Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟ THEBEST.GR Αλληλεγγύη στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα

ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟ THEBEST.GR Αλληλεγγύη στ...

Υπό Κατάληψη το THEBEST- Κείμενο της Επιτροπής κατάληψης

Από την πέμπτη 2 μαΐου ο πολιτικός κρατούμενος Δ. Κουφοντίνας ξεκίνησε ξανά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα απεργία πείνας ως απάντηση στην άρνηση χορήγησης άδειας. Πιο συγκεκριμένα, παρά την έγκριση του διευθυντή των φυλακών, του κοινωνικού λειτουργού που τον παρακολουθούσε και της πλειοψηφίας του πειθαρχικού συμβουλίου φυλακών της κασσαβέτειας, ο εισαγγελέας κωσταντίνου άσκησε εισαγγελικό βέτο. Στην συνέχεια, το δικαστικό συμβούλιο βόλου με την σειρά του αρνήθηκε και αυτό την παραχώρηση άδειας. Ο Δ. Κουφοντίνας από τις 6/5 βρίσκεται στο αχιλλοπούλειο νοσοκομείο βόλου, όπου παρά την επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του δήλωσε μεταξύ άλλων στις 10/5 «…συνεχίζω την απεργία πείνας, μέχρι τη δικαίωση ή μέχρι το τέλος Αρνούμαι κάθε ιατρική βοήθεια και απαλλάσσω τους αγαπημένους μου από την ευθηνή της απόφασης να με επαναφέρουν οι ιατροί σε περίπτωση που χάσω την συνείδηση… ». Παράλληλα το αίτημα μεταφέρθηκε και στην εισαγγελέα του άρειου πάγου η οποία ζήτησε το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου με το οποίο αυτό απορρίφθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας κωσταντίνου ήταν ο ίδιος ο οποίος χορήγησε την προηγούμενη άδεια. Αυτή δεν είναι η πρώτη άσκηση πίεσης του κρατικού μηχανισμού απέναντι του αφού πληρούσε τις προϋποθέσεις για άδεια από το 2010 ενώ έλαβε την πρώτη τον Νοέμβρη του 17. Ο κύριος κωσταντίνου αιτιολόγησε το εισαγγελικό βέτο που άσκησε με τη δήλωση που είχε κάνει ο Δ. Κουφοντίνας κατά την διάρκεια της περσινής απεργίας πείνας «Να ξαναπιάσουμε το κόκκινο νήμα των αγώνων μέσα και έξω από την φυλακή ». Είναι φανερό λοιπόν ότι το κράτος και το αστικό νομικό του πλαίσιο άγεται και φέρεται ανάλογα με τις περιστάσεις καθώς περιμένει την πολυπόθητη δήλωση μετάνοιάς. Ταυτόχρονα επιλέγει με ξεκάθαρη ιδεολογική στόχευση το πότε αντιμετωπίζει τους πολιτικούς κρατούμενους ως ποινικούς και πότε όχι.

Από την μεριά μας η στήριξη του εν λόγω αγωνιστή δεν σημαίνει την απαραίτητη ιδεολογική ταύτιση αλλά είναι κομμάτι της αλληλεγγύης μας απέναντι σε όσες και όσους επιλέγουν να αγωνίζονται μέσα και έξω από τα κελιά. Η άρνηση χορήγησης άδειας στο Δ.Κουφοντίνα δεν αφορά ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά είναι κομμάτι της μεθοδευμένης κρατικής καταστολής που εφαρμόζοντας καθεστώς εξαίρεσης και παραβιάζοντας τους νόμους που το ίδιο το κράτος θεσπίζει επιτίθεται σε όσους βρίσκονται απέναντι του. Η κίνηση αυτή ανοίγει το δρόμο για τη στέρηση άδειας σε όλους τους κρατουμένους με παραπάνω από μία ισόβια ποινή καθιστώντας σαφές ότι δε πρόκειται να βγουν ζωντανοί από τη φυλακή. Η χορήγηση άδειας δεν αποτελεί χαριστική πράξη από την πλευρά της ανθρωπιστικής σωφρονιστικής μηχανής αλλά κεκτημένο των σκληρών αγώνων των κρατουμένων. Ταυτόχρονα τον τελευταίο καιρό με το άνοιγμα καταλήψεων, με την χρήση εργαλείων (όπως τρομονόμος 187Α, χρήση αυρών κ.α. ) καθώς και με την άρνηση χορήγησης αδειών φαίνεται η μεγάλη προσπάθεια του κράτους να καταστείλει κάθε προσπάθεια αγώνα.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση πολλές εικασίες μπορούν να υπάρξουν για να αιτιολογήσουν την εκδικητική στάση αυτή απέναντι στο Δ. Κουφοντίνα αλλά και σε άλλους πολιτικούς κρατουμένους που έχουν βρεθεί σε αυτή τη θέση. Ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι το πρόβλημα δεν έγκειται στην εκάστοτε κυβέρνηση και εισαγγελία, αλλά στην ίδια την κρατική εξουσία που βρίσκει τρόπους να ενδυναμώνεται διαρκώς και να «σκοτώνει» ότι την εμποδίζει. Σε αυτή του την προσπάθεια εμείς θα είμαστε πάντα αλληλέγγυες/οι σε όποιο αγωνίζεται.

ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ

ΑΜΕΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟΥ ΒΕΤΟ

 

Συνέλευση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δ.Κουφοντίνα

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις