Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Οι «όμηροι» των φυλακών Αγίου Στεφάνου – Γιατί δεν αποφυλακίζονται ενώ έχουν εκτίσει την ποινή τους

Πάτρα: Οι «όμηροι» των φυλακών Αγίου Στε...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Περίπου 55 – 60 αλλοδαποί παραμένουν στη φυλακή ως "φιλοξενούμενοι"

Έχουν εκτίσει την ποινή τους αλλά δεν μπορούν να αποφυλακιστούν και παραμένουν κρατούμενοι χωρίς να αλλάξει τίποτα. Περίπου 55 έως 60 αλλοδαποί που δεν μπορούν να απελαθούν λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων παραμένουν κρατούμενοι στις  φυλακές Αγίου Στεφάνου υπό το καθεστώς του «φιλοξενούμενου», ωστόσο όπως επισημαίνει στο thebest.gr o Πρόεδρος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Κωνσταντίνος Παπούλιας, επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα γι΄αυτούς καθώς παραμένουν στον θάλαμο που  ήταν και πριν και όχι σε κάποιο άλλο ειδικό χώρο.

Όπως εξηγεί οι αλλοδαποί αυτοί σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση αφού εκτίσουν την ποινή τους πρέπει να απελαθούν, ωστόσο εκεί υπάρχει η δυσκολία μέχρι να βρεθούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα . Αν σε διάστημα 18 μηνών δεν έχουν βρεθεί τα χαρτιά μόνο τότε αφήνονται ελεύθεροι. Όπως αναφέρει ο κ. Παπούλιας το ζήτημα μπορεί να λυθεί είτε ε την απαλοιφή της απέλασης από την απόφαση ή με την έναρξη της διαδικασίας για την εύρεση των ταξιδιωτικών εγγράφων, 18 μήνες πριν ολοκληρώσουν την ποινή τους.

Η παρουσία των «φιλοξενούμενων» αλλοδαπών στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου «δημιουργεί εντάσεις και μεταξύ τους και με σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ενώ υπάρχουν επιπτώσεις στη λειτουργικότητά της» δηλώνει ο κ. Παπούλιας και ως παράδειγμα φέρνει την πρόσφατη απόπειρα  επίθεσης αλλοδαπού που ανήκει σε αυτή την κατηγορία σε σωφρονιστικό υπάλληλο, καθώς «στον θάλαμο που κρατείται θα προστίθετο ένα ακόμα άτομο».

Άλλωστε είναι γνωστό ότι η φυλακή «σκάει» από τον μεγάλο αριθμό κρατουμένων. «Σε θαλάμους των των 25 τ.μ.  κρατούνται 7, 8 ακόμα και 9 άτομα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν κρεβάτια για όλους με αποτέλεσμα κάποιοι να χρειαστεί να κοιμηθούν στο πάτωμα. Από την άλλη στα κελιά που είναι για ένας έως δύο άτομα , υπάρχουν κάποιες φορές τρεις κρατούμενοι , ενώ σε αντίθεση με τους θαλάμους, υπάρχει μια τουαλέτα σε κοινή θέα και βλέπεις τους κρατούμενες με σεντόνια ή άλλους τρόπους να καλυφθούν. Είναι πραγματικά άσχημο» περιγράφει ο Κωνσταντίνος Παπούλιας.

Την ίδια ώρα το προσωπικό στη φύλαξη των κρατουμένων που αριθμεί περίπου 50 άτομα είναι το μισό από το απαιτούμενο με αποτέλεσμα τα ρεπό να βγαίνουν δύσκολα και να υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας, όπως αναφέρεται. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων τα τελευταία τρία χρόνια τους οφείλονται κατά προσέγγιση 4.000 ρεπό. «Το προσωπικό είναι κουρασμένο και λόγω των συνταξιοδοτήσεων είναι μειωμένο. Η μόνη ενίσχυση από το 2011 έγινε πρόσφατα μέσω κινητικότητας όπου ήρθαν 6 άτομα».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πάτρα: Αποπειράθηκε να χτυπήσει τον σωφρονιστικό υπάλληλο - "Άναψαν" τα αίματα στον Άγιο Στέφανο

 

Πάτρα: 50 φύλακες για 800 κρατούμενους-«Κινδυνεύουμε να μη γυρίσουμε σπίτι μας» λέει o Πρόεδρος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις