Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια Τραγωδία στα Τέμπη ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Mπήκαμε στην εξοχική έπαυλη του Λαδόπουλου στο Ρίο – Η ιστορία της, ο μαγευτικός κήπος και η τιμή πώλησης - ΦΩΤΟ

Mπήκαμε στην εξοχική έπαυλη του Λαδόπουλ...
Μακρυγένη Ελευθερία

Έχει περάσει πια στα χέρια τουρκικού oμίλου

Η αυλόπορτα άνοιξε τρίζοντας μια και δεν είναι λίγα τα χρόνια που έχει «επάνω» της. ‘Ένας κήπος με πανύψηλα δέντρα και μεγάλη ποικιλία φυτών ξεπροβάλει και ενώ το πράσινο σε «τυλίγει» διακρίνεις μια παλαιά, minimal εξοχική κατοικία,  που στην εποχή της ήταν πολύ loux.

Ήταν αρχές της δεκαετίας του ΄60 όταν ο ιδρυτής της χαρτοποιίας, ο δαιμόνιος Κεφαλλονίτης Ευάγγελος Λαδόπουλος, δημιούργησε αυτόν τον "παράδεισο" για να τον δωρίσει στον γιο του και συνεχιστή της ιστορικής βιομηχανίας Γιώργο Λαδόπουλο, μετά τον γάμο του με την Ρένα Σαρμά.

Αυτός ο «παράδεισος»  πια πωλείται μια και έχει φύγει πολλά χρόνια από τα χέρια της οικογένειας, που είδε την «αυτοκρατορία» της που ξεκίνησε από την Πάτρα, να γκρεμίζεται.

Το thebest.gr μπήκε στη θερινή έπαυλη η οποία έχει περάσει πια στα χέρια τουρκικού ομίλου, περιηγείται σε αυτή και στον ξεχωριστό κήπο της, με τη βοήθεια του Εκτιμητή – Μεσίτη Ακινήτων Γιώργου Κοπανιτσάνου  και σας παρουσιάζει την ιστορία της .

 

Σε ένα χώρο 4.200 τ.μ που είναι το εμβαδόν του οικοπέδου , στην οδό Σώμερσετ, στην «καρδιά» του Ρίου, κοντά στον θερινό κινηματογράφο που λειτουργεί σήμερα, έχτισε ο Λαδόπουλος τη θερινή αυτή κατοικία των 300 τ.μ., η οποία παρουσίαζε ξεχωριστά για την εποχή  αρχιτεκτονικά στοιχεία.  Το μάτι σου κεντρίζει αμέσως η οβάλ πρόσοψη, ενώ μπαίνοντας στο ισόγειο διακρίνεις το τζάκι, τα επίπεδα στον χώρο που ήταν καθιστικό , την εσωτερική ξύλινη σκάλα η οποία  οδηγεί στον πάνω όροφο με τα υπόλοιπα δωμάτια, τα δύο μπάνια και τις βεράντες.

Βγαίνοντας στις βεράντες  αμέσως αποζημιώνεσαι από τον εκπληκτικό κήπο και τα παιχνιδίσματα των κλαδιών με τον ήλιο και εύκολα μπορείς να σχηματίσεις εικόνα της δεκαετίας του 60 , από στιγμές ανάπαυλας σε αυτές. Τα δωμάτια στον πάνω όροφο είναι τέσσερα και τα μπάνια δύο, στοιχείο αν μη τι άλλο ευμάρειας για την εποχή.

 

Περνώντας έξω, το βλέμμα στέκεται στις πέτρινες πλευρές του σπιτιού ,  στα  ιδαίτερα φαναράκια και σε άλλα στοιχεία του χώρου και της οικίας , τα οποία φανερώνουν την καλαισθησία της οικογένειας και το «ύφος» της περιόδου κατά την οποία χτίστηκε.

Η σκεπή της έπαυλης έχει ανακατασκευαστεί πριν λίγα χρόνια.

 

Το πιο ενδιαφέρον είναι ο κήπος με  επιλεγμένα δέντρα και φυτά, πλατάνια, δάφνες, κουκουναριές, ελιές, φοίνικες, κυπαρίσσια, θάμνους όλων των ειδών , κρίνους και δεκάδες  λουλούδια που …ζωγραφίζουν  όταν ανθίζουν το χώρο με όλα τα χρώματα της παλέτας.

 

Η συνολική δόμηση του οικοπέδου  είναι 800 τ.μ,.

 

Κατά την είσοδο σε αυτόν συναντάς το πηγάδι, τον βοηθητικό χώρο του προσωπικού στο κάτω μέρος, αλλά και ό,τι έχει απομείνει από το σιντριβάνι.

Η τιμή πώλησης έχει κατέβει από αυτή που έχει δοθεί ως εκτιμώμενη, από τους ειδικούς του real estate.

Έχει εκτιμηθεί από ελληνική και διεθνή εταιρεία εκτιμήσεων στο ύψος του  1. 700.000 ευρώ αλλά η τιμή πώλησης έχει διαμορφωθεί στις 720.000 ευρώ και αυτή είναι συζητήσιμη, επισημαίνει  στο thebest.gr o Εκτιμητής – Μεσίτης ακινήτων Γιώργος Κοπανιτσάνος της Kopanitsanos Real Estate. Και προσθέτει:

«Πρόκειται για το πιο προνομιακό ακίνητο του Ρίου με τη μεγαλύτερη έκταση γης, με τόσο πράσινο, το οποίο θα ήταν καλό να περάσει στην κατοχή κάποιου που αγαπά αυτό το στιλ και θα θέλει να διατηρήσει τον φυσικό αυτό πλούτο ,  ενώ ο χώρος θα μπορούσε  να αξιοποιηθεί και στην κατεύθυνση της κοινής ωφέλειας μέσα από την αγορά του από έναν δημόσιο φορέα».

Πώς έφτασε στα χέρια τουρκικού ομίλου

Η χαρτοποιία του Ευάγγελου Λαδόπουλου ήταν εμβληματική επιχείρηση στην ιστορία του χαρτιού και τα κτίριά της ακόμα δεσπόζουν, στην παραλιακή, απέναντι από το νέο λιμάνι, αν και εγκαταλελειμμένα σε ένα μέρος ή με άλλη χρήση σε ένα άλλο.

Το 1928 ο Ευάγγελος  Λαδόπουλος  δημιουργεί στην Πάτρα την χαρτοβιομηχανία και καταφέρνει κάποια χρόνια μετά να την κάνει τη μεγαλύτερη των Βαλκανίων.  Έφτασε το εργατικό δυναμικό στα 1.200 άτομα και έκανε εξαγορές.

Από το 1965 στη βιομηχανία στην Πάτρα την ουσιαστική διαχείριση ασκούσε ο γιος του Ευάγγελου , Γιώργος Λαδόπουλος.

Στο πλαίσιο των επενδύσεων που κάνει η ΕΓΛ δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη την περίοδο 1964-1965, τη Μακεδονική Εταιρεία Λαδόπουλου. Το 1968 εξαγοράζει τη μεγάλη χαρτοποιία Αιγίου. 

Ο ανταγωνισμός και οι μεταβολές του οικονομικού περιβάλλοντος  φέρνουν σταδιακά την κάμψη.

Το 1984 τελικά η ΕΓΛ υπάγεται στο καθεστώς προβληματικών επιχειρήσεων και το 1988 τίθεται υπό την εποπτεία του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Στις  7 Απριλίου του 1988 τίθεται υπό εκκαθάριση.

 

Η ΜΕΛ και οι Τούρκοι

Το μόνο που διασώζεται  από τον Λαδόπουλο και συνεχίζει μέχρι σήμερα είναι η εταιρεία που πήγε στη βόρεια Ελλάδα, η ΜΕΛ. Η ΜΕΛ ιδρύθηκε το 1964 στην Πάτρα από τον Γεώργιο Λαδόπουλο. Το 1967 η εταιρεία μεταφέρει την έδρα της στη Βόρεια Ελλάδα, όπου και αναπτύσσεται.

Το 1984 υπάγεται στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων ενώ το 1998 ιδιωτικοποιείται.

Aπό το Μάρτιο του 2012 η ΜΕΛ γίνεται πλέον μέλος του ομίλου Pak, ο οποίος είναι και ο μοναδικός μέτοχος της.  Η ΜΕΛ Μ.Α.Ε.  είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον κλάδο παραγωγής ανακυκλωμένου χαρτονιού στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ευρώπης, των χωρών της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Ο όμιλος ανήκει στην οικογένεια Pak  με πολυσχιδείς δραστηριότητες στην Τουρκία και όχι μόνο. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ξηρής μαγιάς στην Τουρκία και παράγει κυρίως προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Ο όμιλος Pak  ιδρύθηκε το 1923, και σήμερα συναποτελείται από 19 εταιρείες, oι οποίες εξειδικεύονται σε: Τρόφιμα, εύκαμπτη συσκευασία, χαρτόνια, real estate.

 

Ο Κωνσταντίνος Κοπανιτσάνος  της Kopanitsanos REAL ESTATE SINCE 1961  και Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Περιουσίας για το Παράρτημα της Ελλάδας,  αναφέρει ότι πλέον  επειδή  το οικονομικό περιβάλλον έχει σταθεροποιηθεί περισσότερο σε σχέση με τα πρότερα χρόνια της κρίσης και σε συνάρτηση με την απόκτηση συγκοινωνιακών υποδομών (Ολυμπία Οδός, επικείμενη έλευση σύγχρονου τρένου κ.α.) οι οποίες κάνουν την Πάτρα πιο «ελκυστική», θα προκύψει ένα καλό αποτέλεσμα «και εκτιμούμαι πως μέσα σε αυτόν τον χρόνο θα έχουμε την πώληση. Εξάλλου, ήδη έχουμε ενδιαφερόμενους και το ενδιαφέρον πλέον καταγράφεται πιο ζωηρό».

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Οδηγός Εκλογών για την αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την νέα εκλογική αναμέτρηση, τα κόμματα, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών και τα exit polls

Αποτελέσματα εκλογών: ΔΕΙΤΕ LIVE τη μετάδοση μέσα από το διαδραστικό χάρτη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις