Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Β. Μαραγκόπουλος: O γυρολόγος από τα Βραχνέικα που ίδρυσε μια από τις πιο γνωστές εταιρίες φανελοποιίας και πλεκτικής

Β. Μαραγκόπουλος: O γυρολόγος από τα Βρα...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

H ιστορία του γνωστού βιομήχανου

Σημαντική θέση στη βιομηχανική εξέλιξη γύρω στα 1920 κατέχει η κλωστοϋφαντουργία, περίοδο κατά την οποία δημιουργούνται εργοστάσια πλεκτικής και φανελοποιίας. Από τις πιο γνωστές εταιρείες είναι αυτή του Βασίλη Μαραγκόπουλου.

Όπως γράφει ο Νίκος Σαραφόπουλος στο «Ιστορικό Λεύκωμα Αχαϊκής Βιομηχανίας 1825 – 1975», γεννήθηκε το 1875 στα Βραχνέικα Πατρών. Ήταν το πέμπτο παιδί μιας φτωχής οικογένειας με 7 παιδιά. Ξεκίνησε από γυρολόγος, πουλώντας κουβαρίστρες και ψιλικά, για να αποκτήσει αργότερα ένα καροτσάκι πουλώντας επιπρόσθετα «ντρίλια και τσιτάκια» (φθηνά υφάσματα). Στη συνέχεια βρίσκει μόνιμο στέκι στην οδό Αγίου Ανδρέου και Πατρέως.

Η αρχή της επαγγελματικής του ανόδου γίνεται στα 1912 όταν αγοράζει υφάσματα που ήταν μέσα σε ένα βυθισμένο πλοίο. Ήταν όμως τυλιγμένα σε πισσόχαρτο και διατηρούνταν σε καλή κατάσταση.

Το 1919 δημιουργεί στα Βραχνέικα εργαστήριο με χειροκίνητες καλτσομηχανές και εν συνεχεία στην Πάτρα. Το επόμενο επιχειρηματικό του βήμα αφορούσε την εξαγορά του στριπτηρίου του Πέτρου Μπότσου.

Η καθοριστική κίνηση γίνεται το 1927, οπότε και ιδρύει την Ανώνυμη Εταιρεία Εμποροβιομηχανικών Επιχειρήσεων Β. Μαραγκόπουλου και του εργοστασίου φανελοποιίας και πλεκτικής, που βρισκόταν μεταξύ Κορίνθου και Μαιζώνος, πριν τη Σωσιπάτρου. Ανάμεσα στους συνεργάτες και συμβούλους ήταν και ο Νικόλαος Πετραλιάς, αδελφός του πατέρας της πρώην Υπουργού Φάνης Πάλλη – Πετραλιά.

Το εργοστάσιο το 1935 επεκτείνεται με τη δημιουργία κλωστηρίου βάμβακος και ο Μαραγκόπουλος αγοράζει το ομώνυμο οίκημα, στη συμβολή των οδών Αγίου Ανδρέου και Βότση (μετέπειτα ΑΡΕΝΑ). Σε αυτό στεγάζει τα γραφεία και το κεντρικό κατάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βασίλης Μαραγκόπουλος ανέπτυξε πλούσια κοινωνική δραστηριότητα. Έδωσε χρήματα για τη δημιουργία σχολείων στα Βραχνέικα , για την ανέγερση του 409 πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου, για τη διάνοιξη του δρόμου Κερπινή – Βραχνί κ.α.

Ανδριάντας του Βασίλη Μαραγκόπουλου μάλιστα βρίσκεται μέσα στο προαύλιο του 409 πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 17 Μαΐου 1953.

Πέθανε το 1944. Τη διαχείριση ανέλαβε ο γιος του Γιώργος με τη σημαντική συνεισφορά του Διευθυντή των εργοστασίων Ηλία Φωτόπουλου.

Η τελευταία επιχειρηματική κίνηση ήταν η εγκατάσταση των νέων κλωστηρίων στον Κόκκινο Μύλο τα οποία διέθεταν σύγχρονες μηχανές κι εξοπλισμό (1967 – 1971).

Στα τέλη της δεκαετία του ΄70 η έλλειψη προοπτικής και τα προβλήματα του κλάδου η βιομηχανία του Μαραγκόπουλου εξαγοράζεται από την «Σακαλίδης».

Νωρίτερα είχε σταματήσει η λειτουργία των εγκαταστάσεων στην Κορίνθου και Μαιζώνος, ενώ ξεκίνησε η τμηματική πώληση των κτιρίων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight