Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Τεράστιες ουρές στα εξωτερικά ιατρεία του Πανεπιστημιακου Νοσοκομείου και μαθήματα ανθρωπιάς από το προσωπικό

Πάτρα: Τεράστιες ουρές στα εξωτερικά ιατ...

Τι συμβαίνει στο νοσοκομείο μια καθημερινή

Εκατοντάδες άνθρωποι στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ζητώντας ένα ραντεβού, ή αναμένοντας για την θεραπεία τους περιμένοντας ατελείωτες ώρες, αποτελεί καθημερινό φαινόμενο το οποίο δεν εκπλήσσει πια τους γιατρούς και το ίδιο το σύστημα.

Οπως αναφέρει δημοσίευση του onmed.gr "μία βόλτα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου Πατρών ένα Δευτεριάτικο πρωινό για προσωπικό περιστατικό, δείχνει ανάγλυφα την κατάσταση και ότι όλα αυτά που γράφουμε καθημερινά από το βήμα αυτό, ωχριούν μπροστά στην πραγματικότητα.

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου Πατρών, είναι ένα αξιοσέβαστο νοσηλευτήριο, με εξαιρετικά δυναμικό επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επιπλέον, το πιο σημαντικό, είναι ο τεράστιος όγκος που εξυπηρετεί το νοσοκομείο, περίπου ένα εκατ. ανθρώπους, δηλαδή όλη σχεδόν την Πελοπόννησο, αλλά και τα Ιόνια νησιά, συν τα έκτακτα περιστατικά.

Οι γιατροί δίνουν αγώνα ζωής σε όλες τις Κλινικές και τα εξωτερικά ιατρεία, ωστόσο εκ των πραγμάτων, οι Κλινικές που είναι πιο επιβαρυμένες λόγω της φύσης τους το ίδιο και τα σχετικά εξωτερικά ιατρεία, είναι η Αιματολογική, και οι μονάδες Μεταμόσχευσης και Μεσογειακής Αναιμίας.

Στα εξωτερικά ιατρεία στο Αιματολογικό τμήμα υπάρχουν μόνο δύο γιατροί που βλέπουν καθημερινά 45 περιστατικά, ενώ στην Αιματολογική Κλινική υπηρετούν 3 γιατροί, και από ένας στις μονάδες Μεταμόσχευσης και Μεσογειακής Αναιμίας. Όποιος συνταξιοδοτείται, ή αποχωρεί δεν αντικαθίσταται, σύμφωνα άλλωστε με τον σχρτικό νόμο για τις προσλήψεις.

Ο τεράστιος όγκος των περιστατικών, η πολυπλοκότητα της συνταγογράφησης καθώς και τα περιστατικά που χρήζουν άμεσης παρέμβασης, όπως χημειοθεραπείες και μεταμοσχευμένοι, κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση. Παρόλα αυτά, θεωρούμε τον εαυτό μας τυχερό, που αντί για 5 με 7 ώρες που είναι ο μέσος όρος αναμονής για τα εξωτερικά ιατρεία,όπως έχει πει ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, εμείς αναμέναμε μόλις 4 ώρες με κλεισμένο ραντεβού βεβαίως εδώ και ένα μήνα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας κ. Ανάργυρος Συμεωνίδης στο Αιματολογικό τμήμα της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, δίνει αγώνα δρόμου καθημερινά για να προλάβει τα περιστατικά. Το πιο εύκολο γι αυτόν, θα ήταν να βρίσκεται στο πανεπιστήμιο και να απολαμβάνει καθημερινά το ήρεμο περιβάλλον της ερευνητικής του δραστηριότητας. Όμως όχι! Το γεγονός ότι ξεκίνησε από το 1986 – μας δείχνει μάλιστα τον πρώτο φάκελο που έχει στα χέρια του- και έστησε την Κλινική, το γεγονός ότι πονάει το νοσοκομείο και τους ασθενείς δεν τον αφήνουν να ησυχάσει και δύο φορές την εβδομάδα βρίσκεται στο Ρίο από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Φυσικά δεν πρόκειται να ακούσετε τον αναπληρωτή καθηγητή να κομπάζει για τα επιστημονικά επιτεύγματα των επιστημόνων, για το γεγονός ότι το νοσοκομείο εμφανίζει τις λιγότερες λοιμώξεις σχεδόν σε όλη την χώρα, ή πως αντιμετωπίζονται και σώζονται τα περιστατικά, αλλά θα τον ακούσετε να στηλιτεύει την μνημονιακή πολιτική, που στερεί αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό από τα νοσοκομεία για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Ο κ. Συμενωνίδης όπως οι περισσότεροι γιατροί του ΕΣΥ, δεν ξεπετάνε τον ασθενή τους, ασχολούνται μαζί του, συζητούν παρά τις τεράστιες ουρές απέξω, τους αντιμετωπίζουν ανθρώπινα και όχι ανθρωπόμορφα. Ο κ. Συμεωνίδης και πολλοί άξιοι συνάδελφοί του δεν τσιγκουνεύονται να μοιράσουν απλόχερα την γνώση και την εμπειρία τους στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Μπορεί το μνημόνιο να στέρησε πολλά από την χώρα, την ανθρωπιά όμως και την αλληλεγγύη δεν πρόκειται να την στερήσει. Είναι και αυτό ένα case study που μακάρι να εξετάσουν προσεκτικά οι επικφαλής της τρόικας για το δικό τους καλό και είναι κάτι που δεν πρόκειται να περικόψουν ποτέ από την Ελλάδα".




Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις