Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη Πατρινό Καρναβάλι 2026
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο Ιάσονας Φωτήλας για τη επέτειο Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Ο Ιάσονας Φωτήλας για τη επέτειο Διακήρυ...

Ήρθε ως αποτέλεσμα της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Δήλωση του Ιάσονα Φωτήλα, βουλευτή Αχαΐας και υπεύθυνος Δημόσιας Τάξης και Πολιτικής Προστασίας του Ποταμιού, για την 67η επέτειο από την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου:

 

«Συμπληρώνονται σήμερα 67 χρόνια από την  Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η διακήρυξη παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Δεκεμβρίου του 1948 στο Παρίσι. Ήρθε ως αποτέλεσμα της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της δημιουργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε).

 

Η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε από τότε να μην ξανασυμβούν ποτέ στο μέλλον αντίστοιχες αγριότητες συντάσσοντας ένα κείμενο που με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο θα διασφαλίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης υπόστασης σε όλο τον κόσμο.

 

Σήμερα, 67 χρόνια μετά την υιοθέτηση της Διακήρυξης, αν και έχει υπάρξει σαφής πρόοδος στην υιοθέτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αρκετές χώρες του κόσμου, η παραβίασή τους συνεχίζεται. Ο φονικός πόλεμος στη Συρία με τους χιλιάδες νεκρούς και τα εκατομμύρια των προσφύγων, οι συγκρούσεις όπου γης,  αλλά και η καταπίεση ατόμων και κοινωνικών ομάδων μέσα στα σύγχρονα κράτη αποδεικνύει ότι ο αγώνας υπέρ της υπεράσπισης ακόμα και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων είναι συνεχής.

 

Επέλεξα σήμερα να αναφερθώ στον Γκάο Τζίσενγκ (Gao Zhisheng),  Κινέζο δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χριστιανός, σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών και γεννημένος σε απόλυτη φτώχεια, ο Γκάο ξεπέρασε απίστευτα εμπόδια για να γίνει ένας από τους κορυφαίους δικηγόρους της Κίνας.

 

Αποκαλείται σήμερα ως η «συνείδηση της Κίνας». Στα μάτια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος όμως, η επιθυμία του για δικαιοσύνη ξεπέρασε τα επιτρεπόμενα όρια. Αφότου μίλησε ανοιχτά για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του, ο Γκάο φυλακίστηκε στην απομόνωση και βασανίστηκε για 5 χρόνια. Η γυναίκα και τα παιδιά του τέθηκαν επίσης υπό κράτηση από τη μυστική αστυνομία της Κίνας.

 

Σήμερα βρίσκεται σε κατ’οίκον περιορισμό προσπαθώντας να αναρρώσει από τα ψυχικά και σωματικά τραύματα. Ο ίδιος λέει:

 

"Ο δρόμος μου είναι στρωμένος με αγκάθια και παγίδες. Είναι βαμμένος με το αίμα και τα δάκρυα αυτών που τον βάδισαν πριν από εμένα..."

 

Μπορείτε να δείτε στον πιο κάτω σύνδεσμο σύντομη ταινία αφιερωμένη στην ιστορία του. Προβλήθηκε στο 17ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλλονίκης τον Μάρτιο του 2015».

http://www.transcendingfearfilm.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις