Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η αξία της συνεργασίας που οδήγησε στο success story του Πατρινού POS Coworking Space της οδού Γούναρη

Η αξία της συνεργασίας που οδήγησε στο s...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Πώς από το 2015 τα μέλη της ομάδας έφθασαν να συνεργάζονται με κολοσσούς και να υποστηρίζουν καινοτόμες ιδέες

Η λέξη "coworking" χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1999. Το 2005 δημιουργήθηκε ο πρώτος χώρος coworking. Από τo 2007 ο όρος Coworking αναφέρεται στην Wikipedia. Το 2013 άνοιγαν 4,5 νέοι χώροι την ημέρα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τι είναι λοιπόν το Coworking, που κάνει θραυση παγκοσμίως και πρόσφατα έκανε την εμφάνισή του και στην Πάτρα;

Σήμερα το Coworking αποτελεί την πρώτη επιλογή επαγγελματικoύ χώρου για μια σειρά επαγγελματιών όπως προγραμματιστές, startups μηχανικοί, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, σχεδιαστές κλπ.

Η πρωτοτυπία του είναι ότι δουλεύεις σε ένα περιβάλλον μαζί με άλλους επαγγελματίες. Αυτό μάλιστα δεν είναι μια αναγκαστική επιλογή λόγω έλλειψης προσωπικού χώρου. Είναι συνειδητή επιλογή με πολλαπλά οφέλη.

Το να βρίσκεσαι σε ένα ευχάριστο και δημιουργικό χώρο με άλλους επαγγελματίες είναι μια ευκαιρία να αναπτύξεις το επαγγελματικό σου δίκτυο, να βρεις πιθανούς πελάτες ή και συνεργάτες και να δώσεις ώθηση στην δουλειά σου.

Το αντικείμενο του μηχανικού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιδέα της συνεργασίας. Από το επίπεδο σχεδιασμού μέχρι την υλοποίηση ενός έργου απαιτείται η συνύπαρξη και η αλληλεπίδραση όλων των μελών της ομάδας.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός τέτοιου χώρου στην Πάτρα και το 2015 ξεκίνησε η κατασκευή του POS (Patras Office Space).

Οι πρώτοι επισκέπτες πέρασαν τις πόρτες της Αθανασίου Διάκου στα τέλη του 2015. Ήταν η ομάδα του TEDxPatras και αρχές Ιανουαρίου το 2016 ξεκίνησε επισήμως η λειτουργία του POS. Η απήχηση που είχε ο χώρος κυρίως στις τάξεις των φοιτητών και σπουδαστών ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική αφού εκ των πραγμάτων το co-Studying ήταν ήδη κομμάτι της κουλτούρας των νέων ανθρώπων.

Μέσα σε λίγους μήνες λειτουργίας το POS έφθασε να έχει 350 μέλη περίπου. Τη δεύτερη χρονιά λειτουργίας του συμμετείχε σε φοιητικό διαγωνισμό κι επεκτάθηκε κι άλλο το επαγγελματικό του δίκτυο. Τα μέλη του είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με την πρεσβεία ης Αμερικής και το Επιμελητήριο Πατρών με τους οποίους προχώρησαν σε δημιουργικές πρωτοβουλίες. Στο τέλος του 2017 στράφηηκε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Περίπου 80 φοιτητές του πανεπιστημίου κατέθεσαν αιτήσεις για τη δημιουργία μιας προ-θερμοκοιτίδας (pre-incubator), ενώ ταυτόχρονα συνεργάστηκαν με μια πρωτοβουλία από τις Βρυξέλλες , τον διαγωνισμό Think Young απ' όπου πήραν τις ομάδες που διακριθηκαν και τις ενέταξαν στο δικό τους πρόγραμμα.

Ακολούθησε η συνεργασία με την Εθνικη Τράπεζα κι όλα αυτά παρουσιάστηκαν στο Patras IQ. Από τις 8 ομάδες που αποφοίτησαν από το πρόγραμμα, η μια έγινε εταιρειά, η άλλη είναι πολύ κοντά στο να γίνει εταιρεία και οι υπόλοιπες συνεχίζουν με κάποιες να στεγάζονται στις θερμοκοιτίδες της Ολλανδικής Πρεσβείας, του Orange Grove και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Το 2018 επεφύλασσε μια δημιουργική συνεχεια, με πολλά workshops και παροχή συμβουλευτικής σε ομαδες κι εταιρειες. Η Αθήνα έστρεψε στο βλέμμα της στην Πάτρα για να επενδύσει, ενώ σημαντική ήταν η συνεργασία με ένα από τα κορυφαία παγκοσμίως οικοσυστήματα καινοτόμου επιχειρηματικότητας στο Ισραήλ.

 

 

 

Το POS αποτελείται από δύο ορόφους πλήρως διαμορφωμένους και βρίσκεται στην Γούναρη 69 στα Ψηλά Αλώνια, όπου λειτουργεί επίσης καφετέρια, εκτυπωτικό κέντρο, meeting rooms και ένα νέο co-STUDY room.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις