Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η ιστορία της Πάτρας για 50 χρόνια είχε γεύση...εσπρέσο και σοκολατίνας! Το ζαχαροπλαστείο "Παυλίδης" στην Αγίου Νικολάου...ΦΩΤΟ

Η ιστορία της Πάτρας για 50 χρόνια είχε ...

Αποτέλεσε ορόσημο για πέντε δεκαετίες

Η μυρωδιά του καφέ, η γεύση των γλυκών και του παγωτού και η οικεία αίσθηση από τις πολύχρωμες καραμέλες στα περίτεχνα γυάλινα βάζα στην προθήκη του ζαχαροπλαστείου «Παυλίδης» στην Αγίου Νικολάου παραμένουν έντονες στους Πατρινούς που επί δεκαετίες είχαν στέκι τους το γνωστό κατάστημα στον αριθμό 26.

Άλλωστε το ζαχαροπλαστείο Παυλίδης αποτέλεσε για πέντε δεκαετίες ορόσημο για την Πατραϊκή κοινωνία. Ήταν το πρώτο που έφερε στην Πάτρα τον καφέ εσπρέσο και εισήγαγε αμερικάνικο από το Παρίσι.

Στέκι επιφανών Πατρινών και κυρίως του επιχειρηματικού κόσμου της Πάτρας (εκεί έπιναν τον καφέ τους και κουβέντιαζαν οι: Μαραγκόπουλος, Κόλλας, Κρεμμύδης, Ηλιόπουλος, Στράτος, Σπηλιόπουλοι, Αντωνόπουλοι κ.α.) αλλά και της πρώτης… χρυσής «φουρνιάς» φοιτητών που έφθασαν στην Πάτρα το 1966 με την ίδρυση του Πανεπιστημίου.

Η επιτυχημένη σταδιοδρομία του Νικόλαου Τζελετόπουλου ξεκίνησε το 1938 όταν ενοικίασε το κατάστημα στην οδό Αγίου Νικολάου 26 χρησιμοποιώντας το μισό ως εμπορικό τμήμα και το υπόλοιπο ως παρασκευαστήριο και αποθήκη υλικών ζαχαροπλαστικής.

Νίκος και Ασπασία Τζελετοπούλου

Εμπνευσμένος από τον Νικόλαο Τσελεμεντέ που εκείνη την περίοδο εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο (τον γνωστό και στις μέρες μας οδηγό μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής «Τσελεμεντέ») και με τη βοήθεια της μητέρας του Μαρσώς Τζελετοπούλου επιδόθηκε στην παρασκευή γλυκών με εξαιρετικές πρώτες ύλες. Η μητέρα του έφτιαχνε γλυκά κουταλιού και πολύχρωμες καραμέλες που γέμιζαν τα βάζα – σήμα κατατεθέν του ζαχαροπλαστείου.

Το 1946 κι ενώ το τέλος του πολέμου γεμίζει ευφορία την τοπική κοινωνία, η σύζυγός του Ασπασία Γιαννοπούλου, καλλονή της εποχής, πρότεινε να βάλουν τραπεζάκια έξω από το κατάστημα, ιδέα που αποδείχθηκε ότι ενθουσίασε τους πελάτες.

1967 Η είσοδος του περίφημου «Παυλίδη»
Η Ασπασία Γιαννοπούλου 20 χρόνων το 1937! στην Πάτρα

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘ 50 το κτίριο γκρεμίζεται και χτίζεται ένα νέο εκ θεμελίων. Στο ισόγειο στεγάζεται το κατάστημα και δυο όροφοι για το σπίτι της οικογένειας. Εκεί γεννήθηκαν και τα τρία παιδιά ο Χρήστος, η Γκόλφω κι ο Άγγελος - Η Γκόλφω Τζελετοπούλου είναι το μοναδικό παιδί της οικογένειας που ζει (και τα δυο αγόρια ο Άγγελος κι ο Χρήστος έχουν φύγει από τη ζωή).

Εκείνη την εποχή, η σοκολατοποιία Παυλίδη επεδίωκε να παρεισφρήσει στην πατρινή αγορά και καλούσε υποψήφιους στην Αθήνα. Μια επίσκεψη, κατόπιν και πάλι «πιέσεων» από την Ασπασία, ο Νικόλαος Τζελετόπουλος βρίσκεται στα γραφεία της οδού Πειραιώς. Στη συνάντηση με την πρόεδρο του Δ.Σ. Ελένη Παυλίδη του προσφέρθηκε ένα σοκολατάκι. Το άνοιξε, το μύρισε και σχολίασε το άρωμα και τη γεύση του. Όταν τελείωσε η κουβέντα, ο Τζελετόπουλος είχε κερδίσει την αποκλειστικότητα των προϊόντων «Παυλίδη» στην Πάτρα.

. 1955 Εγκαίνια του νέου ιδιόκτητου καταστήματος
Εικόνες από τη ζωή του ζαχαροπλαστείου
Η ζαχαριέρα από το ζαχαροπλαστείο Παυλίδης

Μέχρι το τέλος της ζωής του μάλιστα, είχε μέσα στο πορτοφόλι του μια φωτογραφία της Ελένης Παυλίδη αναγνωρίζοντας την καθοριστική συμβολή της οικογένειας Παυλίδη στην επαγγελματική του εξέλιξη.

Η δουλειά μεγάλωσε και οι δυο αφιερώθηκαν στην οικογένειά τους και φυσικά στο τέταρτο παιδί τους, την επιχείρησή τους, η οποία πλέον είχε 15μελές προσωπικό.

Νίκος και Ασπασία Τζελετοπούλου, ιδρυτές και ιδιοκτήτες του ζαχαροπλαστείου 'ΠΑΥΛΙΔΗΣ' ( 1938-1988) στην Αγίου Νικολάου 26, Πάτρα.
Νικόλαος και Ασπασία Τζελετοπούλου

Το 1985 ο Νικόλαος Τζελετόπουλος προσβλήθηκε από καρκίνο και μέσα σε λίγους μήνες πέθανε.. Τα δύο αδέλφια, ο Χρήστος και ο Άγγελος, συνέχισαν μέχρι το 1989 οπότε η οικογένεια αποφάσισε να διακοπεί η λειτουργία του καταστήματος και να ενοικιαστεί ολόκληρο το ακίνητο.

 

Οδός Αγίου Νικολάου 26. Μπροστά από το θρυλικό Ζαχαροπλαστείο "Παυλίδης". Μάκης Καπατσώρης, Νίκος Τζελετόπουλος, Ασπασία Τζελετοπούλου και οι μικροί Γκόλφω και Χρήστος (στο τιμόνι). Σε κάποιο «κλικ» του φακού, εκεί στη δεκαετία του ΄70.

«Νοιώθω συγκινημένη και ταυτόχρονα ευλογημένη που αξιώθηκα αυτούς τους γονείς! Δυστυχώς τόσο οι γονείς μου όσο και τα δυο μου αδέλφια έχουν πεθάνει. Πιστεύω ότι οι νεκροί, όσο δεν τους ξεχνάμε, παραμένουν ζωντανοί» δηλώνει η Γκόλφω Τζελετοπούλου συνταξιούχος εκπαιδευτικός και μητέρα μιας κόρης της Σελήνης Ευθυμίου. Μπορεί πλέον να ζεί μεταξύ Αθηνών και Παπίγκου αλλά δεν ξεχνά ποτέ τη γενέτειρά της.

 

Γωγώ Παπαδάκου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight