Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Υπάρχουν γυναίκες που έκρυψαν το παιδί τους στην ντουλάπα για να το γλιτώσουν! 15 με 20 Πατρινές καταφεύγουν κάθε μήνα στο Κέντρο ενδοοικογενειακή βίας

Υπάρχουν γυναίκες που έκρυψαν το παιδί τ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Μιλάει στο thebest.gr η Κοινωνική λειτουργός Σίσσυ Φλωροπούλου

Πατρινές γυναίκες που έφυγαν ένα βράδυ κρυφά με τα πόδια από το σπίτι τους για να γλιτώσουν την βία... Άλλες που έκρυψαν το παιδί τους στην ντουλάπα για να το σώσουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι... Αυτές είναι κάποιες μόνο από τις ιστορίες των 15-20 γυναικών της Πάτρας που επισκέπτονται κάθε μήνα το Συμβουλευτικό Κέντρο για γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Το κέντρο λειτουργεί στην Πάτρα από το 2012 παρέχει δωρεάν υπηρεσίες και στελεχώνεται από ειδικευµένο και κατάλληλα εκπαιδευµένο προσωπικό.

Η κοινωνική λειτουργός Σίσσυ Φλωροπούλου μιλώντας στο thebest.gr εξήγησε  ότι σκοπός του κέντρου είναι να κάνει τις γυναίκες που χρειάζονται βοήθεια να αισθανθούν ασφάλεια και να τις βοηθήσει να απεγκλωβιστούν από ενδοοικογενειακές καταστάσεις βίας δίνοντας τους τα απαραίτητα ερεθίσματα και εργαλεία. Φυσικά σημαντικό ρόλο παίζει η ιδιοσυγκρασία της κάθε γυναίκας.

Όπως μας ενημέρωσε, την πόρτα του Κέντρου περνούν κάθε μήνα 15 έως 20 γυναίκες από όλα τα κοινωνικά στρώματα και μορφωτικά επίπεδα. Το στερεότυπο ότι βία δέχεται η γυναίκα που δεν έχει μόρφωση ή οτιδήποτε άλλο, δεν υπάρχει. "Συναντάμε γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, από όλες τις γκάμες. Από 18 ετών μέχρι 72-74. Υπάρχουν περιπτώσεις ηλικιωμένων γυναικών που δέχονται βία και έρχονται να ζητήσουν βοήθεια ή να μάθουν τι μπορούν να κάνουν" ανέφερε η Σίσσυ Φλωροπούλου.

Οι ιστορίες των γυναικών που απευθύνονται στο Κέντρο καλύπτονται απόλυτα από το απόρρητο της συµβουλευτικής.  Όμως ξέρουμε ότι γυναίκες που έφυγαν με τα πόδια από τους σπίτι τους μία νύχτα και κρυφά από το σύζυγο για να γλιτώσουν, μένοντας προσωρινά σε κάποιο ξενώνα, γυναίκες που έκρυψαν το παιδί τους σε κάποια ντουλάπια προκειμένου να το γλιτώσουν από τη βίαιη συμπεριφορά του συζύγου τους... είναι μόνο κάποιες από τις σκληρές εικόνες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι του Κέντρου.

Το θετικό είναι ότι όλο και περισσότερες γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη και παίρνουν την απόφαση να μιλήσουν για το πρόβλημα τους και να το αντιμετωπίσουν.

ΘΥΜΑΤΑ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

To Συμβουλευτικό κέντρο είναι σε θέση να παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη σε θύµατα βίας λόγω φύλου, νοµική συµβουλευτική (οικογενειακό δίκαιο, βία, εργασία, άδεια παραµονής στη χώρα κ.ά.), νοµική βοήθεια αλλά και παραποµπή σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το Συµβουλευτικό Κέντρο Γυναικών λειτουργεί σε συνδυασµό µε: την πανελλαδικής εµβέλειας Τηλεφωνική Γραµµή SOS 15900 της ΓΓΙΦ που προσφέρει υπηρεσίες ενηµέρωσης και τηλεφωνικής συµβουλευτικής σε γυναίκες θύµατα βίας σε 24ωρη βάση, 365 ηµέρες το χρόνο µε αστική χρέωση  αλλά και με τα Συµβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ. Τέλος το κέντρο είναι σε επαφή και συνεργασία με τους Τους Ξενώνες Φιλοξενίας και τα Συµβουλευτικά Κέντρα των ∆ήµων.

Στο χώρο απευθύνονται γυναίκες που υφίστανται βία (ενδοοικογενειακή, σεξουαλική παρενόχληση, βιασµό, εµπορία και trafficking)  αλλά και γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (µετανάστριες, αιτούσες άσυλο, γυναίκες µε αναπηρία, µονογονείς κ.ά.).

Στο Συμβουλευτικό Κέντρο καταφεύγουν ακόμα και άνεργες γυναίκες καθώς και γυναίκες που επιθυµούν να δηµιουργήσουν μία επιχείρηση.

Το Συµβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας βρίσκεται στην  Κανακάρη 101β

Τηλ.: / Fax: 2610 620059

E-mail: [email protected]

Οι υπηρεσίες παρέχονται εργάσιµες ηµέρες και ώρες, κατόπιν ραντεβού

Για πληροφορίες σχετικά µε τη λειτουργία Συµβουλευτικών Κέντρων σε άλλες πόλεις απευθυνθείτε στο www.isotita.gr.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις