumba. Δεν έχω ξεχωριστό τμήμα Αμεα γιατί δεν θέλουν και δεν υπάρχει λόγος να χορεύουν μονοί τους.

             Μπορείτε να μας μιλήσετε για τη μέθοδο διδασκαλίας σας; Ποιες μαθησιακές δυσκολίες υπάρχουν στα παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες;

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και υπολογίζεται ατομικά παρότι μπορεί να ενταχθεί σε ομαδικό τμήμα. Η εκπαίδευση μου και στην κινησιολογία και τη θεραπευτική αγωγή μέσω του χορού σε άτομα με κινητικές η ψυχολογικές ιδιαιτερότητες, μου επιτρέπει να επιλέγω τον τρόπο και την ένταση της εκπαίδευσης τους. τα βασικά μας προβλήματα προσδιορίζονται ως προς την αυτόνομη στήριξη του ατόμου σε κάποιες κινήσεις.

             Υπάρχει έλλειψη υποδομών και εγκαταστάσεων ειδικών προδιαγραφών για χορευτές με αναπηρία κι ιδιαίτερες ανάγκες;

Δυστυχώς, ακόμα είναι ταμπού η δημοσιοποίηση των επιτευγμάτων αυτών των ανθρώπων ειδικά σε ό,τι αφορά δημόσιες καλλιτεχνικές δραστηριότητες αυτού του τύπου. Ο χορός είναι μόρφωση πνευματική και σωματική και πρέπει να εξειδικεύονται όσοι θέλουν να ασχοληθούν κυρίως για την αποφυγή  τραυματισμών αλλά και κακών εντυπώσεων που μπορεί να αποτρέψουν κάποιον να συνεχίσει.

             Υπάρχει κρατική μέριμνα και κίνητρα γι’ αυτούς που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό και ειδικότερα σε ένα ιδιαίτερο είδος χορού;

Ακόμα δεν υπάρχει ουσιώδης κρατική μέριμνα και κυρίως κίνητρο για εξέλιξη στην Ελλάδα για τους χορευτές γενικά, πόσο μάλλον για μια τέτοια κατηγορία. Προσπαθούμε να πραγματοποιούνται τέτοιες διοργανώσεις που, όμως, αντίκεινται στις εκάστοτε νομοθεσίες. 

             Πιστεύετε ότι κάποια στιγμή θα αλλάξει η αντιμετώπιση που έχει η χώρα μας στα άτομα με ειδικές ανάγκες;

 Ναι το πιστεύω απόλυτα. Έχει ήδη ξεκινήσει με τη νέα γενιά. Να βλέπατε στα μαθήματα πώς στηρίζουν και δεν ξεχωρίζουν  οι μαθητές της σχολής μου αυτούς τους μαθητές !! Στο διαγωνισμό δε, όλοι οι χορευτές ανεξάρτητου πόλης και σχολής, μια αγκαλιά στήριξης για την κατηγορία αυτή! Πλέον είναι ανάγκη να παραδειγματιστούμε από τις άλλες χώρες που έχουν εξελιχθεί σε όλες τις κατηγορίες χορού!

              Ένα είδος αναπηρίας, κατά πόσο επηρεάζει ένα χορευτή που απαιτεί περισσότερο την χρήση των κάτω άκρων;

Σίγουρα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και προκαλεί εύκολα απογοητεύσεις μια κατηγορία όπως η παράπεση των κάτω άκρων από εγκεφαλική παράλυση. Από κει και πέρα είναι στην ευκαιρία και την σωστή εκπαίδευση του δασκάλου να χρησιμοποιήσει τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα του χορευτή για να τον εμψυχώσει και να τον παρακινήσει να δώσει τον καλύτερο του εαυτό.

             Μια μέρα προπόνησης με αυτά τα παιδιά…

Ξεκινάει πολύ διασκεδαστικά γιατί ξέρουν να κάνουν αυστηρή αυτοκριτική με χιούμορ ώστε να μην μειώσουν την προσπάθεια. Καταλήγει με πολλά χαμόγελα και μεγαλύτερο ψυχικό δέσιμο μεταξύ μας.

             Άλλα επαγγελματικά σχέδια για το μέλλον; Έχετε κάτι στα σκαριά;

Η διοργάνωση δυο μεγάλων παραδοσιακών φεστιβάλ σε αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου. Εν συνεχεία κλείνει το καλοκαίρι με  κορυφαία την οριστικοποίησή μου ως επίσημος συνεργάτης για την Πάτρα και την  Ελλάδα ενός νέου διαγωνιστικού είδους χορού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις