Γυμνοί περιφέρουν τα γεννητικά τους όργανα, αναπαριστώντας ένα διονυσιακό όργιο
Πρόσωπο των ημερών με συγκέντρωση απείρων πυρών ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιαν Φαμπρ, εκ Βελγίου ορμώμενος, ο οποίος παρουσάζει τη δική του πειραματική παράσταση Mount Olympus, γνωστή και ως τα «Παλλόμενα Πέη» στο φετινό φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στις 9 και 10 Ιουλίου, που σύμφωνα με τον ίδιο, θα μετονομαστεί σε Διεθνές.
Το Mount Olympus, είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχαν αυτή 27 ερμηνευτές, οι οποίοι ενσάρκωναν Ολύμπιους θεούς, ημίθεους, θνητούς, τέρατα και ήρωες τραγωδιών, από τον Οιδίποδα ως τη Μήδεια, σε μια κοινή συνάντηση επί σκηνής, όπου, γυμνοί περιέφεραν τα γεννητικά τους όργανα, αναπαριστώντας ένα διονυσιακό όργιο.
Ο Βέλγος καλλιτέχνης έχει προκαλέσει σωστή θύελλα, τόσο με τη συγκεκριμένη παράσταση, που είναι το προκλητικότερο work in progress της καριέρας του, όσο και για το γεγονός ότι καταργεί την ελληνική παρουσία από την μεγαλύτερη καλλιτεχνική ελληνική διοργάνωση και προκρίνει κατά σύστημα τη βελγική.

Ο Γιαν Φαμπρ γεννήθηκε στο Βέλγιο το 1958, έκανε σπουδές στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην πόλη Ανβέρ του Βελγίου και από το 1976 εγκατέλειψε την τέχνη για τις καλλιτεχνικές παραστάσεις. Ξεκίνησε κάνοντας γλυπτική με βάση τα κολεόπτερα με περίεργες μορφές που θυμίζουν εικόνες του μεσαίωνα. Διακόσμησε το ταβάνι μιας αίθουσας του Βασιλικού Παλατιού των Βρυξελλών, μετά από αίτημα της βασίλισσας Πάολα. Για τη διακόσμηση χρησιμοποιεί εκατομμύρια σκελετούς σκαραβαίων για να καλύψει το ταβάνι. Το αποτέλεσμα θεωρήθηκε έργο τέχνης στο Βέλγιο, πήρε την ονομασία « Heaven of Delight », ένα μωσαϊκό από χρώματα μπλε και πράσινο, φωτεινό και μεταλλασσόμενο.
Ο Γιαν Φαμπρ είναι καλλιτέχνης με διεθνές όνομα και εκθέτει τα έργα του σε όλο τον κόσμο. Στην Biennale της Βενετίας, στην la Dokumenta του Kassel, στο Stedelijk Museum του Αμστερνταμ, στο Museum of Contemporary Art της Γάνδης, στο Musée Pecci του Prato, στο Kunstverein του Αννόβερο αλλά και στο Ελσίνκι, στην Λισαβόνα, την Βαρσοβία, την Φραγκφούρτη, το Μόναχο και τη Βουδαπέστη.



Ο σάλος που έχει ξεσπάσει γύρω από την παράσταση με τα ...παλλόμενα πέη, μας θυμίζει μια άλλη παράσταση που είχε σηκώσει σάλο στην Πάτρα- Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006 και την φέρνει σήμερα στην ...πρωτοπορία του γυμνού επί σκηνής.
Ο λόγος για την παράσταση Ηρακλής με την υπογραφή του ταλαντούχου σκηνοθέτη Νίκου Μαστοράκη και τους γυμνούς άνδρες στο μεγαλύτερο μέρος της παράστασης, οι οποίοι επισης περιέφεραν τα πέη του και οι οποίοι απέδιδαν με αλληγορικό τόρπο τους μύθους του Ηρακλή, προκαλώντας και τα ...μάτια μας αλλά και τα ήθη.
Παρά την τρέλα των αντιδράσεων, στο τέλος όσοι την είδαν έκαναν λόγο για μια εξαιρετική παράσταση. Δείτε φωτό και θα ...θυμηθείτε.





Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr










