Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Σαν σήμερα η Ελλάδα είχε κερδίσει τη Eurovision με το "My number one"

Σαν σήμερα η Ελλάδα είχε κερδίσει τη Eur...

Στο Κίεβο με την μοναδική Έλενα Παπαρίζου

Σαν σήμερα, στις 21 Μαΐου του 2005 η Ελλάδα είχε κατακτήσει κάτι που περίμενε και ήθελε για πολύ καιρό όπως υπενθύμισαν οι "Eurovisionistas" του mikrofwno.gr.

Η χώρα μας επιτέλους στον 50ο πανευρωπαικό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που τότε φιλοξενείτο στο Κίεβο της Ουκρανίας, κέρδισε την πρώτη θέση με την Έλενα Παπαρίζου και το «My Number One» ενώ είχαν προηγηθεί οι επιτυχίες του Ευρωπαικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου αλλά και του μπάσκετ καθώς και η διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας. Το 2005 ήταν η χρονιά της Ελλάδας και στη Γιουροβίζιον και η χώρα μας επιτέλους νίκησε έπειτα από πολλές συμμετοχές και 31 χρόνια παρουσίας στο διαγωνισμό από το 1974 και τη Μαρινέλλα.

Το «My Number One» κατέκτησε την κορυφή του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού, αποσπώντας συνολικά 230 βαθμούς. Η πρωτιά αυτή έφερε τη διοργάνωση τού 2006 στην Αθήνα όπου κέρδισαν οι Φιλανδοί Lordi. «Δείξαμε το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας. Αυτό το πρόσωπο το αγαπούν όλοι. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας» είχε δηλώσει συγκινημένη η Έλενα Παπαρίζου, το κορίτσι που γεννήθηκε στη Σουηδία και που έμελλε να φέρει την χώρα μας στο υψηλότερο σκαλί της Ευρώπης στο διαγωνισμό τραγουδιού.

Ο Φωκάς Ευαγγελινός έβαλε όλη του τη μαεστρία και η Ευρώπη υποκλίθηκε στη συμμετοχή μας. Στη σκηνή μαζί με την Έλενα Παπαρίζου που ήταν ντυμένη με κοντό σέξι φόρεμα Ρομπέρτο Καβάλι, ήταν τα "γούρια" της, ο Κρίστης Κουπάτος -το εύρημα μας με τη λύρα, ο Θοδωρής Πανάς,  ο Άλεξ Νικισάνοφ (!) με το προφητικό όνομα, ο Sergey και ο Άλεξ Παναγή στα φωνητικά.

Απαστράπτουσα η Έλενα Παπαρίζου με μια τιμητική τρίτη θέση το 2001 με τη σύνθεση των Ν.Τερζή-Α.Παππά “Die for you” ως Antique τότε, πήρε το ρίσκο και ταξίδεψε για Ουκρανία.

Η Ναταλία Γερμανού έγραψε έναν πιασάρικο στίχο και μαζί με το Χρήστο Δάντη, ο οποίος στη συνέχεια αμφισβητήθηκε από τον μουσικοσυνθέτη Μάνο Ψαλτάκη που τελικώς δικαιώθηκε, έκαναν το θαύμα.

Η Ελληνική ομάδα εμφανίστηκε στη σκηνή και σάρωσε τα πάντα. Η κρητική λύρα μάγεψε την Ευρώπη όπως και όλο το οπτικό θέαμα της συμμετοχής μας. Η Έλενα Παπαρίζου στη συνέχεια κατάφερε και ακόμα μια νίκη για τη χώρα μας καθώς έλαβε μέρος στο «All time Top» που φιλοξένησε η Δανία, χαρίζοντας μας την 4η θέση στα “50 Χρόνια Eurovision” ανάμεσα σε χιλιάδες τραγούδια. Το «My number one» μπήκε δηλαδή τότε στα καλύτερα όλων των εποχών.

Η απονομή του βραβείου στην Έλενα Παπαρίζου έγινε στο Κίεβο από την νικήτρια του διαγωνισμού της προηγούμενης χρονιάς, Ρουσλάνα. Ειδικό βραβείο πήρε η τραγουδίστρια και από τα χέρια του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο, ο οποίος δήλωσε: «Είναι ένα ουκρανικό βραβείο στο καλύτερο ευρωπαϊκό τραγούδι, για την καλύτερη Ευρωπαία τραγουδίστρια, στο όνομα της ενωμένης Ευρώπης».

Χιλιάδες θεατές που βρίσκονταν στην αίθουσα του αθλητικού κέντρου του Κιέβου, όπου διεξήχθη ο διαγωνισμός, αποθέωσαν την Ελληνίδα τραγουδίστρια και όλα τα παιδιά που υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες και την έμπνευση του Φωκά Ευαγγελινού προσέφεραν ένα θέαμα υψηλών απαιτήσεων που άρεσε πολύ.

 

Την ίδια ώρα στο Ζάππειο στην Αθήνα είχε στηθεί μια μεγάλη γιορτή από Αθηναίους που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν σε γιγαντοοθόνη το διαγωνισμό της Γιουροβίζιον σε σχολιασμούς της αγαπημένης και αξέχαστης δημοσιογράφου και παρουσιάστριας Ρίκας Βαγιάννη που έφυγε το 2018 από τη ζωή. Αμέσως μετά τη λήξη του διαγωνισμού και την ανακοίνωση της ελληνικής νίκης, χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους κυρίως στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, στήνοντας σε κάθε γωνιά από ένα πάρτι.

Στον τελικό του Σαββάτου συμμετείχαν συνολικά 24 χώρες από τις συνολικά 39 που έλαβαν μέρος εκείνη τη χρονιά.

Το ελληνικό τραγούδι έλαβε 230 βαθμούς, 38 βαθμούς μπροστά από τη δεύτερη Μάλτα.

Αναλυτικά, οι βαθμοί που έλαβε η Ελλάδα από κάθε χώρα έχουν ως εξής:

12 βαθμοί: Αλβανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Γερμανία, Ουγγαρία, Σερβία και Μαυροβούνιο, Σουηδία, Τουρκία, Βρετανία

10 βαθμοί: Ολλανδία, Ρουμανία

8 βαθμοί: Ισπανία, Γαλλία

7 βαθμοί: ΠΓΔΜ, Ισραήλ, Ελβετία

6 βαθμοί: Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μάλτα

5 βαθμοί: Κροατία

4 βαθμοί: Ανδόρα, Αυστρία, Μονακό, Νορβηγία, Ρωσία

3 βαθμοί: Φινλανδία, Πορτογαλία

2 βαθμοί: Δανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Σλοβενία

1 βαθμός: Λιθουανία, Πολωνία.

Από τη διοργανώτρια πάντως Ουκρανία δεν είχαμε πάρει ούτε 1 βαθμό.

Την εκδήλωση μετέδωσε για πρώτη φορά και μοναδική η εξ Σουηδίας Αλεξάνδρα Πασχαλίδου αντικαθιστώντας την επί πολλά χρόνια σχολιάστρια της ΕΡΤ, Δάφνη Μπόκοτα, ενώ να θυμίσουμε ότι στην όλη “επιχείρηση” πήρε μέρος και ο ΕΟΤ καθώς έγινε ένα τεράστιο promo tour σε περισσότερες από 20 χώρες που η Ελληνική αποστολή επισκέφθηκε, ανάμεσα τους και η Γερμανία.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια της πρωτοποριακής για τα δεδομένα της εποχής το 2005 οπτικοποίησης του clip μας ανέλαβε ο Κώστας Καπετανίδης ενώ τις χορογραφίες επιμελήθηκε και εκεί ο Φωκάς Ευαγγελινός. Το τραγούδι συνεχίζει έως και σήμερα να αποτελεί hit σε όλη την Ευρώπη ενώ όλοι θυμούνται την Έλενα Παπαρίζου ως την καλύτερη πρέσβειρα της χώρας μας σε αυτή τη διοργάνωση.

Την Κύπρο είχε εκπροσωπήσει το 2005 ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου με το “Ela Ela” την ίδια ημέρα της ονομαστικής του εορτής όπως φυσικά και η Έλενα Παπαρίζου.

Ο Χριστοφόρου είχε μαζί του στα φωνητικά και την Έλενα Πατρόκλου.

Η Έλενα Παπαρίζου προσπάθησε κάποια χρόνια αργότερα να εκπροσωπήσει τη Σουηδία αλλά στον εθνικό τελικό το Μelodifestivalen ήρθε στην αξιοπρεπή 4η θέση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight