Back to Top

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Ναι μεν, αλλά» από επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους και Τζανάκο για τον ποδηλατόδρομο της Πάτρας

«Ναι μεν, αλλά» από επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους και Τζανάκο για τον ποδηλατόδρομο της Πάτρας

Εκφράζουν ενστάσεις

Επιφυλάξεις και ενστάσεις για τη δημιουργία του νέου παραλιακού ποδηλατόδρομου της Πάτρας, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Αχαΐας, ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Τζανάκος. Ο ποδηλατόδρομος έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί στην Όθωνος – Αμαλίας και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται προς τη δημοτική Αρχή του Κ. Πελετίδη για το ποια στάση θα τηρήσει.

Επαγγελματοβιοτέχνες: Τι δρόμος είναι η Όθωνος – Αμαλίας;

Σε επιστολή του προς τους φορείς (Δήμο, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κτλ), η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Αχαΐας, αναφέρει τα εξής:

«Θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας, αλλά και την απορία μας, και να καταθέσουμε τον προβληματισμό μας αναφορικά με τη συγκεκριμένη πρόταση του Δήμου Πατρέων για την «Κατασκευή Παραλιακής Διαδρομής Ποδηλατόδρομου (από Κανελλοπούλου έως Παπαφλέσσα) επί της οδού Όθωνος Αμαλίας», κάτι που ήταν ζητούμενο διαχρονικά και των παραγωγικών τάξεων που εκπροσωπούμε, αλλά όχι με τον τρόπο που επιχειρείται σήμερα.

Η ανησυχία μας έγκειται στην ασφάλεια αυτής της παραλιακής διαδρομής διπλής κατεύθυνσης που θα γίνεται σε ένα δρόμο χαρακτηρισμένο από το 2006 ως δρόμο «ταχείας κυκλοφορίας» (Βλ. Μελέτη Ματσούκη 2006 & απόφαση Δημ. Συμβουλίου), όπου δεν μπορούν να υπάρχουν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα εγγυώνται την ασφάλεια των ποδηλατών, των διερχόμενων οδηγών και των πεζών με δεδομένο ότι σύντομα θα αρχίσουν και οι εργασίες διέλευσης του τρένου. Στον αντίποδα υπάρχει η εναλλακτική επιλογή της δημιουργίας ποδηλατόδρομου ΕΝΤΟΣ του λιμένα, κάτι που θα ήταν απόλυτα ασφαλές, αλλά και περισσότερο ειδυλλιακό, όπως συμβαίνει και στο Νότιο Πάρκο.

Η απορία μας τώρα, αφορά στον τρόπο που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση «εγκρίνει» τέτοιες «μελέτες» ΤΜΗΜΑΤΙΚΑ και όχι στο σύνολό τους -Γιατί από όσο γνωρίζουμε ποτέ δεν έχει κατατεθεί ολοκληρωμένα. Συμπεραίνουμε ότι αυτή είναι μια μεθόδευση του Δήμου προκειμένου να εκμαιεύσει την θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ωστόσο δεν θα έπρεπε η Διοίκηση να εγκρίνει ή μη το ΣΥΝΟΛΟ της πρότασης;  Πώς γίνεται η Αποκεντρωμένη να αποδέχεται όλες τις τμηματικές εισηγήσεις χωρίς να έχει πλήρη εικόνα του σχεδίου που επιχειρείται; Πώς θα μπορέσει να σχηματίσει σφαιρική και ολοκληρωμένη άποψη ούτως ώστε η απόφασή της να είναι τεκμηριωμένη και νόμιμη;

Χωρίς να θέλουμε να κατηγορήσουμε τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, η μελέτη αυτή «Κυκλοφοριακή Μελέτη για την Ένταξη Δικτύου Ποδηλάτων στην Πάτρα» που υφίσταται από το 2012, φαίνεται ότι ενεργοποιήθηκε βιαστικά και πρόχειρα και ανασύρθηκε από το συρτάρι 6 χρόνια μετά, παρότι είχε απορριφθεί από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο με πρωταγωνιστή τη σημερινή δημοτική πλειοψηφία. Μάλιστα δεν ζητήθηκε η συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου, το οποίο λειτουργεί ως σύμβουλος του κράτους και προσδίδει στις μελέτες τεχνική αρτιότητα.

Επιπλέον δεν φαίνεται να έχει προσμετρηθεί το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, στις ξενοδοχειακές & τουριστικές επιχειρήσεις της παραλιακής ζώνης, με την πλήρη και αναγκαστική κατάργηση της στάθμευσης και η στάσης στην αριστερή λωρίδα. Μάλιστα θα υπάρξει ουσιαστική αδυναμία λειτουργίας των 4 Υπεραστικών Σταθμών ΚΤΕΛ της περιοχής  (‘Αλβανικού ΚΤΕΛ’ επί Οθ. Αμαλίας & Κολοκοτρώνη, ‘Κεντρικού ΚΤΕΛ’ επί Οθ. Αμαλίας & Ζαΐμη, ‘Συστεγασμένων ΚΤΕΛ πολλών νομών’ επί Οθ. Αμαλίας & Γεροκωστοπούλου, ‘Ζακύνθου’ επί Οθ. Αμαλίας & Γούναρη), του Σταθμού του ΟΣΕ, του σταθμού Ταξί επί εσοχής του ΟΣΕ, καθώς και των στάσεων της Αστικής Συγκοινωνίας και των χώρων στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων (Οθ. Αμαλίας & Πλατεία Τριών Συμμάχων). Ειδικά μάλιστα στον Κεντρικό σταθμό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, επειδή με τη στένωση και μείωση του ωφέλιμου για τα οχήματα πλάτους της Όθωνος Αμαλίας, ΔΕΝ θα μπορούν να στρίβουν και να εξέρχονται από του σταθμού επί της οδού και μιλάμε για περί τα 100 δρομολόγια και αντίστοιχων λεωφορείων, ημερησίως! Τελικά θα δημιουργηθεί επιδείνωση του κυκλοφοριακού, αφού είναι ο μόνος δρόμος ταχείας κυκλοφορίας από βορρά προς νότο. Έχουν μελετηθεί όλα τα παραπάνω από τις τεχνικές υπηρεσίες ή πρωτεύων στόχος είναι να απορροφηθεί το κονδύλι;

Την παραπάνω απορία μας ενισχύει και η συμπληρωματική εισήγηση για το θέμα προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πατρέων, στην οποία αναφέρεται ότι θα χρειαστεί περίπου μια διετία για την ολοκλήρωση του έργου και ο αντιδήμαρχος κος Στάμος, αναφέρει ρητά ότι: «στη διετία αυτή έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε πιθανές εναλλακτικές λύσεις για την πιάτσα των ταξί ή εναλλακτική διαδρομή του ποληλατοδρόμου». Δηλαδή προτείνεται να υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμά ΒΑΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μια μελέτη ενός έργου που τελικά ίσως και να μην γίνει έτσι όπως αρχικά σχεδιάζεται. Τότε προς τί η μελέτη; Γιατί να δαπανηθεί ένα κονδύλι για κάτι που δεν θα γίνει ως έχει σχεδιαστεί; Είναι σωστή η τακτική αυτή; Οι προς έγκριση μελέτες δεν θα έπρεπε να είναι άρτιες εξαρχής; (βλ. συν/νο έγγραφο)

Επιπλέον είναι μόλις υπό έγκριση σχέδιο του Δήμου Πατρέων για την ανάπλαση του Λιμένα Πατρών από Μείλιχο ως Διακονιάρη. Γιατί δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί στα πλαίσια αυτά και η κατασκευή του ποδηλατόδρομου ΕΝΤΟΣ του Λιμένα, που αποτελεί και την ιδανικότερη & ασφαλέστερη λύση; Αφού μάλιστα υπήρχε ήδη πρόταση παραχώρησης διαδρομής ποδηλάτων από τον ΟΛΠΑ;  Όσο για το επιχείρημα της Δημοτικής Αρχής ότι σε αυτή την επιλογή δεν υπάρχει σύνδεση του παραλιακού ποδηλατόδρομου με τους κάθετους (Αράτου, Αγ. Νικολάου, Τριών Ναυάρχων), αυτό καταρρίπτεται σχεδόν αυτοδίκαια, αφού σε βάθος χρόνου θα καταργηθούν τα τείχη της λιμενικής ζώνης για την πλήρη απόδοση του παραλιακού μετώπου, όπως προβλέπεται στο σχέδιο της Δημοτικής Αρχής.

Μία ακόμα απορία μας αφορά στην επίπτωση που θα έχουν τα έργα του σιδηροδρόμου, που σύντομα αρχίζουν, αφού η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής είναι σε πλήρη εξέλιξη και προκειμένου να γίνουν τα έργα καταλαμβάνεται χώρος από το παρακείμενο οδόστρωμα. Πώς λοιπόν θα γίνει ο ποδηλατόδρομος τη δεδομένη χρονική στιγμή, αφού αμέσως σχεδόν θα καταστραφεί από το εργοτάξιο του ΟΣΕ και τα μεγάλα οχήματα και μηχανήματα που απαιτούνται για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου;

Η Ομοσπονδία μας ΟΦΕΙΛΕΙ να θέσει τα παραπάνω ερωτήματα και να κάνει αυτές τις παρεμβάσεις, υπερασπιζόμενη τον θεσμικό ρόλο που έχει ως Κοινωνικός Εταίρος (τοπικός εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ), ορμώμενη από τις 4 σχετικές συσκέψεις που έγιναν στο Δήμο στα πλαίσια του σχεδιασμού για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση της πόλης μας, καθώς και την πολύωρη και ευρεία σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στην έδρα μας, Αράτου 21, με παρόντες εκπροσώπους φορέων, τον Δήμαρχο και όλους τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων, που είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους. Σε όλες αυτές τις συναντήσεις είχε δοθεί η εντύπωση ότι θα ζητηθούν οι γνώμες και θα προσμετρηθούν οι τοποθετήσεις & θέσεις όλων των φορέων καθώς και του ΤΕΕ, στη λήψη των σχετικών αποφάσεων, κάτι που δυστυχώς φαίνεται ότι δεν τηρήθηκε.

Εν κατακλείδι και απευθυνόμενοι σε τυχόν επικριτές μας σχετικά με τα τραυλίσματα περί άρνησής μας και παρεμπόδισης της ανάπτυξης της πόλης, τα προσλαμβάνουμε σαν δηλώσεις αμηχανίας και αντίδρασης, αντιπαραθέτοντας τις προ 20ετίας προτάσεις μας: Για τη δημιουργία 2 μεγάλων πάρκων, το πρώτο στο παλαιό σκουπιδότοπο Ριγανόκαμπου και το δεύτερο στο Πλατανοδάσος του Καστελοκάμπου. Για κατασκευή δικτύου Τραμ που να καλύπτει το ιστό της πόλης και τις παραθαλάσσιες συνοικίες, καθώς και το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ κλπ. Οι προτάσεις αυτές καθώς και αυτές για την αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών και την ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου, είναι μερικές από αυτές που χαρακτηρίζουν το όραμά μας για την πόλη μας πολλά χρόνια πριν. (Βλ. σχετικά έγγραφά μας και ημερίδες που διαχρονικά η ΟΕΒΕΣΝΑ έχει πραγματοποιήσει για αυτό το σκοπό).

Επίσης όταν όλοι ήταν αδιάφοροι ή αρνητικοί, η Ομοσπονδία μας οραματίστηκε και πρωτοστάτησε στη δημιούργησε του ΒΙΟ.ΠΑ. Και αφού με νομικά τεχνάσματα κατάφεραν να γίνουμε μειοψηφία των Φορέων Υλοποίησης & Διαχείρισης, το Βιοτεχνικό Πάρκο από φορέας ανάπτυξης αφέθηκε να γίνει ‘κρεματόριο’ και άντρο παράνομων και άλλων σκοτεινών δραστηριοτήτων, αφού έχει υποβαθμιστεί και εγκαταλειφτεί στη τύχη του.

Όλα όμως τα οράματα και οι σχεδιασμοί ανάπλασης χρειάζονται προγραμματισμό και κόπο και όχι προεκλογικά ευχολόγια και προϋποθέτουν πολιτική επάρκεια. Οι Μικρομεσαίοι Επαγγελματίες τα έχουν και τα αποδεικνύουν.

Παρακαλούμε να εξεταστεί και να επικαιροποιηθεί η μελέτη του Δήμου Πατρέων για την κατασκευή Παραλιακής Διαδρομής Ποδηλατόδρομου διπλής κατεύθυνσης στο σύνολό της, να προσμετρηθούν όλοι οι παράμετροι που τίθενται εδώ, ώστε να είναι πράγματι ασφαλής αυτή η διαδρομή για τους ποδηλάτες (που δεν είναι μόνο ενήλικες, αλλά και μικρά παιδιά που θα θέλουν να κάνουν βόλτα με τους γονείς τους).

Αναμένουμε να γνωστοποιηθούν οι θέσεις των θεσμοθετημένων οργάνων και των φορέων της περιοχής μας, καθώς και οι σχετικές ενέργειες που τυχόν έχουν γίνει ή θα γίνουν.

Και τελικώς θα θέλαμε μια επίσημη απάντηση για το αν

Η ΟΘΩΝΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ή ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ»

Ο Εμπορικός Εισαγωγικός: Χρειάζεται επικαιροποίηση

Ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών, έπειτα από τις δημοσιεύσεις στον Τύπο περί κατασκευής και λειτουργίας ποδηλατόδρομου στην πόλη, απέστειλε στον Δήμαρχο Πατρέων και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο την παρακάτω επιστολή:

«Κύριε Δήμαρχε,

Πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ το θέμα της κατασκευής ποδηλατόδρομου στην οδό Όθωνος Αμαλίας. Πιστεύουμε ότι δεν εκφράζεται αντίρρηση περί της λειτουργίας ασφαλούς, σύγχρονου ποδηλατόδρομου και ότι πλέον είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία του.

Στην κατάθεση των θέσεων του Συλλόγου μας με την ανάληψη των καθηκόντων σας στο Δήμο Πατρέων τον Μάιο του 2015, εκφράζεται εγγράφως η θέση του Εμπορικού Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών για το θέμα. Το ασφαλές δίκτυο ποδηλατοδρόμων πρέπει να εξυπηρετεί όχι μόνο τις ανάγκες αναψυχής, αλλά κυρίως τις ανάγκες μετακίνησης,  με σκοπό την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση και την μείωση της ρύπανσης στον αστικό ιστό. Ωστόσο, είναι εύλογη η απορία και η ενόχλησή μας, γιατί σε τόσο σοβαρά θέματα που αφορούν την πόλη και το εμπόριο, ο ΕΕΣΠ δεν κλήθηκε να εκφράσει τις απόψεις του στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ή δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους Φορείς.

Η άποψη που επικράτησε από το 2012 για κατασκευή ποδηλατοδρόμου στην Όθωνος Αμαλίας θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα νέα δεδομένα:

1.Την αλλαγή στο κυκλοφοριακό με την παράδοση της Μικρής Περιμετρικής και το ενδεχόμενο αντιδρόμησης της Κανακάρη και Κορίνθου.

2.Την υπογειοποίηση του τρένου (δημιουργία θέσεων στάθμευσης, χώρος μετακίνησης του επιβατικού κοινού κ.ά.).

3.Την οριστική παραχώρηση του παραλιακού μετώπου στην πόλη από την Κυβέρνηση.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να βρεθεί λύση συμβατή και με τους σχεδιασμούς του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που δεν θα δημιουργεί άλλα κυκλοφοριακά προβλήματα στους ήδη επιβαρυμένους οδικούς άξονες της πόλης. Σε κάθε περίπτωση η συνεργασία με τους μαζικούς Φορείς της πόλης είναι απαραίτητη για να προχωρήσει το έργο με τον καλύτερο τρόπο για την πόλη και τους πολίτες της.»

 

Ν. Τζανάκος: Ποδηλατόδρομος,  λειτουργικός και ασφαλής

Ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Πάτρα η δική μας πόλη» Νίκος Τζανάκος, έκανε την εξής δήλωση:

«Μερικές σκέψεις, πιθανόν ωφέλιμες, σχετικά με τον προτεινόμενο ποδηλατόδρομο στην Όθωνος Αμαλίας, τη  μοναδική οδό της πόλης που έχει χαρακτηριστεί και στην ουσία είναι, ταχείας κυκλοφορίας.

Αν είσαι παραθαλάσσια πόλη και έχεις τη δυνατότητα να κατασκευάσεις τον ποδηλατόδρομο 5-10 μέτρα δίπλα σε αυτόν που σχεδιάζεις, σε χώρο που σου παραχωρείται από τον ΟΛΠΑ (από τη Νόρμαν έως Αγίου Νικολάου), λειτουργικό, με απείρως πιο ποιοτικές και φιλικές, τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ασφάλεια των ποδηλατών, προδιαγραφές.

Αν υπάρχουν τα χρήματα μέσα από το πρόγραμμα των 45.500.000 ευρώ, τη γνωστή Β.Α.Α. μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και υπάρχει όπως απεδείχθη ο κατάλληλος χρόνος (8 μήνες τουλάχιστον και όχι μια εβδομάδα όπως μας διαβεβαίωνε η Δημοτική Αρχή).

Αν ο ΟΛΠΑ Α.Ε. και το Υπουργείο έχουν δεσμευθεί πως θα παραχωρήσουν αντίστοιχο διάζωμα για ποδηλατόδρομο μέσα από τη χερσαία ζώνη λιμένα, εσωτερικά από τα κάγκελα του λιμανιού.

Όταν σου έχει   εγκριθεί από το 2013 η αντίστοιχη παραχώρηση για ποδηλατόδρομο από την Αγίου Νικολάου έως την Παπαφλέσσα.

Όταν ήδη αυτό το τμήμα του θαλασσίου μετώπου σου έχει ήδη παραχωρηθεί, άρα έχεις τη δυνατότητα να το αξιοποιήσεις-σχεδιάσεις  και για ποδηλατόδρομο.

Όταν έχεις τη δυνατότητα να έχεις έναν εντυπωσιακά πιο ποιοτικό, αποδοτικό και ασφαλή ποδηλατόδρομο εσωτερικά του θαλασσίου μετώπου.

Όταν με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγεις δεκάδες προβλήματα (κυκλοφοριακά, ασφάλειας, ποιότητας ζωής,  αισθητικά κλπ).

Όταν τα προβλήματα αυτά τα είχες επισημάνει το 2012 και γιαυτό και είχες απαιτήσει-διεκδικήσει ποδηλατόδρομο εντός του θαλασσίου μετώπου και ας ανήκε τότε στην Α.Ε.ΟΛΠΑ ολόκληρη η περιοχή.

Γιατί πρέπει να κατασκευάσεις έναν ποδηλατόδρομο λες και είσαι μεσόγεια πόλη και δεν έχεις εναλλακτική λύση; Να θυμίσουμε πως στην Πάτρα μερικά χρόνια πριν, αντίστοιχη προσπάθεια απέτυχε παταγωδώς, μιας και λόγω της επικινδυνότητας, έπαψε να χρησιμοποιείται από ποδηλάτες.

Σημ. Οι φωτογραφίες είναι από το Θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, όπου κατασκεύασαν έναν ποδηλατόδρομο μήκους 5χλμ, (όσο είναι και ο δικός μας)  εντός του θαλασσίου μετώπου και όχι στον παράλληλο δρόμο, τον οποίο και συνέδεσαν με εσωτερικές διαδρομές όπου δεν είχαν άλλη λύση.

Ο ποδηλατόδρομος αυτός αποπνέει μια διαφορετική αισθητική, είναι φοβερά λειτουργικός, με χιλιάδες ποδηλάτες κάθε μέρα και πολυδιαφημισμένος όπως διακρίνουμε και στις φωτογραφίες.

Ο διάλογος σε κάθε περίπτωση είναι πάντοτε ωφέλιμος. Ακόμα πιο ωφέλιμος γίνεται αν καταλήγει και σε επανασχεδιασμό. Έχουμε τη θέληση να το ξανασκεφτούμε;»

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο του Νίκου Τζανάκου είναι οι εξής:

Σχόλια

Ειδήσεις