Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Το (αρνητικό) ρεκόρ του Αιγίου- Όταν η παραπολιτική αντικαθιστά την πολιτική…

Το (αρνητικό) ρεκόρ του Αιγίου- Όταν η π...

Αν και η περιοχή πνίγεται στα προβλήματα και τα σκουπίδια

Το Αίγιο εκλογικά καταγράφει ένα ρεκόρ, που αν κανείς το ψάξει μπορεί να το οδηγεί και στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Από το 1974 έως σήμερα, δηλαδή για 45 ολόκληρα χρόνια, δεν έχει εκλεγεί Δήμαρχος για δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

Οι αείμνηστοι Αλέκος Μέγαρης και Λέλος Σιαβελής, έχουν μεν επανεκλεγεί, αλλά όχι για συνεχόμενη θητεία. Βγήκαν Δήμαρχοι, έχασαν τις αμέσως επόμενες εκλογές και κέρδισαν τις μεθεπόμενες, διαδεχόμενος ο ένας τον άλλον.

Αναμφίβολα η διαπίστωση αυτή προφέρεται όχι μόνον για πολιτικές αναλύσεις αλλά ίσως και για άλλου τύπου επιστημονικές, δηλαδή κοινωνιολογικές, προσεγγίσεις. Πρέπει να εργαστούν σοβαρά και επισταμένα επιστήμονες για να εξηγήσουν τα αίτια αυτού του φαινομένου.

Ωστόσο, ίσως το φαινόμενο αυτό να μην είναι άσχετο που τον τρόπο που ασκείται η προεκλογική αντιπαράθεση. Χρόνια τώρα, θυμάμαι καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, σχεδόν όλοι οι συνδυασμοί, να αναλώνουν τον προεκλογικό τους λόγο, μόνον σε θέματα παραπολιτικής και ελάχιστα έως καθόλου σε θέματα πολιτικής ουσίας.

Να δώσω ένα παράδειγμα. Πρόσφατη δημοσκόπηση της DATA RC κατέγραψε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα της Αιγιάλειας είναι τα σκουπίδια.  Σε ποσοστό 93% οι πολίτες θεωρούν σοβαρότερο πρόβλημα την αποκομιδή και διαχείριση των σκουπιδιών. Εύρημα λογικό, αν επισκεφθεί κανείς την περιοχή, καθώς θα διαπιστώσει ότι  είναι «πνιγμένη» στο σκουπίδι. Θυμηθείτε δε, τι είχε συμβεί προ μηνών όταν τα σκουπίδια είχαν μείνει στους δρόμους για βδομάδες.

Ε, λοιπόν σε αυτή την περιοχή με αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα, αν κανείς στηθεί στο ραδιόφωνο το πρωί, θα ακούσει υποψηφίους και εκπροσώπους των παρατάξεων να αλληλοκατηγορούνται για θέματα παντελώς άσχετα από το μείζον πρόβλημα.

Αλληλοκατηγορούνται για το ποιος είναι περισσότερο ή λιγότερο ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ ή ΚΙΝΑΛ, ποιος είναι «πραγματικά ανεξάρτητος» (σημείωση: όλοι ανεξάρτητοι δηλώνουν και γι αυτό η αντιπαράθεση έχει πάει στο ποιος είναι πραγματικά ανεξάρτητος!), για το τι δεν έκανε ο αντίπαλος και πόσο κακός είναι (!), αλλά επιμελώς αποφεύγουν να μιλήσουν συγκεκριμένα για το πώς οι ίδιοι, αν εκλεγούν Δήμαρχοι, θα ξεβρομίσουν την πόλη από το σκουπίδι. Δεν προσπαθούν δηλαδή να διαμορφώσουν μια θετική εικόνα για τους ίδιους, αλλά να «μουντζουρώσουν» τον αντίπαλο.

Θα πείτε: «μόνον στο Αίγιο συμβαίνει αυτό; Παντού το βλέπουμε».

Σύμφωνοι, αλλά στο Αίγιο, συμβαίνει μόνον αυτό. Στην Πάτρα π.χ. ακούμε και καμιά κουβέντα για το «τι θα κάνω αν εκλεγώ».

Στο Αίγιο, το …πρόταγμα είναι το «μουντζούρωμα» του αντιπάλου.

Αντί να μιλήσουν για την ουσία της πολιτικής που είναι «πως θα λύσω το πρόβλημα», το ρίχνουν στην παραπολιτική.

Φυσικά η ουσιαστική πολιτική είναι δύσκολο πράγμα καθώς απαιτεί γνώσεις, έρευνα, δουλειά, ενώ η παραπολιτική είναι εύκολη υπόθεση, καθώς αρκεί να λες «παρόλες» εις βάρος του άλλου.

Κάπως έτσι όμως, το προεκλογικό σκηνικό γίνεται γκρίζο, το εκλογικό Σώμα μπολιάζεται με τον αρνητικό και καταγγελτικό λόγο, ενίοτε δε και με το κουτσομπολιό και κατευθύνεται στην κάλπη όχι αναλογιζόμενο ποιος μπορεί να του λύσει τα προβλήματα, αλλά ποιος είπε την καλύτερη «παρόλα».

Και κάπως έτσι διαμορφώνεται ένα νοσηρό κλίμα, το οποίο ευνοεί την αξιολόγηση των υποψηφίων στη βάση του αρνητικού απόηχου και όχι στη βάση των θετικών στοιχείων που ο καθένας διαθέτει και κυρίως βάσει των εγγυήσεων που προσφέρει για το αν μπορεί να λύσει τα προβλήματα. Πολύ απλά, μεταβάλλονται οι εκλογές σε μια «κρεατομηχανή» που συνθλίβει τους ανθρώπους και τους κάνει κομματάκια.

Κάπως έτσι λοιπόν, επί 45 χρόνια, μπροστά στην κάλπη απελευθερώνονται αρνητικά ένστικτα που οδηγούν στο φαινόμενο που περιγράψαμε στην αρχή, να αλλάζουν οι Δήμαρχοι σαν τις κάλτσες.

Επί της ουσίας δε, το αποτέλεσμα ποιο είναι; Αυτό που βλέπουμε στους γεμάτους σκουπίδια δρόμους της Αιγιάλειας.

Γιατί τα σκουπίδια δεν μαζεύονται με «παρόλες», απαιτούν έρευνα, γνώση, σχέδιο, πρόγραμμα, δουλειά.

ΣΗΜ: Για την ιστορία, στις Δημοτικές Εκλογές που έχουν γίνει έως σήμερα στο Αίγιο, εκλέχτηκαν Δήμαρχοι οι:

1974: Γεώργιος Παναγόπουλος (1974-1978)

1978: Νικόλαος Κουνινιώτης (1978-1982)

1982: Αλέκος Μέγαρης (1982-1986)

1986: Λεωνίδας Σιαβελής (1986-1990)

1990: Αλέκος Μέγαρης ( 1990-1994)

1994: Λεωνίδας Σιαβελής (1994-1998)

1998: Αλέκος Μέγαρης (1998-2002)

2002: Γεώργιος Περπής (2002-2006)

2006: Απόστολος Καραφωτιάς (2006-2010)

2010: Ευστάθιος Θεοδωρακόπουλος (2010-2014)

2014: Αθανάσιος Παναγόπουλος (2014-2019)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις