Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Άγγελος Τσιγκρής: «Σε απόγνωση ο αγροτικός κόσμος από τη φορολογική λαίλαπα…»

Άγγελος Τσιγκρής: «Σε απόγνωση ο αγροτικ...

Με αφορμή τη σημερινή πανπελοποννησιακή αγροτική κινητοποίηση

Με αφορμή τη σημερινή πανπελοποννησιακή αγροτική κινητοποίηση στο Αίγιο για τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που οδηγούν σε απαξίωση το αγροτικό εισόδημα, ο Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση, λόγω των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο της παραγωγικής του διαδικασίας, όπως:

 

·        Το κόστος της αγροτικής παραγωγής, που έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

 

·        Την αύξηση στο αγροτικό ρεύμα, που δεν έχει προηγούμενο.

 

·        Τις αυξήσεις στα καύσιμα, που επιβαρύνουν δυσβάσταχτα το κόστος της αγροτικής παραγωγής.

 

·        Τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, που έχουν φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ.

 

·        Τη μείωση των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς, που καθιστά την επιβίωση του μέσου αγρότη σχεδόν αδύνατη.

 

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τώρα καλούνται να κρατούν βιβλία εσόδων-εξόδων, να κόβουν αποδείξεις και να πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ασφαλή διέξοδο για τη χώρα, με την αύξηση του παραγόμενου πλούτου και της απασχόλησης.

Αναγκαία προϋπόθεση, ωστόσο, είναι η ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου για την αγροτική παραγωγή και την ανάπτυξη, καθώς και η συμμετοχή και αξιοποίηση δημιουργικών ανθρώπων για την επίτευξη των στόχων που τίθενται.

 

Η αύξηση της παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του είναι βασικές προϋποθέσεις για να καταστούν βιώσιμες οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην πατρίδα μας.

 

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεων αυτών βασίζεται κατ' αρχήν στην υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος (λάδι, κρασί, ζωοτροφές, κρέας, εσπεριδοειδή και χυμός πορτοκαλιού), και σε επιμέρους καλές πρακτικές που αποτελούν την ειδοποιό διαφορά στο τελικό τους προϊόν.

Οι καλές πρακτικές σχετίζονται με:

 

1.     Την ψυχρή έκθλιψη του ελαιοκάρπου, ολοκληρωμένης ή βιολογικής παραγωγής, για παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας,

 

2.     Την αξιοποίηση τοπικών ενδημικών ποικιλιών αμπέλου για την παραγωγή οίνου, αντίστοιχων ποιοτικών χαρακτηριστικών,

 

3.     Την εφαρμογή καινοτόμων πτηνο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων χωρίς κόστος αδειοδότησης,

 

4.     Την αξιοποίηση τεχνογνωσίας στη χυμοποίηση πορτοκαλιών, για την εξάλειψη του παράγοντα πίκρισης του χυμού.

Η γνώση που γεννά την καινοτομία απουσιάζει σήμερα από τις κρατικές προτεραιότητες, λόγω εγγενών αδυναμιών.

 

Είναι, πλέον, απαραίτητο να επενδύσουμε στη γεωργική εκπαίδευση, προτάσσοντας την αναγκαιότητα της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας στο γεωργικό τομέα.

Το αξίζουν οι αγρότες και μπορούμε να τα καταφέρουμε…»._

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις