Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Θ. Σκυλακάκης στο thebest.gr: Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα κι όταν κάνει το σωστό, το μαγαρίζει

Θ. Σκυλακάκης στο thebest.gr: Ο  ΣΥΡΙΖΑ ...

Ο πρόεδρος της Δράσης μιλά απόψε στην Πάτρα

Ο πρόεδρος της Δράσης Θεόδωρος Σκυλακάκης έρχεται απόψε στην Πάτρα (στις 19.00) στο ξενοδοχείο «Αστήρ» για να μιλήσει σε εκδήλωση για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν επίσης οι Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, επιχειρηματίας, Αντιπρόεδρος της Δράσης και Πέτρος Μαντάς, επιχειρηματίας, Πρόεδρος ΣΕΒΙΠΑ (Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Πατρών).

Με αφορμή την κάθοδό του στην Πάτρα ο πρόεδρος της Δράσης, που συνεργάζεται με τη ΝΔ, παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο thebest.gr, στην οποία εξηγεί την πρόταση του για την έξοδο της χώρας από την κρίση, απαντά γιατί αποφάσισε να επενδύσει εν μέσω κρίσης, ξεκαθαρίζει ότι δεν δίνει σημασία στα όσα λέει ο ΟΟΣΑ, επιμένει για τη σύνθετη ονομασία των Σκοπίων, ενώ στο ερώτημα εάν έχει κάνει κάτι καλό κυβέρνηση, λέει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ακόμα κι όταν κάνει το σωστό προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί με τόσο προφανή μικροκομματικό τρόπο ώστε το μαγαρίζει κι αυτό…».

Επίσης απαντά εάν είναι υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο, αλλά και για το εάν θα είναι υποψήφιος στο Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Συνέντευξη στον Φάνη Βγενόπουλο

ΕΡ.: Κύριε πρόεδρε, έρχεστε στην Πάτρα για να μιλήσετε για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Μπορείτε συμπυκνωμένα, να μας περιγράψετε ποιο είναι το μείγμα πολιτικής που προτείνετε;

ΑΠ.: Εξωστρέφεια, επενδύσεις, παραγωγή, συνεργασία. Προπαντός χαμηλή φορολογία που πηγαίνει σε ένα κράτος που προτάσσει την αποτελεσματικότητα από την ψηφοθηρία, που λειτουργεί ηλεκτρονικά όπου μπορεί και που μετράει προσεκτικά και αξιολογεί κάθε ευρώ που ξοδεύει. Ένα κράτος που εισπράττει λιγότερα από τον πολίτη και κάνει περισσότερα γι’ αυτόν.

Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή σε σχέση με αυτό που εφαρμόζεται σήμερα.

ΕΡ.: Αποφασίσατε, εν μέσω κρίσης, να ασχοληθείτε με το επιχειρείν στον αγροτικό τομέα. Από αυτή την εμπειρία σας, τι μπορείτε να πείτε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα;

ΑΠ.: Να φοβούνται εκτός από τους καιρούς και τις ασθένειες και τους φορομπήχτες. Όταν ξεκίνησα το προϊόν που αποφασίσαμε να καλλιεργήσουμε, το κρίταμο, είχε -μεταποιημένο ΦΠΑ- 13%. Αυτό υπολογίσαμε στο business plan. Στη μέση της προσπάθειας μας το ανέβασαν στο 24%. Το ξεπεράσαμε αλλά μας στοίχισε στο ρυθμό ανάπτυξής μας. Από εκεί και πέρα το κλειδί μιας επιτυχημένης προσπάθειας πιστεύω ότι είναι η συνεργασία. Προπαντός στον πρωτογενή τομέα. Το επιχειρείν και στα αγροτικά προϊόντα και παντού δεν είναι μια μοναχική εγωιστική διαδρομή. Είναι μια προσπάθεια που πετυχαίνει μόνο με την δουλειά και τη συνεργασία των πολλών. Συνεταίρων και συνεργατών. Μέσα και έξω από την επιχείρηση.

ΕΡ.: Δηλώσατε πρόσφατα, ότι το νυν Μνημόνιο, είναι το πλέον αποτυχημένο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής. Όμως, πριν από μερικές ημέρες, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στην Αθήνα, δήλωσε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας δικαιώνονται και πως ο Αλέξης Τσίπρας, έσωσε τη χώρα από το χείλος του γκρεμού. Υπενθύμισε δε, πως κάποτε γινόταν συζήτηση για "Grexit", ενώ τώρα γίνεται συζήτηση μόνο για "Exit" της Ελλάδας από το μνημονιακό πρόγραμμα…

ΑΠ.: Παρέλειψε να πει ο κ. Γκουρία ότι πρώτα την έσπρωξε στον γκρεμό στη διάρκεια του εγκληματικού πρώτου εξαμήνου του 2015 με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα απάτη… Το είπε όμως ο κ. Ρέγκλινγκ που μίλησε πάλι για τα 86 δις που κόστισε ο Αλέξης Τσίπρας στον ελληνικό λαό. Έτσι έσπρωξε τη χώρα στο βάραθρο, την κράτησε μην πέσει την τελευταία στιγμή γιατί φοβήθηκε τι θα πάθαινε ο ίδιος στη διάρκεια της πτώσης και μετά έστειλε το λογαριασμό σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

ΕΡ.: Πως σχολιάζετε αυτές τις θέσεις του ΟΟΣΑ;

ΑΠ.: Δεν τους δίνω και τόσο μεγάλη σημασία. Οι διεθνείς δανειστές -και ο ΟΟΣΑ εκφράζει ασφαλώς πολιτικά τα δικά τους συμφέροντα, μια που η πλειοψηφία των κρατών μελών είναι ουσιαστικά δανειστές μας- προσπαθούν με διάφορους τρόπους να πείσουν τις αγορές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Οι αγορές όμως που βλέπουν την αποτυχία συνεχίζουν να τιμολογούν αρνητικά τα ελληνικά ομόλογα. Δυόμιση φορές πάνω από τα Πορτογαλικά.

Η Ελλάδα άλλωστε βγαίνει από ένα μνημόνιο με λεφτά, για να μπει σε ένα μνημόνιο χωρίς λεφτά, το «μνημόνιο χρέους» που μας ζητούν οι δανειστές. Αφού προηγουμένως οι του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν και δεσμεύτηκαν για μέτρα (συντάξεις κι αφορολόγητο) μετά το «τέλος» υποτίθεται του μνημονίου. Το γεγονός αυτό και η τραγική αποτυχία των προβλέψεων της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη το 2017 (η μισή απ’ όση προέβλεπαν), αποδεικνύουν αμάχητα την αποτυχία του μνημονίου Τσίπρα. Κι αυτό δεν αλλάζει ακόμα κι αν βγάλει ο ΟΟΣΑ χρυσόδετο τόμο με τη φωτογραφία του κ. Τσακαλώτου στο εξώφυλλο…

ΕΡ.: «Σημαία» της πολιτικής σας είναι η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και η ανάπτυξη στο 6-7%. Από τον πολιτικό σας λόγο, όμως, φαίνεται να απουσιάζει ο σχεδιασμός για τη θέση των εργαζομένων στη νέα κατάσταση που περιγράφετε. Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να αμείβονται με 400 -500 ευρώ, με ελαστικές σχέσεις εργασίας ή και ανασφάλιστοι;

ΑΠ.: Όσο η οικονομία σέρνεται και η ανεργία παραμένει σε εξωφρενικά ύψη καμία πολιτική στα εργασιακά δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα. Γιατί αν οι επιχειρήσεις δεν παράγουν και δεν εξάγουν δεν έχουν και μισθούς να πληρώσουν. Όλα τα άλλα είναι για τα μάτια του κόσμου. Αν η οικονομία πάει καλά, που θα πάει με μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, όλοι θα κερδίσουν και πρώτοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.

ΕΡ.: Είχατε δηλώσει παλιότερα πως «το 10% των δημοσίων υπαλλήλων, μετά από αξιολόγηση, θα πρέπει να απομακρυνθούν γιατί αλλιώς το κράτος δεν μπορεί να δουλέψει». Αυτή είναι και η εισήγησή σας προς τον πρόεδρο της ΝΔ, ως επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προσέλκυση επενδύσεων;

ΑΠ.: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων κι από την ώρα που θέσαμε τις δυνάμεις και τα στελέχη μας στη διάθεσή του αποδεχθήκαμε την συγκεκριμένη θέση, ως πολιτική της επόμενης κυβέρνησης. Η αξιολόγηση όμως είναι σε κάθε περίπτωση απαραίτητη, το ίδιο και τα κίνητρα, για να δουλέψει ο δημόσιος τομέας. Προφανώς όμως υπό τον περιορισμό της δέσμευσης που έχει αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΡ.: «Όλες οι συντάξεις πρέπει να πάνε στα 700 ευρώ» είχε δηλώσει παλιότερα, ο άλλοτε στενός σας συνεργάτης Στέφανος Μάνος. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

ΑΠ.: Όχι. Δεν είχα συμφωνήσει ούτε όταν το είχε πρωτοπεί και τώρα δεν βγαίνει και δημοσιονομικά ένα τέτοιο νούμερο. Η δική μου προσωπική άποψη για το ασφαλιστικό είναι σαφής. Πρέπει να πάμε σε ένα σύστημα σαν της Σουηδίας. Μια μικρή εθνική σύνταξη από τη γενική φορολογία η οποία -σε συνδυασμό και με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα- θα διασφαλίζει όσους έχουν ατυχήσει στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή και από εκεί και πέρα ένα σύστημα αυστηρά ανταποδοτικό, με την ευθύνη του κράτους και με βάση αποκλειστικά τις εισφορές. Ότι βάζεις στο σύστημα εσύ και ο εργοδότης σου μπαίνει στη μερίδα σου και όταν αποφασίσεις να πάρεις σύνταξη αυτή είναι το κεφάλαιο που συσσώρευσες τοκισμένο με ένα τόκο συνδεδεμένο με την ανάπτυξη της χώρας στο χρόνο που αποταμίευες. Όπως δηλαδή θα σου έδινε σύνταξη ένα αντίστοιχο ασφαλιστήριο. Ό,τι βάζεις παίρνεις. Είναι σύστημα δίκαιο, δίνει κίνητρο για να πληρώνεις εισφορές και αν είναι και συνταγματικά προστατευμένη η μερίδα σου, είναι και το πιο ασφαλές.

ΕΡ.: Στο ζήτημα του ονοματολογικού των Σκοπίων, ένα ζήτημα που γνωρίζετε ήδη από τη θητεία σας σε θέσεις ευθύνης, από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ταχθήκατε δημόσια υπέρ της σύνθετης ονομασίας, αναφέροντας πως «αυτή είναι πραγματικότητα, αυτή είναι η διπλωματικά εφικτή λύση». Η θέση σας όμως αυτή, ήταν εκτός «γραμμής» της ΝΔ. Νοιώθετε πολιτική «μοναξιά» μέσα στη ΝΔ;

ΑΠ.: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σήμερα η ωριμότητα από την πλευρά των Σκοπίων για να κάνουν τις ρήξεις με το πρόσφατο παρελθόν τους στα θέματα ταυτότητας, που είναι και η ουσία του προβλήματος. Κι όσο δεν αποποιούνται μια εχθρική έναντι της Ελλάδος ταυτότητα, που δεν ανταποκρίνεται καν στη δική τους ιστορική πραγματικότητα, αφού η πλειοψηφία είναι Σλάβοι, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί. Ακόμα κι αν βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος. Αυτή η άποψη νομίζω είναι κοινός τόπος, συνεπώς στη συνεργασία μας το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.

ΕΡ.: Σε άρθρο σας για το οργανωμένο έγκλημα, μεταξύ άλλων είχατε γράψει, πως «εμφανίστηκε ένα κόμμα που χρησιμοποιούσε στην πολιτική του δράση μεθόδους μπράβων που κατέληξαν και σε δολοφονίες», εννοώντας τη Χρυσή Αυγή. Κατά την άποψή σας η άνοδος της Χρυσής Αυγής  συνδυάζεται με τις πολιτικές σκληρής λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα;

ΑΠ.: Η οικονομική κρίση γεννά ακραίες καταστάσεις. Οι ακραίες αντιδράσεις και τα ακραία κόμματα όμως δεν έλυσαν ποτέ κανένα πρόβλημα. Αντίθετα σε άλλες εποχές -όπως στο μεσοπόλεμο- προκάλεσαν ανείπωτο πόνο και καταστροφή. Πόνο και καταστροφή πολύ μεγαλύτερο από την κρίση που τα γέννησε.

ΕΡ.: Τι απαντάτε, σε όσους πιστεύουν ότι η συνεργασία της «Δράσης» προσδίδει νεοφιλελεύθερο προφίλ στη ΝΔ και την απομακρύνει από τη βάση της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς;

ΑΠ.: Η καραμέλα του νεοφιλελευθερισμού έχει τόσο χρησιμοποιηθεί που έχουμε καταλήξει στις έρευνες της κοινής γνώμης (δείτε την τελευταία έρευνα της MRB για τη Διανέοσις με θέμα «τι πιστεύουν οι Έλληνες»), ο νεοφιλελευθερισμός να θεωρείται καλύτερο πράγμα από την αριστερά (41% με 35%!). Προσωπικά εγώ ήμουν πάντα φιλελεύθερος και αντλώ ικανοποίηση από την απαξίωση μιας ιδεολογίας που στηρίζεται στον ταξικό μίσος και το διχασμό της κοινωνίας, όπως αυτή που εφάρμοσε στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι για λόγους ιδεολογικής επικράτησης αλλά γιατί η ανάκαμψη της Ελλάδας μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από την κοινή πορεία και τα κοινά συμφέροντα μεταξύ ανθρώπων και κοινωνικών ομάδων.

ΕΡ.: Υπάρχει ένα μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση με το οποίο είστε σύμφωνος;

ΑΠ.: Ασφαλώς κάθε κυβέρνηση λαμβάνει και σωστά μέτρα, όπως στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ κάποια σε θέματα ατομικών δικαιωμάτων, αλλά και αλλού. Το πρόβλημα όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ακόμα κι όταν κάνει το σωστό προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί με τόσο προφανή μικροκομματικό τρόπο ώστε το μαγαρίζει κι αυτό…

ΕΡ.: Έχετε αποφασίσει εάν θα είστε υποψήφιος στις εθνικές εκλογές; Θα διεκδικήσετε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας;

ΑΠ.: Δεν έχω πάρει κάποια απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα. Άλλωστε είπαμε ότι θέτουμε τις δυνάμεις μας και τα στελέχη μας στη διάθεση της προσπάθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, οπότε μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να είναι μονομερής.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις