Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Την Τρίτη η συζήτηση στον Άρειο Πάγο για την άδεια του Κουφοντίνα

Την Τρίτη η συζήτηση στον Άρειο Πάγο για...

Το Ποινικό Τμήμα θα αποφασίσει εάν θα αναιρέσει ή όχι το βούλευμα για τη μη χορήγηση άδειας εκτελεστή της 17Ν

Η κρίσιμη συζήτηση ενώπιον του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου για τη χορήγηση άδειας που έχει ζητήσει ο Δημήτρης Κουφοντίνας ορίστηκε, όπως αναφέρει το newsit, για την ερχόμενη Τρίτη (21.05.2019).

Το Ποινικό Τμήμα θα αποφασίσει εάν θα αναιρέσει ή όχι το βούλευμα για τη μη χορήγηση άδειας εκτελεστή της 17Ν. Εξαιτίας της απόφασης να μην του δοθεί άδεια, ο Κουφοντίνας έχει ξεκινήσει από τις 2 Μαΐου απεργία πείνας.

Εισαγγελέας που θα προτείνει προς τους αρεοπαγίτες ορίστηκε μάλιστα η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου η οποία αργά το βράδυ άσκησε την αναίρεση κατά του ομόφωνου βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου.

 

Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αναίρεση από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, θα συζητηθεί εκ νέου η υπόθεση στο δικαστήριο του Βόλου με άλλη σύνθεση. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή που δεν γίνει δεκτή η αναίρεση, δεν θα πάρει άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αναίρεση από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, θα συζητηθεί εκ νέου η υπόθεση στο δικαστήριο του Βόλου με άλλη σύνθεση. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή που δεν γίνει δεκτή η αναίρεση, δεν θα πάρει άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Η απόφαση της Ξένης Δημητρίου να ασκήσει την αναίρεση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και από τη ντόρα Μπακογιάννη. «Επί κυβερνήσεως Τσίπρα η Δημοκρατία και εκβιάζεται και τρομοκρατείται», τόνισε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, άποψη που εκφράζει σε ανακοίνωσή του και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το σκεπτικό για την αναίρεση

Με το σκεπτικό ότι οι πολυισοβίτες δικαιούνται άδεια και «πατώντας» σε τρεις παλιότερες γνωμοδοτήσεις του Αρείου Πάγου από το 1993 μέχρι και το 2011 η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου, έκρινε πως πρέπει να αναιρεθεί το ομόφωνο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα που είχε κάνει για χορήγηση 7ης άδειας ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επικαλείται στο έγγραφό της για αναίρεση της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου και πρόσφατη δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου.

Τόσο οι γνωμοδοτήσεις όσο και ο κ.Μπρακουμάτσος καταλήγουν ότι οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.

Όπως κρίνει η κυρία Δημητρίου το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα για την περίπτωση Κουφοντίνα, και επιπλέον προσθέτει, ότι αφού δέχτηκε το δικαστικό συμβούλιο ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας, κακώς εισήλθε στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων.

Αίσθηση προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από τις 15 του μηνός είχε αναθέσει σε αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου να κρίνει την υπόθεση, όμως το πρωί της Παρασκευής, 17.05.2019, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου την ενημέρωσε ότι η γνώμη του είναι πως δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέραν από τα νομικά θέματα το βούλευμα με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα «έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων», δηλαδή ότι είναι επικίνδυνος και αμετανόητος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις