SPOTLIGHT

/

Το παραδοσιακό γλυκό της Πάτρας από τον 19ο αιώνα, είναι το μασουράκι με φρουί γλασέ

Το παραδοσιακό γλυκό της Πάτρας από τον 19ο αιώνα, είναι το μασουράκι με φρουί γλασέ
Σταθόπουλος Τάσσος

Κι ο παλιός φούρνος στο Σαραβάλι

 

Μπορεί οι πατρινοί να ήσαν από τους πρώτους που δοκίμασαν καλό παγωτό στην Ελλάδα, αλλά ασφαλώς και δεν είναι το παγωτό το κατ’εξοχήν γλύκισμα της Πάτρας.

Το μυστικό για το καλό παγωτό της Πάτρας κρύβεται στο …Παναχαϊκό!

Ούτε όπως θα νόμιζαν οι περισσότεροι, οι λουκουμάδες, ομοίως δημοφιλέστατο γλυκό της Πάτρας που κυριαρχεί, πανελλαδικά, ως «πατρινό γλυκό».

Ένα από τα πιο παλιά γλυκά της πόλης, που ελάχιστοι πια το φτιάχνουν, είναι το περίφημο μασουράκι με φρουί γλασέ.

Οι πιο παλιοί πελάτες ζαχαροπλαστείων το θυμούνται ασφαλώς.

 

Το καλύτερο μασουράκι, αλλά και αμυγδαλωτά, ειδικά τις δεκαετίες 50-70 έφτιαχνε ο παραδοσιακός φούρνος του Γιάννη Τσαπικούνη στο Σαραβάλι. Η Ουρανία Τσαπικούνη έφτιαχνε μόνη της τα γλυκά του φούρνου, τα οποία καταναλώνονταν άμεσα. Ο ξυλόφουρνος που κάλυπτε τις ανάγκες της Οβρυάς, της Κρήνης και του Σαραβαλίου φημιζόταν και για τα πασχαλινά κουλούρια.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ

(μεγάλο ταψί 42)

- 15 αυγά

- 15 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

- 10 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι

- 1 κιλό φύλλο

- 300 γρ. φρουί γλασέ

- 4 βανίλιες

- 1 κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα

- 1 κιλό ζάχαρη για το σιρόπι

- 3 ποτήρια νερό για το σιρόπι

- Λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Ρίχνουμε τις βανίλιες, το σιμιγδάλι, το φρουί γλασέ και τα αμύγδαλα. Παίρνουμε ένα - ένα τα φύλλα τα αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο και προσθέτουμε λίγη γέμιση κατά μήκος του. Τυλίγουμε και κλείνουμε τις άκρες. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να γεμίσει το ταψί.

Ψήνουμε στους 180 C μέχρι να ροδίσει το υλικό.

Φτιάχνουμε το σιρόπι, βράζουμε για 3 λεπτά και σιροπιάζουμε τα μασουράκια (πρέπει να είναι ζεστά, όχι καυτά και τα δύο).

Όταν κρυώσει κόβουμε σε κομμάτια.

Σχόλια

Spotlight