Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μάχες στις γειτονιές της Πάτρας για τους κάδους

Μάχες στις γειτονιές της Πάτρας για τους κάδους
Βγενόπουλος Φάνης

Όσοι μπουν στη διαδικασία πρέπει να έχουν μεγάλη υπομονή

Ένας διαρκής «πόλεμος» βρίσκεται σε εξέλιξη στις γειτονιές της Πάτρας. Αυτός της μετακίνησης του κάδου απορριμμάτων, τον οποίο ουδείς θέλει μπροστά από την πόρτα του, αλλά στην πόρτα του γείτονα…

Και στη μέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον Τομέα Καθαριότητας, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν που τελικά θα μπει ο κάδος.

Βέβαια, μην φανταστείτε πως αυτή η διαδικασία είναι μια εύκολη υπόθεση. Το αντίθετο συμβαίνει. Όποιος μπει στη «μάχη του κάδου», θα πρέπει να είναι οπλισμένος με υπομονή και επιμονή μιας και η υπόθεση μεταφοράς ενός κάδου, αποδεικνύεται στην πράξη μια δυσεπίλυτη εξίσωση.

Μόνο με μια γρήγορη ματιά στα νούμερα, μπορεί να καταλάβει κανείς το γιατί. Στην Πάτρα σήμερα υπάρχουν περίπου 6.000 κάδοι. Κάθε μήνα γίνονται, κατά μέσο όρο, 40 αιτήσεις για μετακινήσεις κάδων, δηλαδή 480 το χρόνο. Στο αρμόδιο Τμήμα της Καθαριότητας, ασχολούνται δύο εργαζόμενοι που κρίνουν το κάθε αίτημα και με αυτοψία αν χρειαστεί και άλλοι δύο που τους μετακινούν…

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Σε περίπτωση που θέλει κάποιος να φύγει ο κάδος απορριμμάτων μπροστά από την πόρτα του, θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στο Πρωτόκολλο του Δήμου Πατρέων, είτε στο κεντρικό, είτε των Διαμερισμάτων.

Στην αίτηση του δημότη, φυσικά, αναφέρεται το ακριβές σημείο του κάδου, γεγονός που διευκολύνει αρκετά τη «διαλογή» των αιτημάτων από την υπηρεσία Σχεδιασμού Μελετών και Ελέγχου του Τομέα Καθαριότητας, η οποία και αποφασίζει για την τύχη των αιτημάτων.

Συνήθως η Υπηρεσία απαντά στο αίτημα, θετικά ή αρνητικά, σε περίπου ενάμιση με δύο μήνες. Και αυτό έχει την εξήγησή του. Κάθε μήνα φτάνουν στον Τομέα Καθαριότητας, περίπου 40 αιτήσεις και οι ασχολούμενοι με τον αντικείμενο εργαζόμενοι, μόλις δύο. 

Ωστόσο, κατά τη θερινή περίοδο τα αιτήματα αυξάνονται καθώς οι περίοικοι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών δυσανασχετούν.

Τώρα, σε περίπτωση που το αίτημα μετακίνησης του κάδου γίνει δεκτό, ο ενδιαφερόμενος πολίτης θα πρέπει να οπλιστεί με υπομονή. Και αυτό διότι, η μετακίνηση του κάδου απορριμμάτων μπορεί να πάρει μήνες.

Αρχικά οι δυο Επόπτες, δηλαδή οι αρμόδιοι υπάλληλοι, θα περάσουν από το σημείο που βρίσκεται ο κάδος για να διαπιστώσουν με τα μάτια τους την κατάσταση και να πάρουν μια εικόνα για το που μπορεί να μεταφερθεί. Όταν τελικά επιλεγεί το νέο σημείο και γίνουν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίας, τότε ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να περιμένει και μάλιστα αρκετά, τους εργαζόμενους του Τομέα Καθαριότητας, οι οποίοι με ένα αγροτικό όχημα, περνούν από τις γειτονιές και μετακινούν τους κάδους.

Που είναι ο κάδος;

Βέβαια, μην νομίσετε πως ακόμη και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία που διαβάσατε, η υπόθεση τελείωσε. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό σημαίνει το ακριβώς το αντίθετο. Διότι ο γείτονας μπροστά στην πόρτα του οποίου μπήκε ο κάδος, νοιώθει να τον «πνίγει το δίκιο» και έτσι με τη σειρά του κάνει αίτηση στο Δήμο να μετακινηθεί (πάλι) ο κάδος. Οπότε, φτου και από την αρχή όλη η διαδικασία.

Ωστόσο, αυτή είναι η «καλή» πλευρά της υπόθεσης, καθώς ορισμένοι αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μετακινήσουν οι ίδιοι τους κάδους μακριά από την πόρτα τους και ας είναι, όπου να ‘ναι…

Μάλιστα, τα περιστατικά αυθαίρετης μετακίνησης των κάδων είναι πολλά, με αποτέλεσμα να εμπλέκεται το Τμήμα Ελέγχου Κοινοχρήστων Χώρων του Δήμου Πατρέων που είναι αρμόδιο να… βρει τους «χαμένους» κάδους.

Σε όλα τα παραπάνω, προσθέστε και τις απευθείας συνομιλίες των γειτόνων, οι οποίες αρκετές φορές δεν χαρακτηρίζονται από ήπιους τόνους, όπως και τις επαναλαμβανόμενες αιτήσεις για μετακινήσεις κάδων που έχουν απορριφθεί και τότε θα έχετε μια καλή εικόνα για την «αέναη μάχη του κάδου» στις γειτονιές της Πάτρας, μιας και στο κέντρο οι κάδοι απορριμμάτων είναι οριοθετημένοι επακριβώς από το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις