Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος Πόλεμος στην Ουκρανία Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα Πανελλήνιες 2022 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Μαγαζάκι» δημιουργίας θέσεων στην εκπαίδευση, με την κατασκευή αχρείαστων τμημάτων και μαθητές-φαντάσματα και στη Δυτική Ελλάδα

«Μαγαζάκι» δημιουργίας θέσεων στην εκπαί...

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί τοποθετούνταν σε Επαγγελματικά Λύκεια και Επαγγελματικές Σχολές για να καλύψουν τις «ανάγκες» αόρατων μαθητών

Νέο σκάνδαλο αυτή τη φορά στο χώρο της παιδείας. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί τοποθετούνταν σε Επαγγελματικά Λύκεια και Επαγγελματικές Σχολές για να καλύψουν τις «ανάγκες»  μαθητών- μαϊμούδων, καθώς γίνονταν πολλαπλές εγγραφές των ίδιων μαθητών σε διαφορετικές ειδικότητες ή και σε διαφορετικά Επαγγελματικά Λύκεια, ενώ υπήρχαν μετανάστες μαθητές «φαντάσματα» οι οποίοι προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια εγγράφονταν στα ΕΠΑΛ, προσκομίζοντας πλαστά πιστοποιητικά, αλλά δεν παρακολουθούσαν τα μαθήματα.

Αποτέλεσμα είναι μια  «μαύρη τρύπα» 400 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή περίπου όσα έκοψε η τρόικα από την εκπαίδευση στο πλαίσιο του πακέτου των νέων μέτρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει η εφημερίδα “Ημερησία” δείχνουν ότι:

Κατά την περσινή σχολική χρονιά (2011-2012), στα 389 Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας (δεν συμπεριλαμβάνεται η Σιβιτανίδειος Σχολή) φοίτησαν συνολικά 87.352 μαθητές οι οποίοι «μοιράστηκαν» σε 5.845 τμήματα. Κατά μέσο όρο, κάθε τμήμα αποτελούνταν από 14,9 μαθητές. Ο κατώτερος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι 10,5 (στην περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου) και ο ανώτερος 15,5 (στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη).

Την ίδια ώρα, στα ΕΠΑΛ δίδαξαν πέρυσι συνολικά 13.823 εκπαιδευτικοί εκ των οποίων οι 12.736 είναι μόνιμοι και οι 1.091 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι. Κατά μέσο όρο, δηλαδή, σε έναν εκπαιδευτικό αναλογούν 6,3 μαθητές. Η αναλογία είναι ακόμη καλύτερη (1 εκπαιδευτικός/ 4,7 μαθητές) στα ΕΠΑΛ της Ηπείρου, ενώ «χειρότερη» στην Αττική (1 εκπαιδευτικός / 7,1 μαθητές).

Η εικόνα δεν διαφοροποιείται σημαντικά στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ). Με βάση τα στοιχεία που αφορούν στην περσινή σχολική χρονιά (2011- 2012), υπάρχουν 106 ΕΠΑΣ στη χώρα με 12.115 μαθητές και 2.191 εκπαιδευτικούς (αναλογία: 1 εκπαιδευτικός/5,5 μαθητές). Μόνιμοι είναι 1.745 εκπαιδευτικοί, ενώ αναπληρωτές και ωρομίσθιοι οι υπόλοιποι 446.

Το ποσοστό των μαθητών που φοιτούν στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση (ΤΕΕ) είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη την ίδια ώρα όμως που ο αριθμός των προσφερόμενων ειδικοτήτων είναι αρκετά υψηλό. Ενδεικτικά, στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) δείχνουν ότι κατά το σχολικό έτος 2009-2010, στην Ελλάδα των 11,3 εκατ. κατοίκων το 22% των μαθητών φοιτούσε στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση η οποία είχε 52 ειδικότητες όταν στην Αυστρία με πληθυσμό 8,4 εκατ. κατοίκους, διπλάσιο ποσοστό μαθητών -και συγκεκριμένα το 46,10%- φοιτούσε στην ΤΕΕ με μόλις 19 ειδικότητες.

«Αυτό που ζούμε τους τελευταίους μήνες είναι η μάχη του αυτονόητου. Προσπαθούμε να μην υπάρχουν ελλείψεις σε βιβλία ή σε καθηγητές με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, την ώρα που παρωχημένες μέθοδοι, πελατειακές νοοτροπίες και συντεχνίες έχουν διαμορφώσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα ανορθολογικό, σπάταλο και αναποτελεσματικό» τονίζουν στην «ΗτΣ» στελέχη του υπουργείου Παιδείας, προσθέτοντας πως προτεραιότητα για τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο είναι να προχωρήσουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο όλες οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο χάρτης τεχνικής εκπαίδευσης θα αλλάξει ριζικά με την κατάργηση δεκάδων ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και την αντικατάστασή τους από τα νέα Τεχνολογικά Λύκεια. Στο «στόχαστρο» μπαίνουν σχολικές μονάδες της τεχνικής εκπαίδευσης με πολύ μικρό αριθμό μαθητών και επαγγελματικούς τομείς που μένουν στα... αζήτητα. Σήμερα, μόλις τα δύο στα δέκα ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα έχουν ικανό αριθμό ενεργών μαθητών (πάνω από 300) για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Τα υπόλοιπα «φυλλορροούν»...

Κατά ένα τρίωρο την εβδομάδα αναμένεται να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας κάθε εκπαιδευτικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη λύση αυτή προκρίνει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι προσλήψεις αναπληρωτών και να εξοικονομηθούν, έτσι, πόροι. Με βάση τον σχεδιασμό για αύξηση του ωραρίου κατά ένα τρίωρο την εβδομάδα, εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 5.000 οι προσλήψεις αναπληρωτών την επόμενη σχολική χρονιά (2013-2014).

Με βάση τα ισχύοντα, οι εκπαιδευτικοί -ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας- έχουν στην πρωτοβάθμια από 21 έως 24 ώρες εβδομαδιαίως και στη δευτεροβάθμια από 16 έως 21 ώρες.

Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί διδάσκουν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως 18,5 ώρες στο γυμνάσιο και το λύκειο, συγκλίνοντας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (19,1 στο γυμνάσιο και 18,4 στο λύκειο). Από την άλλη, στην Ευρώπη η σχολική χρονιά διαρκεί κατά μέσο όρο 42 εβδομάδες, ενώ στην Ελλάδα 36 εβδομάδες, χωρίς όμως να υπολογίζονται οι τέσσερις με πέντε εβδομάδες των εξετάσεων (σύνολο 40-41 εβδομάδες).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις