Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πολυτέκνων στο thebest: Ενισχύσαμε 401 υπερπολύτεκνες οικογένειες στην Αχαΐα

O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πολυτέ...

Ο Ιωάννης Θαλασσινός μιλώντας στο thebest κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το δημογραφικό - Σε μία 8ετία έχει εξαφανιστεί μία μεγάλη Ελληνική πόλη!

Στις ημέρες μας ακούμε συνεχώς για εθελοντικές ομάδες δράσης ή ΜΚΟ-αδρά πληρωμένων υπηρεσιών-για τις οποίες πολύς κόσμος εγείρει επιφυλάξεις. Μέσα σε αυτές, ακόμη και η έννοια της εθελοντικής προσφοράς, έχει χάσει τη σημασία της. Υπάρχουν, όμως και κάποιοι χριστιανοί σαμαρείτες, από το χώρο της εκκλησίας ιδιαίτερα, που αθόρυβα και εθελοντικά, χωρίς διατυμπανισμούς, αφιλοκερδώς και με κριτήριο την αγάπη και τη συνειδητή σχέση με την εκκλησία στηρίζουν και κατανοούν τις δυσκολίες μιας πολύτεκνης οικογένειας.

Η «Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων» που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δράσης, βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών με πενιχρά μέσα και ελάχιστους συνεργάτες, κάνει ένα σημαντικό έργο-σε πείσμα των καιρών- έχοντας βοηθήσει εκατοντάδες ελληνορθόδοξες οικογένειες και παράλληλα συγκροτήσει ένα αξιόμαχο δίκτυο εθελοντών-δωρητών- συνεργατών προσπαθώντας να παραστέκεται καθημερινά στις έκτακτες ανάγκες των πολυτέκνων για να τους ελαφρύνει από τα δυσβάστακτα οικονομικά βάρη και τα δυσεπίλυτα προβλήματά τους ανταποκρινόμενοι με όση δύναμη διαθέτουν, εκεί που το Κράτος απουσιάζει, και η δημογραφική συρρίκνωση, «χτυπά κόκκινο» στη χώρα μας. Για όλα αυτά μας μίλησε, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης, Ιωάννης Θαλασσινός.  

              Με ποια αφορμή ιδρύθηκε η Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων (Π.Ε.ΦΙ.Π.); Ποιος ο εμπνευστής της ιδέας και της ίδρυσής της;

Η ίδρυση της Π.Ε.ΦΙ.Π. έγινε το 1969 με αφορμή τη Βάπτιση τεσσάρων  παιδιών Υπερπολύτεκνης Οικογένειας με 9 τότε παιδιά, που στη συνέχεια έφτασαν τα 15. Η πρώτη αυτή Υπερπολύτεκνη Οικογένεια είχε άμεση ανάγκη υλικής, αλλά και ηθικής συμπαράστασης. Έτσι, ο παριστάμενος τότε Αγιορείτης Μοναχός π. Νικόδημος Μπιλάλης, εμπνευστής και ιδρυτής της, σκέφτηκε να κάμει μία διακριτική δημοσίευση σε ένα θρησκευτικό έντυπο για τη συγκεκριμένη Οικογένεια. Πολλές πολύτεκνες οικογένειες γνωρίστηκαν μεταξύ τους και δημιουργήθηκε ένα δίκτυο φίλων γύρω από αυτές τις οικογένειες.

              Ο χαρακτήρας της είναι αποκλειστικά χριστιανικός; Ποιος ο σκοπός του έργου της; Σε ποιες πολύτεκνες οικογένειες απευθύνεστε; Από πόσα μέλη και πάνω βοηθάτε μια οικογένεια;

Σκοπός μας είναι η ηθική και υλική συμπαράσταση και βοήθεια προς τις Πολύτεκνες Οικογένειες της Πατρίδας μας. Κατά βάση ενισχύουμε Πολύτεκνες Οικογένειες με 5 παιδιά και άνω, ανήλικα ή σπουδάζοντα, αλλά και με λιγότερα εάν συντρέχει σημαντικός λόγος (χηρεία, ανικανότητα εργασίας κλπ.).

Οι αρχές μας βασίζονται στη διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας και στις πατροπαράδοτες ελληνικές αξίες, όμως δεν αρνούμαστε να βοηθήσουμε, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, όποια Πολύτεκνη Οικογένεια χτυπήσει την πόρτα μας.      

              Η πολύτεκνη οικογένεια στις μέρες μας, πλήττεται πιο σοβαρά από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα. Ποιες οι δράσεις σας, αναφορικά με τη στήριξη αυτών των οικογενειών;

 1)  Έκτακτα και τακτικά βοηθήματα σε ΧΡΗΜΑΤΑ 2) Πληρωμή ενοικίων και κοινωφελών λογαριασμών 3) Αποτροπή εξώσεων, πλειστηριασμών για χρέη και δάνεια ληξιπρόθεσμα 4) Μαθητικά και σπουδαστικά βοηθήματα–υποτροφίες σε παιδιά Πολυτέκνων 5) Ειδική προστασία σε άγαμες μητέρες–κόρες Πολυτέκνων ή μη, για  πρόληψη εκτρώσεων, γάμο, βάπτιση παιδιών 6) Προσφορά σε ΕΙΔΗ (ρουχισμό, βρεφικά είδη,  τρόφιμα, ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, σχολικά είδη).

              Πόσες πολύτεκνες οικογένειες έχετε στηρίξει μέσα στα 50 αυτά χρόνια και ειδικά στην Πάτρα, πόσοι πολύτεκνοι έχουν βοηθηθεί από εσάς;

Στις 10.000 περίπου ανέρχονται οι Υπερπολύτεκνες και Πολύτεκνες Οικογένειες, απ’ όλη τη χώρα, που μέχρι σήμερα συμπαραστάθηκε ηθικά και υλικά η Π.Ε.ΦΙ.Π. Ενώ στις 2.000 περίπου ανέρχονται οι Πολύτεκνες Οικογένειες του ενεργού μητρώου της.

Ειδικότερα στην Πάτρα έχουμε ενισχύσει 198 Πολύτεκνες Οικογένειες, από τις οποίες στο ενεργό μητρώο μας βρίσκονται οι 75, ενώ συνολικά στην Αχαΐα έχουν βοηθηθεί 401 Πολύτεκνες Οικογένειες, από τις οποίες οι 183 είναι στο ενεργό μητρώο.

              Από πού προέρχονται οι πόροι σας;

Κάποιοι νομίζουν ότι οι Πολύτεκνοι προστατεύονται από την Πολιτεία και ότι έχουν και πολλά «προνόμια». Αυτό δεν ισχύει, και μάλιστα μπορούμε να πούμε ότι βρίσκονται κυριολεκτικά σε διωγμό και απαξίωση από την Ελληνική Πολιτεία. Από την ίδρυσή της λειτουργεί ως «Σταθμός Πρώτων Βοηθειών απόρων Πολυτέκνων Ελλάδος», αλλά και ως «Συμβουλευτικός Σταθμός Πολυτέκνων», με ενημέρωση για τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους.

Τα έσοδα του Συλλόγου μας είναι, δυστυχώς, περιορισμένα, μάλιστα αυτές τις δύσκολες εποχές. Η Π.Ε.ΦΙ.Π. είναι μη κερδοσκοπικό–κοινωφελές Σωματείο, ιδιωτικής πρωτοβουλίας και βασίζεται αποκλειστικά στις εθελοντικές προσφορές–δωρεές των απανταχού Φίλων των Πολυτέκνων.

              Το κράτος σας βοηθάει ή κι εκεί δείχνει την αναλγησία και το σκληρό πρόσωπό του;

Δεν έχουμε καμία κρατική επιχορήγηση, αντιθέτως φορολογούμαστε για έσοδα που προέρχονται από ενοίκια. Όμως αυτό που μας πληγώνει και μας εξοργίζει κάποιες φορές είναι η αναλγησία του Κράτους έναντι των αδελφών μας Πολυτέκνων και των παιδιών τους, τα οποία δυστυχώς αποτελούν τα τελευταία χρόνια για την Εφορία «τεκμήρια»!

              Ποιος ο ρόλος της πολύτεκνης οικογένειας σήμερα, όσον αφορά στο δημογραφικό πρόβλημα που εξακολουθεί να είναι έντονο για τη χώρα μας;

 Εδώ και πολλές δεκαετίες κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου, όμως είναι σαν να απευθυνόμαστε σε ώτα μη ακουόντων!  Έτσι φτάσαμε τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι να έχουν αυξηθεί κατά 200.000 ανά έτος σε σχέση με τις γεννήσεις. Μέσα σε μία 8ετία μία μεγάλη Ελληνική πόλη έχει εξαφανιστεί!

Για να υπάρξει, όμως, δημογραφική ανάκαμψη πρέπει να δημιουργηθούν και νέες τρίτεκνες και πολύτεκνες Οικογένειες. Μέσα, λοιπόν, σε αυτό το δυσοίωνο δημογραφικά περιβάλλον, οι Πολύτεκνες Οικογένειες είναι ένας φάρος ελπίδας, αλλά και θετικής πρότασης, ώστε να κατορθώσουμε να βγούμε από την καταστροφική πορεία γήρανσης του Έθνους μας.     

              Εκτός από τις πολύτεκνες οικογένειες που βοηθάτε, κάνετε και αγώνα κατά των αμβλώσεων. Αυτή η κοινωνική «πληγή» που τα τελευταία χρόνια συνεχώς «αιμορραγεί», με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεται;

Οι αμβλώσεις, δυστυχώς, στην Πατρίδα μας έχουν γίνει αληθινή μάστιγα. Γι’ αυτό και η Π.Ε.ΦΙ.Π., από τις ιδρύσεώς της, είναι ΥΠΕΡ της ΖΩΗΣ του αγέννητου παιδιού και, βεβαίως, εναντίον των Εκτρώσεων. Μάλιστα έχει δημιουργήσει τον «Πανελλήνιο Σύνδεσμο Προστασίας Αγέννητου Παιδιού» (ΠΑ.ΣΥ.Π.Α.Π.) και συμμετέχει ενεργά στο νέο σχετικά Κίνημα Υπέρ της Ζωής του Αγέννητου Παιδιού, «ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ ΝΑ ΖΗΣΩ!».

  Γι’ αυτό και η Π.Ε.ΦΙ.Π., κυρίως μέσω του Περιοδικού της «Ελληνορθόδοξη ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ», μέσω ειδικών φυλλαδίων, δράσεων και ομιλιών, προσπαθεί να ενημερώσει υπεύθυνα όποια έγκυο γυναίκα σκέφτεται ή πιέζεται για έκτρωση προκειμένου να κρατήσει το παιδί.

              Σε τι ποσοστά κυμαίνεται ο αριθμός των αμβλώσεων;

Οι αμβλώσεις στη Χώρα μας κυμαίνονται γύρω στις 300.000 το χρόνο, μάλιστα περίπου οι 40.000 από αυτές γίνονται από έφηβες!  Σύμφωνα με έρευνες, 1 στα 4 ανήλικα κορίτσια έχουν κάνει έκτρωση χωρίς καν να το γνωρίζουν οι γονείς τους.

Ο ακριβής όμως αριθμός των εκτρώσεων δεν μπορεί να υπολογιστεί και αυτό γιατί εκτός από τις επεμβατικές υπάρχουν και αυτές που πραγματοποιούνται με χημικά και άλλα μέσα.

              Συνεργάζεστε και με άλλους Συλλόγους Πολύτεκνων Οικογενειών;

Βεβαίως, συνεργαζόμαστε αρμονικά, προς όφελος των Πολυτέκνων, με πολλές Πολυτεκνικές Οργανώσεις, αλλά και με άλλους φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς Συλλόγους και Οργανώσεις, καθώς και με Ιερές Μητροπόλεις, Ιερούς Ναούς και Μονές.

              Έχετε τιμηθεί με το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για το φιλανθρωπικό αυτό έργο σας.

Κατά τη διάρκεια των 50 χρόνων της, η Π.Ε.ΦΙ.Π. έχει τιμηθεί για την κοινωνική της προσφορά τόσο με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, όσο και από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και από Ιερές Μητροπόλεις, καθώς και από πολλούς άλλους Φορείς. Μάλιστα, πριν 3 χρόνια περίπου, έλαβε την ανώτερη βαθμολογία «4 αστέρια», μεταξύ άλλων Φιλανθρωπικών οργανώσεων.

             Τι δυνατότητες δίνονται σε κάποιον, ώστε να βοηθήσει στο έργο σας;

Όποιος επιθυμεί να ενισχύσει την προσπάθειά μας, είτε με χρήματα, είτε με είδη πρώτης ανάγκης, μπορεί να επικοινωνήσει με τα γραφεία μας («ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ», Ακαδημίας 78Δ, 10678 Αθήνα, τηλ. 2103838496, 2103822586, E-mail: [email protected]), αλλά και να επισκεφτεί την ιστοσελίδα μας: www.pefip.gr.

Συνέντευξη στην Άνθη Ροδοπούλου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις