Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος Πόλεμος στην Ουκρανία Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα Πανελλήνιες 2022 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Φλαμπουράρης: «Το στοίχημα που έχουμε, σαν κυβέρνηση της Αριστεράς, είναι να κερδίσουμε μαζί»

Φλαμπουράρης: «Το στοίχημα που έχουμε, σ...

Άκρως πολιτική η ομιλία του υπουργού Επικρατείας στο συνέδριο

Μια άκρως πολιτική ομιλία έκανε κατά τη διάρκεια του αναπτυξιακού συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας που διεξάγεται στην Πάτρα, ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Αλέκος Φλαμπουράρης. Διερωτήθηκε αρχικά εάν οι όροι ανάπτυξης, επενδύσεις, επιχειρηματικότητα κ.α. ταιριάζουν σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς και κατά πόσο πρέπει ή όχι να της βγάλουν οι Αριστεροί από το λεξιλόγιό τους.

Τα «δώρα» Χαρίτση: Ανακαινίζεται ο «Λαδόπουλος», δημιουργείται νέο διοικητήριο της Περιφέρειας

«Εάν προσχωρήσουμε σε αυτή την επιλογή στις συγκεκριμένες συνθήκες θα πρέπει να προβληματιστούμε ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Αριστεράς. Θα ακυρώναμε τα λαϊκά στρώματα εάν το κάναμε. Χρειαζόμαστε και μεγάλες επενδύσεις αλλά επιδιώκουμε αυτές να γίνουν όχι μόνο από ξένα κεφάλαια ή μόνο από ιδιώτες αλλά και από δημόσια κεφάλαια. Χρειαζόμαστε άμεσα τέτοιες επενδύσεις για νέες θέσεις εργασίας και τη δυνατότητα αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου υπέρ των αδύναμων και μικρομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Απαιτείται εφαρμογή της διαφάνειας, υγιείς εργασιακές σχέσεις, ευγενής άμιλλα όλων των παραγόντων για τις ιδιωτικές επενδύσεις ώστε να λειτουργήσουν υπέρ των εργαζομένων και του λαού.

Δημήτρης Παπαδημητρίου: «Εντυπωσιακή η αύξηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας»

Πρέπει να πετύχουμε την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του δημόσιου τομέα», επισήμανε ο κ. Φλαμπουράρης.

Ωστόσο ο υπουργός Επικρατείας παραδέχθηκε ότι αυτό που παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση, δεν είναι εύκολο να το ανατρέψει. «Απαιτείται ένας νέος οδικός χάρτης, αυτός της δίκαιης ανάπτυξης. Ένας οδικός χάρτης ο οποίος μεταξύ άλλων, θα δίνει τη δυνατότητα στις χρήσιμες επενδύσεις να γίνουν γρήγορα σε συνδυασμό με το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τη δημόσια περιουσία.

Περιφερειακό Συνέδριο - Αν. Ξανθός: Έχουν δρομολογηθεί οι προσλήψεις 1.500 μόνιμων γιατρών

Με τοποθέτηση για τους όρους που λειτουργεί η οικονομία και η ανάπτυξη μέσα από το πρίσμα της παγκοσμιοποίησης και τον ρόλο της Αριστεράς μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησε την ομιλία του στο 9ο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Φλαμπουράρης έθεσε το ρητορικό ερώτημα εάν έχει ρόλο να διαδραματίσει η Αριστερά, σημειώνοντας πως η απάντηση είναι εύκολη και έρχεται αυθόρμητα.

Σκουρλέτης: Στο τέλος της 4ετίας οι εθνικές εκλογές - Ξεχωριστά αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές - ΗΧΗΤΙΚΟ

«Ουσιαστικά αυτή η επιλογή ακυρώνει το ρόλο της Αριστεράς, αφήνοντας τα αδύναμα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα χωρίς πολιτική εκπροσώπηση» είπε για να συμπληρώσει με νόημα: «η άλλη επιλογή είναι να προσπαθήσουμε να εισχωρήσουν μετά από δική μας επιμονή, μέσα από ισχυρούς κοινωνικούς αγώνες και εναλλακτικές προτάσεις, στοιχεία που μπορεί να διαφοροποιούν το περιεχόμενο τους προς το καλύτερο».

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως είναι απαραίτητη προϋπόθεση «η αναστήλωση του ετοιμόρροπου οικοδομήματος που μας παραδόθηκε» και πρόσθεσε πως «είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών δεικτών καθώς και τους δείκτες της ανεργίας, της φτώχειας, της πείνας ώστε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας να ανακτήσουν το δικαίωμα σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής».

«Αυτή η προσπάθεια είναι ένα βήμα που εξυπηρετεί τη στρατηγική μας επιλογή, αυτή που παραδοσιακά ονομάζουμε "σοσιαλιστικό μετασχηματισμό", δηλαδή ότι μεταξύ άλλων προσπαθούμε για τη μεγαλύτερη δυνατή αναδιανομή των παραγόμενων αγαθών οικονομικών και όχι μόνον» συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε πως η οικονομία της χώρας θα πρέπει να οργανωθεί σε σταθερή βάση. «Το στοίχημα που έχουμε, σαν κυβέρνηση της Αριστεράς, είναι να κερδίσουμε μαζί» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φλαμπουράρης. «Εφόσον αποκτήσει αυτά τα χαρακτηριστικά η οικονομία και ένα μέρος του παραγόμενου πλούτου να αναδιανέμεται στους πολλούς, οι έννοιες "ανάπτυξη", "επένδυση" και "παραγωγική ανασυγκρότηση", αποκτούν περιεχόμενο και σηματοδοτούν μία ποιοτική αλλαγή».

«Η απάντηση με τα νέα σύγχρονα εργαλεία και τις νέες τεχνολογίες θα πρέπει να βρίσκεται στην αναζήτηση του διαφορετικού "μοντέλου ανάπτυξης", το οποίο αργά αλλά σταθερά πρέπει να οικοδομούμε σε κάθε βήμα και κάθε ενέργεια να απαντάει στο στρατηγικό ερώτημα, "αν δηλαδή στοχεύει στην αναδιανομή, αν μεροληπτεί υπέρ των πολλών". Αν δηλαδή εντάσσεται στη "δίκαιη ανάπτυξη". Η επιτυχία του πλαισίου που μόλις σας περιέγραψα επιβάλλει την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από επενδυτικά προγράμματα στα οποία έχουν συμμετοχή ο Δημόσιος, ο κοινωνικός και ο ιδιωτικός τομέας» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης τόνισε την ανάγκη να κυριαρχεί η διαφάνεια, η εφαρμογή των νόμων και των κανόνων, οι υγιείς εργασιακές σχέσεις, η ευγενής άμιλλα όλων των παραγόντων, ώστε μέσα από αυτή τη λειτουργία να καθίστανται παραγωγικός και αξιόπιστος ώστε να λειτουργεί υπέρ των ίδιων των εργαζόμενων αλλά και του ελληνικού λαού.

Η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του δημοσίου τομέα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή του κλίματος, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Επικράτειας.

Ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε πως η κυβέρνηση ενισχύει τη δυνατότητα του ιδιωτικού τομέα να επενδύει στη χώρα με όρους που κυριαρχεί ο υγιής ανταγωνισμός. Έκανε λόγο επίσης για τη δημιουργία σταθερού φορολογικού συστήματος για τη διαφάνεια στις σχέσεις με το Δημόσιο και τη συνεχή προσπάθεια για τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Ο υπουργός Επικράτειας είπε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αποφασιστικά και αποτελεσματικά τη διαφθορά. «Φαινόμενα όπως θαλασσοδάνεια σε επιχειρήσεις των ΜΜΕ, του λιανικού εμπορίου (όπως "Μαρινόπουλος" και πολλών άλλων), αλλά και στον βιομηχανικό κλάδο, όπως Λιπάσματα Καβάλας, ΕΝ.ΚΛΩ., Ναυπηγεία και πολλές άλλες βιομηχανίες που έκλεισαν με οδυνηρά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους τους προμηθευτές και όχι τους επιχειρηματίες που είχαν φροντίσει να εξασφαλιστούν μέσα από οφ σορ (υπεράκτιες) εταιρείες ή με μετρητά και ακίνητα στο εξωτερικό» υπογράμμισε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Δυστυχώς αυτό που παραλάβαμε και προσπαθούμε να ανατρέψουμε δεν είναι μια εύκολη διαδικασία» είπε ο υπουργός Επικράτειας και συμπλήρωσε: «Ο νέος οδικός χάρτης για τη δίκαιη ανάπτυξη απαιτεί πρωτίστως νομοθετήματα απλά, εύληπτα και σταθερά, τα οποία θα κατατείνουν στη σύνθεση των επιμέρους εμπλεκομένων λειτουργιών και διαδικασιών και παράλληλα θα διευκολύνουν τη δίκαιη στάθμιση των αγαθών από τους αρμοδίους. Σ' αυτό το νομικό αλλά και πραγματικό περιβάλλον, η Δικαιοσύνη προφανώς θα κινείται γρηγορότερα και με ασφάλεια δικαίου, το ίδιο και οι δημόσιες υπηρεσίες».

Καταλήγοντας ο Αλέκος Φλαμπουράρης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν απλά λογικά βήματα. «Λειτουργία ισόρροπη προς κάθε κατεύθυνση. Τούτο, όμως, απαιτεί από όλους μας να γίνουμε - από "φανατικοί" του επιμέρους ρόλου μας - επιτελικοί, ευέλικτοι και δημιουργικοί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις